30 Χρόνια Σύλλογος Ποντίων Ντίσελντορφ “Ο Ξενιτέας”

 

ntiselntorf.episimoi.img_425x

Τα τριάντα χρόνια ίδρυσης του συλλόγου τους γιόρτασαν οι Πόντιοι στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, με διήμερες εκδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας πλήθος κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις αρχές της πόλης, που μίλησαν με σεβασμό για την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έγινε η επίσημη εκδήλωση στο ενοριακό κέντρο του Απόστολου Ανδρέα που φέρει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όπου η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, από μέλη του συλλόγου και επισήμους. Εκεί τιμήθηκαν όλοι όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση και στη λειτουργία του συλλόγου αυτά τα 30 χρόνια, ενώ μίλησαν για τη δράση του συλλόγου και του ελληνισμού στη Γερμανία εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, της πόλης, αλλά και των άλλων ελληνικών συλλόγων.

Την επομένη, το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαρτίου, έγινε το γλέντι σε μία αίθουσα του δήμου που γέμισε ασφυκτικά από περισσότερους από 1.000 Πόντιους και φιλοπόντιους, όπου στη λύρα ο Ματθαίος Τσαχουρίδης και στο τραγούδι ο Στάθης Νικολαΐδης, οδήγησαν στα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης του Πόντου, όσους βρέθηκαν σε αυτή τη μεγάλη στιγμή για τον ελληνισμό του Ντύσσελντορφ. Επίσης λυράρηδες και τραγουδιστές του συλλόγου απέδωσαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια. Και μαζί τους ήρθαν να γιορτάσουν αυτό το γεγονός και να γλεντήσουν δεκάδες Πόντιοι από όλη τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες και την Ολλανδία.

Ο τραγουδιστής Στάθης Νικολαΐδης

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποτελείται από τους Κώστα Απατζίδη, πρόεδρο, Ιορδάνη Νικολαΐδη αντιπρόεδρο, Βασίλη Δημητριάδη γραμματέα, Αχιλλέα Προφυλλίδη ταμία, Γιώργο Σαρνάζη υπεύθυνο νεολαίας – πολιτιστικού – καλλιτεχνικού, Γιάννη Πανταζίδη υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και Ηλία Μαυρίδη μέλος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Απατζίδης, καλωσορίζοντας τους επισήμους, αναφέρθηκε στο γεγονός της ίδρυσης του συλλόγου που στέγασε τα νέα παιδιά για να μην χάσουν την ελληνικότητά τους και να είναι φορείς παράδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην ξενιτιά. Η καρδιά και ο παλμός του συλλόγου ήταν και είναι η νεολαία και το χορευτικό τμήμα με τους εκάστοτε χοροδιδασκάλους και τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, που σηκώνουν το βάρος των παρουσιάσεων στις εκδηλώσεις που συμμετέχει ο σύλλογος και ετοιμάζουν με αστείρευτο ζήλο. Είναι ευτύχημα για τον σύλλογό μας που είχε και έχει 30 χρόνια την νεολαία δίπλα της. Είμαστε υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά και μας κάνουν αισιόδοξους για την πορεία του συλλόγου στο μέλλον. Τα παιδιά αυτά που ανήκουν στην τρίτη γενιά, έχουν γεννηθεί στην Γερμανία και είναι πλήρως ενταγμένα στην τοπική κοινωνία, αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους για να μάθουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, ήθη και έθιμα και την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Ντίσελντορφ, δρ. Marie-Agnes Strack -Zimmermann, η οποία είπε πως οι Έλληνες που βρίσκονται στην πόλη είναι η δεύτερη μεγάλη εθνοτική ομάδα, η οποία είναι πλήρως ενσωματωμένη στη γερμανική κοινωνία, ενώ τόνισε πως ο σύλλογος Ποντίων είναι ένας από τους πιο δραστήριους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, και συμμετέχει σε εκδηλώσεις της πόλης όταν του ζητηθεί.

Στην ομιλία του ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Νικόλαος Πλεξίδας, τόνισε πως η ελληνική πολιτεία τιμά τα 30 χρόνια οργανωμένης παρουσίας των Ελλήνων Ποντίων στην περιοχή. Ξέρετε με μοναδικό τρόπο να περνάτε τη σκυτάλη των αξιών σας στα παιδιά σας, με τις παραδόσεις και τα έθιμα. Και είμαι σίγουρος ότι σε τούτο εδώ το χώρο, δεν θα γιορτάζετε μόνο τα 40 ή 50 χρόνια, αλλά και τα 100, τα 200, και τα 300 χρόνια, γιατί αυτά τα παιδιά που είδαμε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα περάσουν τη σκυτάλη στα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους με τον πιο αριστουργηματικό τρόπο, κι έτσι θα επιζήσει ο ποντιακός ελληνισμός.

Στο χαιρετισμό του πατέρας Ιωάννης, τόνισε πως έζησε κι αυτός την πορεία του ελληνισμού, όταν οι εφημερίδες έγραφαν ότι η Γερμανία περιμένει εργάτες και ξαφνικά είδαμε ότι ήρθαν άνθρωποι. Γιατί οι άνθρωποι είναι φορείς πολιτισμού και δημιουργοί πολιτισμού και το έδειξαν και το δείχνουν με τη δημιουργία των συλλόγων τους και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι Πόντιοι της περιοχής, με σεβασμό στη χαμένη πατρίδα τους, με σεβασμό και πίστη και στην πατρίδα μας, με πάθος, με συνέπεια, με μέθοδο εργάστηκαν μέχρι σήμερα και παρουσίασαν πλούσιο έργο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Ντύσσελντορφ Γιώργος Ρούγας τόνισε πως ο σύλλογος Ποντίων του Ντύσσελντορφ «Ο Ξενιτέας» είναι ο μπροστάρης σύλλογος που πολλές φορές έδωσε το παράδειγμα και στην ελληνική κοινότητα.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος Γιάννης Μπουρσανίδης, τονίζοντας πως αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε όλοι οι απανταχού της γης Πόντιοι με μια μεγάλη ελπίδα που πηγάζει από έναν δικό μας τρόπο και δίνουμε κουράγιο, δύναμη και πίστη. Σήμερα, 20 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου σας υπάρχουν πολλά και δυνατά μέλη ενεργά και δραστήρια που αντιδρούν στους μηχανισμούς εκείνους που επιδιώκουν να οδηγήσουν στη λήθη των πολιτισμών. Ενώνονται για να διατηρήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα και πετυχαίνουν. Κύριο μέλημά τους, τόσο όλων των συλλόγων και του δικού σας, όσο και της Ομοσπονδίας, είναι η διατήρηση και μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενιές της αγάπης για τον ελληνισμό του Πόντου, με όλη την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Νέοι χορεύουν τον πυρρίχιο Σέρρα

Το θερμό χειροκρότημα πάντως απέσπασαν όταν νεαροί του συλλόγου χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό Σέρρα, με τη συνοδεία της λύρας του Ματθαίου Τσαχουρίδη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

fpetalidis@ekdotiki.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  40  =  44