75 Χρόνια Ενωση Σμυρναίων

Η μουσική και οι μουσικοί στη Σμύρνη

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ

Στην κατάμεστη από μέλη και φίλους της Ενώσεως Σμυρναίων αίθουσα του Δ.Σ. ΠΑΡΑΝΑΣΣΟΣ, πραγματοποιήθηκε την 28η Φεβρουαρίου 2011 η εκδήλωσήμας με το θεματικό τίτλο ” Η μουσική και μουσικοί στη Σμύρνη”

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κύριος Ευάγγελος Τσίρκας, προσφωνόντας το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο είχε ασφυκτικά γεμίσει στην αίθουσα και τον εξώστη του κτηρίου, πριν από τη βράβευση του επιτίμου προέδρου κυρίου Τάκη Βεζυργιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

” 75 χρόνια. Πολλά ή λίγα, με τη σχετικότητα των αριθμών και ετών μέσα στο χρόνο. Για κάποιους είναι πολλά, για άλλους λίγα. Για εμάς όμως τους Σμυρνιούς είναι ένα χρονικό ορόσημο, για το οποίο σεμνυνόμαστε και νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια γι’ αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά και γι’ αυτό που κάνουμε σήμερα, ως συνεχιστές των λαμπρών προσωπικοτήτων που δημιούργησαν την ΄Ενωση Σμυρναίων.

Η Σμύρνη, κυρίες και κύριοι, ως κοσμοπολίτισσα πόλη με πολλαπλή πολιτική, οικονομική, καλλιτεχνική, πολιτιστική παρουσία, εφάμιλλη και συγκρίσιμη με αυτή των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, ακτινοβολούσε πάντα φωτίζοντας το θολό περιβάλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μία τέτοια πολιτιστική παρουσία ήταν η μουσική της σε όλο το εύρος της, αλλά και οι μουσικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει το βαρύ έργο παρουσιάσεως αυτής της μουσικής δημιουργίας. Ένα μικρό δείγμα της θα ακούσουμε σήμερα από εκλεκτούς μοναδικούς καλλιτέχνες στον πολύ φιλικό μας χώρο του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός».

Η σημερινή μουσική βραδιά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν γι’ αυτή δε συνέβαλλαν οι πιο κάτω παράγοντες, τους οποίους και ευχαριστώ θερμότατα:

Τον Φ.Σ. Παρνασσό με την ευγενική αποδοχή της προτάσεώς μας για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Την Εστία Ν. Σμύρνης για την συμμετοχή της χορωδίας της υπό τη διεύθυνση του κ. Παύλου Ράπτη και με πιανίστα τον κ. Γιώργο Θάνα.

Τον κύριο Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή μας να παρουσιάσει με τη γνωστή φωνή του και την πληρότητα που τον χαρακτηρίζει την εκδήλωση μας.

Τη συμπατριώτισσα και φίλη κ. Αλίκη Καγιαλόγλου, τον τενόρο της Ε.Λ.Σ. κ. Σταμάτη Μπερή και τον πιανίστα κ. Δημήτρη Χρυσανθακόπουλο, εκλεκτό μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων

Xrusan8akpoulos

, για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τον πιανίστα κ. Φρίξο Μόρτζο και το Μουσικό Σύνολο Παραδοσιακών Οργάνων «ΔΗΘΕΝ» για τη μουσική που θα μας προσφέρουν απόψε.

Την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης: Την κυρία ΄Ελλη Σολομωνίδη και τον μαέστρο κ. Βασίλη Πετρόχειλο.

Την κ. Αικατερίνη Μπαρμπάτση, η οποία επιμελήθηκε του προγράμματος της σημερινής εκδήλωσης, το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί συλλεκτικό έντυπο και σας προτρέπω να το κρατήσετε ως τέτοιο.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων, τα οποία από τη σκοπιά τους το καθένα πρόσφερε ό,τι μπορούσε για την επιτυχία του σκοπού μας.

΄Ολους εσάς, για την αθρόα προσέλευσή σας στο χώρο αυτό που μας τιμά ιδιαιτέρως.

Κυρίες και κύριοι

Για όσα έγιναν, καθοριστικό ρόλο και λόγο είχε ο επί 28 έτη πρόεδρος του ΔΣ της Ενώσεώς μας, κύριος Τάκης Βεζυργιάννης, τον οποίο η Γενική μας Συνέλευσή μας του απένειμε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου και τον οποίο καλώ να παραλάβει την περγαμινή της τιμητικής αυτής διακρίσεως.

Η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα λόγων. Είναι ημέρα ήχων και μουσικής. Για αυτό παραχωρώ το βήμα της βραδιάς μας στον κ. Αλέξη Κωστάλα. Καλή ακρόαση.”

Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό του, μοναδικό τρόπο ο κύριος Αλέξης Κωστάλας, ενώ οι καλλιτέχνες οι οποίοι έλαβαν μέρος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Η κυρία Αλίκη Καγιαλόγλου με τη αισθαντική φωνή της, η δεξιοτεχνία του πιανίστα κυρίου Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου, η εκπληκτική χορωδία της Εστίας Νέας Σμύρνης, το μουσικό σύνολο παραδοσιακών οργάνων ΔΗΘΕΝ έστειλαν το μήνυμα της ωραίας μουσικής της Σμύρνης, γυρίζοντάς μας στις ελληνικές πατρίδες μας.

Τους ευχαριστούμε άλλη μία φορά για τη χαρά που μας έδωσαν.

Ευάγγελος Τσίρκας/ Πρόεδρος του ΔΣ/ Ενώσεως Σμυρναίων/ 1η Μαρτίου 2011

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

85  +    =  90