Αφιέρωμα στη Μικρασία ΙΙΙ από το Κοινόν των Ωρωπίων

“Μία είναι η πατρίδα και των αιμάτων και των δραμάτων”Με αίσθημα συγκίνησης και σεβασμού προς την μεγάλη επέτειο των 90 χρόνων από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε φέτος το “Αφιέρωμα στη Μικρασία”, από το Επιστημονικό Ινστιτούτο “ΚΟΙΝΟΝ ΩΡΩΠΙΩΝ”, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012. Ο σπουδαίος θεσμός ιστορικής μνήμης που έχουν πια καθιερώσει οι επιστήμονες του Ωρωπού, συμπλήρωσε φέτος τρία χρόνια ζωής, και φιλοδοξεί να συνεχίσει και στο μέλλον να αναδεικνύει τις πτυχές ενός τόσο σημαντικού σταθμού της ελληνικής ιστορίας που τείνει να λησμονηθεί, ενώ ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία των Νέων Παλατίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του “Κοινού των Ωρωπίων”, κος Αθανάσιος Γραμμένος. Απευθυνόμενος στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο των Νέων Παλατίων ανέφερε ότι η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να εμπλουτίζει με κάθε μέσο τον δημόσιο διάλογο, να ενισχύει την ιστορική ταυτότητα και να προάγει τις αξίες της συνεργασίας και της ομόνοιας. Εξάλλου, δήλωσε ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου δικαιώνει τις προσπάθειες που κάνει το “ΚΟΙΝΟΝ ΩΡΩΠΙΩΝ” τα τελευταία χρόνια και δίνει δύναμη για να συνεχίσει αυτό το δύσκολο αλλά όμορφο μονοπάτι του πολιτισμού.

Την φετινή εκδήλωση αλλά και τον Δήμο Ωρωπού ολόκληρο, τίμησε με την παρουσία του ο συγγραφέας και ιστορικός κος Σαράντος Καργάκος, ο σπουδαιότερος εν ζωή Έλληνας ιστορικός και επίτιμος προσκεκλημένος του “Κοινού των Ωρωπίων”, σηματοδοτώντας την σημαντικότερη ομιλία με αντίστοιχη θεματολογία που έγινε ποτέ στον Ωρωπό. Λιτός, ευγενικός και ευδιάθετος, ανέπτυξε μέσα από ένα πολυσέλιδο χειρόγραφο το θέμα: “Προσφυγιά, από το δράμα στο θαύμα”, κομίζοντας εκτός από την κατάθεση της ιστορικής αλήθειας και ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον τρόπο που ο προσφυγικός Ελληνισμός, μέσα από μια κρίση ανάλογη με αυτή που βιώνουμε σήμερα, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει.

Τον κο Καργάκο προλόγισε ο φιλόλογος-ιστορικός κος Ανδρέας Μανίκας, ο οποίος ανέφερε στο κοινό το μακρύ βιογραφικό και το συγγραφικό έργο του κου Καργάκου και τον χαρακτήρισε “δάσκαλο του Έθνους”.  Εκείνη τη στιγμή, ταυτόχρονα με το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρισταμένων, ο μεγάλος αυτός δάσκαλος δάκρυσε.

Ο κος Καργάκος στάθηκε εισαγωγικά στο ζήτημα των πολεμικών επιχειρήσεων και ύστερα προχώρησε στην δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετώπισαν οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες στην Ελλάδα. Έπειτα όμως, μέσα από μια φιλολογική παράθεση στοιχείων και παραδειγμάτων με χαρισματικό τρόπο, επισήμανε την κοινωνική επιτυχία των προσφύγων και την καθοριστική τους συμβολή σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας: οικονομία, επιχειρηματικότητα, επιστήμες, αγροτική παραγωγή και νέες καλλιέργειες, γαστρονομία, τέχνες και αθλητισμός.

Ανάμεσα στα άλλα ο κος Καργάκος ανέφερε:

Δεν θα σταθώ στις υπουργοπαιδικές συγγραφικές φαιδρότητες περί ‘συνωστισμού’ [στην προκυμαία της Σμύρνης] από σεβασμό προς το εκλεκτό κοινό στο οποίο απευθύνομαι. Θα κάνω ένα άλμα πάνω από το απερίγραπτο αυτό δράμα και θα φτάσω μετά την Συνθήκη της Λοζάνης. Τότε, έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 900.000 Έλληνες.

Το προσφυγικό στοιχείο όμως δεν έμεινε παθητικό, παρασιτικό. Έγινε η βασικότερη δύναμη προόδου του ελληνικού κράτους. Κυρίως δεν προλεταριοποιήθηκε.

Το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι καθημαγμένοι και λεηλατημένοι, κυρίως εσωτερικά, μπόρεσαν μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουν μια νέα εστία και να δώσουν στη δική μας πατρίδα δύναμη απ’ τη δική τους δύναμη, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων του Ελληνισμού.

Το θλιβερό παρόν δεν προοιωνίζεται πάντα ένα θλιβερό μέλλον”.

Στην αίθουσα του Σαπανίδειου πραγματοποιήθηκε και μικρή έκθεση βιβλίου, από τα έργα του Σαράντου Καργάκου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Τσάδαρης, η Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Παλατίων κα Αφθονιάτη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων κος Μηλιόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κος Γιαννουλάκης, ο ιστορικός κος Γκικάκης, ο συγγραφέας κος Ηλιάδης, η ζωγράφος κα Ρεμπούτζια, το μέλος του Δ.Σ. του “Αρχέλωνα” κος Ραΐσσης, ο εκδότης του “ΑΣΩΠΟΥ” κος Τσακαλης και πολλοί φίλοι του “Κοινού των Ωρωπίων”.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα “ΑΣΩΠΟΣ”.


— —
And if you find her poor, Ithaka wonʼt have fooled you.
Wise as you will have become, so full of experience,
you will have understood by then what these Ithakas mean. 

Constantine Cavafy

«Εσμέν Έλληνες το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»
Πλήθων Γεμιστός
[nggallery id=56]
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  30  =  31