Α.Κιτροέφ: Τιμούμε την μνήμη και την μοναδικότητα της Σμύρνης

 Δήλωση του ιστoρικού συμβούλου του ντοκυμαντέρ της Μαρίας Ηλιού “Σμύρνη. Η καταστροφή του κοσμοπολίτικου 1900-1922”, Αλέξανδρου Κιτροέφ στο Mikrasiatis.gr

Το ντοκυμαντέρ και η έκθεση ΣΜΥΡΝΗ 1922,  εστιάζουν πάνω στην καταστροφή , αλλά αναφέρονται και στα χρόνια της άνθισης της Σμύρνης, του κοσμοπολιτισμού, της ευημερίας και των μεγάλων παραδόσεων που μας έχει κληρονομήσει. Δεν θέλουμε να αγνοήσουμε με τη δουλειά μας την καταστροφή, αλλά θέλουμε να αναγνωρίσουμε κι εκείνη την παλιά κοσμοπολίτική Σμύρνη.

Η Μαρία Ηλιού έχει κάνει καταπληκτική δουλειά με πρωτογενές υλικό της Σμύρνης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και την καταστροφή. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τον εθνικιστικό λόγο, αλλά υπάρχουν ορισμένες παράμετροι, ορισμένες αλήθειες, με πρώτη, ότι τα μεγαλύτερα θύματα της καταστροφής υπήρξαν οι Ελληνες της Σμύρνης και της υπόλοιπης Μικράς Ασίας, οι πρόσφυγες που συνέρευσαν στην πόλη.

Μαζί τους υπέφεραν και οι Αρμένιοι και ορισμένοι Μουσουλμάνοι αναφέροντας την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού όπου αναπόφευκτα υπάρχαν και θύματα των Μουσουλμάνων. Το κυριότερο είναι να διατηρήσουμε αυτόν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης,  σχεδόν μοναδικό, υπήρχε βέβαια και στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξάνδρεια,  Κωνσταντινούπολη και όλες αυτές οι πόλεις χάθηκαν , αλλά μια μόνο πόλη του κοσμοπολιτισμού χάθηκε μέσα από βία και τη φωτιά και αυτή ήταν η Σμύρνη. Μέσα από αυτή τη δουλειά τιμούμε την μνήμη της.

Δείτε τη δήλωση στο MikrasiatisTV.gr

 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  5  =  13