Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο 19-20 Νοεμβρίου το 3ο Συμπόσιο του Κέντρου Ερευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) Δήμου Κηφισιάς.
Το Συμπόσιο που πραγματοποήθηκε στο Αμφιθέατρο Κέντρου Βιώσιμης επιχειρηματικότητας Excelixi Α.Ε. της Τράπεζας Πειραιώς στο Καστρί της Νέας Ερυθραίας, περιλάμβανε δύο θεματικές ενότητες. Το Σάββατο το θέμα ήταν “Η Μικρασιατική Μνήμη, τρείς γενιές μετά την καταστροφή” με αξιόλογες εισηγήσεις και διαφορετικές απόψεις των ομιλητών και την Κυριακή για πρώτη φορά εισηγήσεις για την Μικρασιατική Ερυθραία με τίτλο “Από την Ερυθραία της Ιωνίας στη Νέα Ερυθραία της Αττικής”.
Την έναρξη του κήρυξε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Εφη Κούτση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Δημήτρης Παντέλας.
Στην εισαγωγική του ομιλία, με θέμα ‘Καταστροφές τότε και τώρα”, ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, ιστορικός και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρθηκε στην συμβολή των Μικρασιατών Προσφύγων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και σε όλους τους τομείς, καθώς και στην προσδοκία που τους διέκρινε παρά τις δυσχέρειες για ένα καλύτερο αύριο, κάτι που λείπει όπως τόνισε από τους Ελληνες σήμερα.
Το φλέγον ζήτημα της γενοκτονίας, οι Ιστοριογραφικές διαμάχες, τα πολιτικά διακυβεύματα και νομικά και ηθικά ζητήματα, ανέπτυξε με επιτυχία ο Γιώργος Κόκκινος, Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ΟΗΕ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο θέσπισε το έγκλημα της Γενοκτονίας και μας έδωσε το οπλοστάσιο, να μιλήσουμε για το θέμα που έχει διχάσει τους ιστορικούς αλλά θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια, τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας,Συγγραφέας.
Η Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα Μπορεί ο πόνος να γίνει θεωρία; τονίσε από την πλευρά της πως αυτά τα θέματα έχουν πίσω τους πολύ αίμα και πόνο και είναι απαραίτητο να εδραιωθεί ένας σοβαρός διάλογος.
Το Τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη δεύτερη και τρίτη γενιά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ανέλυσε με επιτυχία η Ελευθερία Τατά Αρσέλ, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης. Η νοσταλγία που ο κος Βερέμης θεωρεί υπερβολική και μη απαραίτητη είναι ένα συναίσθημα που έχει δυναμικό χαρακτήρα τόνισε η κα Αρσέλ.
Ακολούθησαν εξίσου ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους, Ερρίκο Τζεμπελίκο, Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών για τις Μετατραυματικές διαταραχές και προσαρμογές στην Ελλάδα, μετά τον ξεριζωμό του 1922, την Ίρις Τζαχίλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης για το Πως γράφεται η ιστορία, Η συλλογή πληροφοριών του αρχείου της Μέλπως Μερλιέ, Γιώργο Ζεβελάκη, Ερευνητή Λογοτεχνίας το μυθιστορηματικό χρονικό της Μικρασιατικής Εκστρατείας βασισμένο στο ημερολόγιο του αιχμαλώτου αεροπόρου Βασίλη Κοτρώτσου από τον ποιητή Μάρκο Αυγέρη, Δημήτρη Κιουσόπουλο, Ιστορικό της Μουσικής, MRS, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο για την απουσία Οπερας για την Προσφυγιά την ώρα που οι μεγαλύτεροιμουσικοί συνθέτες ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, την Χρύσα Αριάδνη Κουσελά, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, Sorbonne Nouvelle Paris III:για τα όρια της αναπαράστασης της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής μέσα από την οπτικοακουστικά μέσα.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με την εισήγηση του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup), Σκιτσογράφος, Διδάκτωρ Πολιτισμικής Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιστορία και μνήμη μέσα από το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup και τους συντελεστές της επιτυχημένης σειράς τηλεοπτικών εκπομπών Η Μηχανή του Χρόνου, δημοσιογράφους Χρήστο Βασιλόπουλο, Δημήτρη και Χρήστο Πετρόπουλο, Ο ρόλος της τηλεόρασης και της προφορικής ιστορίας στην καταγραφή της Μικρασιατικής μνήμης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα εργαλεία που παρέχει η τηλεόραση για την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων. Ο Χρήστος Βασλόπουλος αποκάλυψε ότι τα δύο τελευταία επιεσόδια της Μηχανής του Χρόνου για την Προσφυγιά, προτάθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως εκπαιδευτικό υλικό για καθηγητές και μαθητές.
Δείτε το βίντεο
Δείτε τις φωτογραφίες