90 χρόνια από την έξοδο των Καππαδοκών από την πατρώα γη

PETRANA

Οι Καππαδόκες δεν ξεχνούν ! Κάθε Αύγουστο έχει καθιερωθεί να συναντιούνται σε κάποια περιοχή της Ελλάδας που κατοικείται από συμπατριώτες τους . Φέτος την τιμητική τους στο 17ο Γαβούστημα (αντάμωμα) είχανε τα Πετρανά Κοζάνης κατά το τριήμερο 22-24 Αυγούστου . Οι κάτοικοι της κωμόπολης αυτής ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια του υπέροχου μωβ λουλουδιού , του σαφράν ή κρόκου , το οποίο έφεραν μαζί τους από τη Μικρά Ασία και μάλιστα από τη Σαφράμπολη του Πόντου και εδώ στη Μακεδονία παράγουν την καλύτερη ποιότητα του κόσμου .

Την Παρασκευή το βράδυ , 22 του μηνός , έγινε η παρουσίαση των συλλόγων . Στη συνέχεια ακολούθησαν τραγούδια και χοροί από Καππαδόκικους συλλόγους από όλη την Ελλάδα . Μεταξύ των συλλόγων ήτανε και πάλι παρούσα η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Αττικής «Η Καππαδοκία» με εκπροσώπους της .

Το βράδυ του Σαββάτου απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος , Καππαδόκης στην καταγωγή , ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κος Φάνης Ισακίδης , ο Δήμαρχος Κοζάνης και ο Ολλανδός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης κος Μαρκ Γιένσεν που μίλησε στην Καππαδοκική γλώσσα . Επίσης παραβρέθηκε από την Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπία του τουρκικού συλλόγου « Πρόσφυγες με τη Συνθήκη της Λωζάνης» (;;;).Το πρόγραμμα περιλάμβανε και πάλι τραγούδια και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ . Η εκδήλωση έκλεισε με 45 μπαλόνια – αερόστατα που πέταξαν ψηλά με πολύ εντυπωσιακό τρόπο .

Την Κυριακή τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των Πετρανών και στη συνέχεια έγινε συνεδρίαση της Ένωσης Καππαδοκών με τα σωματεία-μέλη της και αποφασίστηκε η ανάθεση της διεξαγωγής του επόμενου γαβουστήματος το 2015 στο σύλλογο Μικρασιατών Βουναίων Λάρισας «Η καθ’ ημάς Ανατολή» .

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα και τις δύο ημέρες παρουσίασε ο κος Κώστας Νίγδελης , καθηγητής Μ.Ε. , ιστορικός και συγγραφέας .

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Σύλλογο Πετρανών Κοζάνης για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και στους εκατοντάδες εθελοντές που εξυπηρέτησαν άψογα περίπου 4.000 Καππαδόκες .

Ευχόμαστε ολόψυχα « και του χρόνου ακόμα καλύτερα »!!!

 

Facebook Comments Box
, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  +  61  =  64