Αφιέρωμα στη Μικρασία ΙΙ από το “Κοινόν των Ωρωπίων”

στις 6, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φίλες και φίλοι,

λαμβάνουμε την τιμή να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας προσκαλέσουμε στις φετινές εκδηλώσεις με τίτλο “Αφιέρωμα στη Μικρασία ΙΙ”, που γίνονται σε συνεργασία με τον Πνευματικό και Πολιτιστικό Όμιλο Νέων Παλατίων, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Νέων Παλατίων και ευρύτερης περιοχής, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο “ο Βόσπορος”, τον Σύλλογο Ποντίων Ωρωπού “ο Εύξεινος Πόντος” και την Νεολαία – Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Κοινό των Ωρωπίων τιμά την επέτειο του ξεριζωμού των Παλατιανών και της Μικρασιατικής Καταστροφής με τρείς εκδηλώσεις, στις 6, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2011.

Την Τρίτη 6/9, στις 19.30 στον Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων στην οδό Γ. Γεννηματά, θα έχουμε προσκεκλημένους τον αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό Καθηγητή κ. Νεοκλή Σαρρή και τον καταξιωμένο λογοτέχνη και γιατρό κ. Βαγγέλη Μαυρουδή.

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν οι άγνωστες πτυχές της ζωής στην Μικρά Ασία και τα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στον ξεριζωμό και στην εθνοκάθαρση, μεσα από αρχεία και προσωπικές μαρτυρίες από το αρχείο των δύο προσκεκλημένων ομιλητών. Επίσης, η ανθρωπολόγος κα Ηρώ Δράκου θα παρουσιάσει μια ιστορική αναδρομή των Παλατίων βασισμένη στο αρχείο του Συλλόγου. Θα ακολουθήσει κέρασμα.

Το Σάββατο 10/9, πάλι στις 19.30 στον Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων στην οδό Γ. Γεννηματά, θα παρουσιάσουμε την εκδήλωση με τίτλο: “Τα Παλάτια χτές, σήμερα, αύριο;”. Κάνουμε το επόμενο βήμα και με αφορμή τις ημέρες μνήμης  αναζητούμε το πέρασμα στο ελπιδοφόρο μέλλον. Στη συζήτηση αυτή θέτουμε το ερώτημα τι είδους κοινωνία θέλουμε μετά από 10 ή 15 χρόνια στον Ωρωπό; Θέλουμε μια κοινωνία ανοικτή, ελεύθερη, αδέσμευτη, ανεκτική και ευρωπαϊκή, με θεσμούς σεβαστούς, με οικονομία ανταγωνιστική και σχέσεις αξιών όχι συμφέροντος ή μήπως θέλουμε μια κοινωνία κλειστή και συντηρητική; Και πώς θα προσεγγίσουμε τον στόχο μας;
Συμμετέχουν ο διεθνούς φήμης Κοινωνιολόγος Καθηγητής κος Δημήτρης Δημητράκος (Université Paris-Sorbonne, Université Reims, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών),  ο ιστορικός κος Βλάσης Αγτζίδης (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), ο Διευθυντής του Κοινού των Ωρωπίων κος Αθανάσιος Γραμμένος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και η αρχιτέκτων κα Γεωργία Γκουμοπούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).  Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βριλησσίων κος Βαγγέλης Φανίδης (βραβείο Μπότση ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης).  Θα ακολουθήσει κέρασμα.
Τέλος, την Κυριακή 11/9, στις 10.30 στον μώλο των Νέων Παλατίων, τα παιδιά του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου θα κάνουν έναν αγώνα επίδειξης για να συμβολίσουν τον “ερχομό” των Παλατιανών. Θα ακολουθήσει απονομή διπλωμάτων από τους επισήμους.
Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ίσως επιβεβλημένη γιατί στηρίζει τις πρωτοβουλίες πολιτισμού και διάδοσης της νηφάλιας και κριτικής ιστορικής γνώσης σε μια εποχή που οι σχέσεις και οι αξίες επαναπροσδιορίζονται και η Ελλάδα αναζητά τον ρόλο και την ταυτότητας της στο περιφεριακό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας.
Με εκτίμηση
Η επιστημονική ομάδα.
ΚΟΙΝΟΝ ΩΡΩΠΙΩΝ
Μαρμαρά 54, Νέα Παλάτια
6944 696729
Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

5  +  4  =