Αφιέρωμα στη Μικρασία από το “Κοινόν Ωρωπίων”

Tο “Αφιέρωμα στη Μικρασία” διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά, από το επιστημονικό ινστιτούτο “Κοινόν Ωρωπών”, ένα μικρό “think tank” που ιδρύσαμε μόλις το 2009. Όταν ξεκινούσαμε, είχαμε δει πόσο άγονος είναι πνευματικά ο τόπος αυτός, της Βόρειας Αττικής, πόσο αφοσιωμένοι είναι οι άνθρωποι στα μικρά και επικαιρικά και πόσο κλειστοί στο απέραντο “εγώ” τους με το πρόσχημα του “εμείς”, αλλά αγνοούν τα σημαντικά και τα μεγάλα.

Η Μικρασιατική Καταστροφή, ειδικότερα, δεν είναι για εμάς απλώς ένα ζήτημα συναισθήματος, επειδή είμαστε απόγονοι προσφύγων. Είναι μάθημα εθνικής επιβίωσης, είναι ένας τρόπος να διδαχτούμε από τα μεγάλα λάθη που έκαναν την Ελλάδα των Σεβρών ένα καταχρεωμένο ράκος που απώλεσε κάθε έρεισμα στις πατρώες εστίες της Ανατολής και απομονώθηκε στην βαλκανική απόληξη. Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν πρέπει να λησμονηθεί, όχι από πείσμα πατριωτικό αλλά από ανάγκη εθνική. Πρέπει να μελετηθεί από κάθε πολίτη, στα σχολεία, στις στρατιωτικές σχολές, στα πανεπιστήμια, στα κέντρα επιμόρφωσης, παντού! Επειδή δεν μελετήθηκε, επαναλήφθηκε με άλλους όρους στην Κύπρο το 1974, όπως και στην κοινωνία μας με οικονομικούς όρους σε όλη την Μεταπολίτευση.

Eμείς, επιμένουμε να προσκαλούμε ομιλητές εγνωσμένου κύρους, που έχουν να μας καταθέσουν έργο ζωής και να ποτίσουν με τις γνώσεις τους την εδώ άνυδρη γη μας. Φέτος, τον θεσμό τιμά με την παρουσία του, ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας κος Σαράντος Καργάκος. Η ομιλία του θα εχει θέμα: “Προσφυγιά, από το δράμα, στο θαύμα”. Σκοπός της συζήτησης θα είναι να διερευνήσει τις πτυχές της ιστορίας που οδήγησαν από το Έπος στην Τραγωδία για να διαφωτίσει το κοινό του Ωρωπού σε μια εποχή που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τις συνέπειες του 1922.

Ωστόσο, ο ομιλητής, φύσει αισιόδοξος, θέλει να αποδώσει ένα θετικό μήνυμα για την ανασύσταση της χώρας και για αυτό θα ασχοληθεί με το θαύμα των προσφύγων, οι οποίοι από τον ξεριζωμό και την εθνοκάθαρση έχτισαν από την αρχή μια νέα ζωή και διακρίθηκαν στην νέα τους πατρίδα.

Επειδή έχει σταματήσει να μας ενδιαφέρει το μέγεθος της προσέλευσης, επιμένουμε στην ποιότητα και στο επίπεδο των καλεσμένων. Θέλουμε όσοι έρχονται κοτά μας να το κάνουν από ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτό που προσφέρουμε. Έτσι, όσοι θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας (info@koinonoropion.gr, 6944 696 729) και να προσκαλέσετε και άλλους, φίλους και γνωστούς, που θα τους ενδιαφέρει το θέμα μας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ΣΑΠΑΝΙΔΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Νέων Παλατίων, την Τρίτη 18/9/2012 στις 19:00.

Σας ευχαριστώ για που διαβάσατε το μήνυμα μας κι ευελπιστώ ότι θα συναντηθούμε στις 18 του μηνός.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γραμμένος

“Κοινόν Ωρωπίων”
www.koinonoropion.org

Το ενημερωτικό spot για την εκδήλωση

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

1  +  2  =