6η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου: Πάρος-Κύπρος- Όταν οι μνήμες πλημμυρίζουν την πεζή πραγματικότητα…

Η φετινή Μικρασιατική Συνάντηση της Πάρου επιχείρησε να κάνει μια συνάντηση ιστορικής μνήμης επί σκηνής με υπόβαθρο την προσφυγιά και τον ξεριζωμό κάτω από κάποιες ιστορικές περιστάσεις.

Από την μια οι Μικρασιάτες της Πάρου με βάση το Άσπρο Χωριό, που φέρνουν μέσα τους την μικρασιάτικη ρίζα, και από την άλλη τα «Γιασούμια» Δάσους Άχνας Κύπρου, οι τραγικοί πρόσφυγες «για λίγα μέτρα» αφού έχουν το θλιβερό προνόμιο να βλέπουν τα σπίτια τους στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να μην μπορούν να πάνε εδώ και τριανταέξι χρόνια.

Στην εκκλησία: Μετά την λειτουργία και πανήγυρη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, τα Γιασούμια της Κύπρου και το Μουσικοχορευτικό της Νάουσας με το τμήμα του Άσπρου Χωριού πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Στην κεντρική εκδήλωση: Το βράδυ της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου στο Άσπρο Χωριό έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο που παραβρέθηκε, -και ήταν πάρα πολύς- να παρακολουθήσει μια πανδαισία μουσικής, χορών, θεατρικών δρωμένων και τραγουδιών της Μικρασίας, της Κύπρου και της Πάρου.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή οπτικού υλικού με μικρασιατικό περιεχόμενο ενώ ακολούθησε σχετικό δρώμενο και τραγούδια από την Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κας Φ. Θεοφίλου. Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι Κύπριοι παρουσίασαν το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» προσφυγικό δρώμενο που εντυπωσίασε. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια της Καππαδοκίας και της Ιωνίας από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας. Οι Κύπριοι στην συνέχεια έδειξαν τις εξαιρετικές τους χορευτικές ικανότητες παρουσιάζοντας χορούς τους νησιού τους με τις ωραίες τους φορεσιές σε δύο μέρη. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς των Κυθήρων και της Πάρου από τα χορευτικά τμήματα του Άσπρου Χωριού και της Νάουσας.

Οι μουσικοί ήταν οι Μάριος Ορθοδόξου, βιολί και τραγούδι, Φώτης Γεωργίου λαούτο και Χρυστόφορος Λαός , τουμπερλέκι από την Κύπρο ενώ από την Πάρο οι Μανώλης Δελέντας και Μαρουσώ Μενέγου στο βιολί, Παναγιώτης Μενέγος στο λαούτο, Μαργαρίτα Κυδωνιέως στο τουμπερλέκι και Ευαγγελία Τριπολιτσιώτου και Ελένη Τσουνάκη στο τραγούδι.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών ομάδων από τον σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».

Τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος που χοροστάτησε και στην πρωινή Θεία λειτουργία, ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Στέφανος Γαβαλάς, και κ. Άννα Κάγκανη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Αρκάς, ο Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Γεώργιος Λουκής, ο κ. Μανώλης Γλέζος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μάρκος Κωβαίος, Παναγιώτης Κουτσουράκης και Κώστας Μπιζάς, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Βασίλης Λιανόπουλος οι Πρόεδροι των Δημ. Διαμερισμάτων Λευκών κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Μάρπησσας κ. Αντώνης Ραγκούσης, Νάουσας κ. Μαρία Τριπολιτσιώτου και Αγκαιριάς κ. Γιώργος Ραγκούσης, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πάρα πολλοί επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Στο τέλος όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα της εκδήλωσης και τα ιδανικά που ανέδειξε..

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην ΚΔΕΠΑΠ, για την χορηγία της, στην ενορία Άσπρου Χωριού, στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, στους Δημήτρη Πετρόπουλο και Αργυρώ Φίλη – Πετροπούλου (ΕRKYNA TRAVEL), στην ΕΑΣ Πάρου, στο ξενοδοχείο «ΗΒΗ», στις γυναίκες που οργάνωσαν τον μπουφέ της εκδήλωσης, καθώς και στους κ. Μανώλη Τριβυζά, Ανδρέα Μπαρμπαρήγο, Παρασκευή Ταλόγλου, Ιάκωβο Μαστροζάννε, Στέλιο Καλελέ, και Τάκη Αποστολόπουλο για την αφιλοκερδή προσφορά τους στην φιλοξενία των Κυπρίων.

Επίσης θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους υπεύθυνους των χορευτικών τμημάτων του Άσπρου Χωριού κ. Άννα – Μαρία Μοστράτου και Κων/νο Μαλαματένιο για την αφιλοκερδή διδασκαλία των χορών στα παιδιά του χωριού.

Την επομένη το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και η Χορωδία Νάουσας υποδέχτηκαν τα «Γιασούμεια» της Κύπρου στην Αίθουσά τους στην Νάουσα, όπου ακολούθησε ένα δυνατό παριανο-κυπριακό νεανικό γλέντι, στο οποίο οι νέοι των δύο νησιών χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νάουσα Πάρου, Σεπτέμβριος 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Δ/νση: Nάουσα, 84401 Πάρος

Τηλ. :22840-52284

Φαξ :22840-52246

URL:http://users.otenet.gr/~parofolk/naussagr.htm

e-mail: parofolk@otenet.gr/

ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΩΔΙΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

“Ελληνικές Τοπικές Φορεσιές΄΄

ΠΟΙΗΣΗ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μέλος του C.I.O.F.F.-Τμ. Ελλάδος

( ΟΥΝΕΣΚΟ- B)

Με τιμή

Για την Επιτροπή

Υπαπαντή Ρούσσου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

6  +  2  =