87 χρόνια από την ίδρυση της Ν. Μηχανιώνας

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 87 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, διοργανωσαν την Κυριακή, ο τοπικός δήμος και η Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη.

“Ήταν 14 Μαίου 1923, όταν 42 οικογένειες προσφύγων άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους σε μια καινούρια πατρίδα που την ονόμασαν Νέα Μηχανιώνα. Για να τους θυμίζει το μέρος όπου γεννήθηκαν και έζησαν μέχρι την αναγκαστική τους απομάκρυνση, έχοντας συντροφιά την εικόνα της Μεγαλόχαρης”, αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις 11 το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου, εγινε κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη στον αύλειο χώρο της Καψαλακείου Στέγης και ακολούθησαν Μικρασιάτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία του ιδρύματος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο δήμος τιμησε για την κοινωνική τους προσφορά, τον οφθαλμίατρο Γιώργο Κράνια και την καρδιολόγο Ευαγγελία Κράνια, στο δημοτικό θέατρο γυμνασίου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο ιστορικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος Πελαγίδης με θέμα: “Από την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό στην Αναγέννηση της Ελλάδας”.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

7  +  2  =