2ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 Καβάλα

«Τα πρώτα χρόνια στις Νέες Πατρίδες, 1923-1940, Η Αποκατάσταση»

Εκθεσιακό Κέντρο Νέας Καρβάλης, Καβάλα

Δυο χρόνια μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου Πανγεροντιανού Συμποσίου στην Εστία Νέας Σμύρνης με την συμμετοχή 400 και πλέον Γεροντιανών από όλη την Ελλάδα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γέροντα « Ο Διδυμαίος Απόλλων » πραγματοποιεί το 2ο Συμπόσιο στον Γέροντα Καβάλας με θέμα : «Τα πρώτα χρόνια στις Νέες Πατρίδες, 1923-1940 – Η Αποκατάσταση»

Κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου Συμποσίου, Γεροντιανοί ομιλητές από την Καβάλα, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω, την Πάρο, τη Νάξο, την Κρήτη, τη Θήβα, την Αθήνα και τον Πειραιά θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στην διαδρομή των Μικρασιατών προσφύγων την περίοδο 1923-1940, το πέρασμα, δηλαδή, από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα νησιά και έπειτα (για τους περισσότερους από αυτούς) στην Μακεδονία και στην Επαρχία Νέστου, Καβάλας. Θα σταθούν ιδιαίτερα στις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που συνάντησαν οι πρόγονοί μας κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου σε όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Θα υπάρξουν, επίσης, επιστημονικές τοποθετήσεις από έγκριτους ακαδημαϊκούς γενικότερα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και την εθνική προσπάθεια Αποκατάστασής τους μετά από τον Μεγάλο Ξεριζωμό.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις για την περίοδο 1923-1940, θα γίνει αναφορά στους Γεροντιανούς Λογοτέχνες και το έργο τους στην Ελληνική Βιβλιογραφία. Επίσης, θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, επεξεργασμένα στοιχεία από την αποδελτίωση του πολύτιμου αρχείου που έχει στην κατοχή του ο Σύλλογος μας και που αναφέρονται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Επιπλέον, θα γίνει η παρουσίαση του νέου λογισμικού επεξεργασίας αρχειακών δεδομένων «Απόλλων», το οποίο αναπτύσσεται από τον Σύλλογο με σκοπό την πλήρη ψηφιοποίηση, ταξινόμηση και αξιοποίηση του πλούσιου υλικού.

Από το Σάββατο, 26 Μαρτίου 12:00 μέχρι την Κυριακή 27 Μαρτίου, 2:00 μμ, στο άρτια εξοπλισμένο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη, Καβάλας θα πραγματοποιηθούν έκθεση βιβλίου με θέμα την Μικρά Ασία και τους Πρόσφυγες την περίοδο του Μεσοπολέμου, έκθεση Φωτογραφίας από το πρόσφατο οδοιπορικό του συλλόγου μας στο Γέροντα Μικράς Ασίας και έκθεση Χαρτών όπου θα παρουσιαστούν χάρτες του αρχείου από το 1814 έως και σήμερα. Επίσης, στο χώρο του Συμποσίου θα παρουσιαστεί από τα Γεροντιανάκια 4ης γενιάς παιδική παράσταση με θέμα τα παιχνίδια των παππούδων μας και τίτλο «Ήμασταν κάποτε παιδιά…».

Το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο διασκέδασης Παρουσία θα διοργανωθεί παραδοσιακό Μικρασιάτικο Γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα «Εμπειροτέχνες» και τη συμμετοχή του Μάνου Κουτσαγγελίδη στο κανονάκι και το τραγούδι .

Τις διήμερες εργασίες του συμποσίου, Σάββατο 26/3, 12:00 μμ – 8:00 μμ και Κυριακή 27/3, 10:00 πμ – 2:00 μμ αναμένεται να τις παρακολουθήσουν περισσότεροι από 800 φίλους του Μικρασιάτικου Γέροντα τόσο από το Νομό Καβάλας όσο και από όλη την Ελλάδα. Ειδικά για τους απομακρυσμένους Γεροντιανούς, λαμβάνεται ειδική μέριμνα από το Σύλλογο για διευκόλυνση στη μετάβαση και τη διαμονή στις γύρω πόλεις.

Χώρος διεξαγωγής 2ου Συμποσίου: Εκθεσιακό Κέντρο Νεας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης », Παλιά Εθνική Οδός Καβάλας-Χρυσούπολης.

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα την θεματολογία και το χώρο διεξαγωγής του συμποσίου μπορείτε να βρείτε στο www.gerondas.gr

Επικοινωνία

Βρίγκος Δοξάκης

Κιν. 6974999427

Γιαννάκης Κυριάκος

Κιν. 6949610869

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

• Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα μας παρουσιάσει : Η Επιτροπή Αποκατάστασης προσφύγων και ο πρόεδρος της, πρεσβευτής των ΗΠΑ Henry Morgenthau

• Κυριάκος Λυκουρίνος, ιστορικός και προϊστάμενος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας, γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας, θα μας παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στο νομό Καβάλας.

• Βαρυπάτης Στυλιανός ερευνητής και υπεύθυνος αρχείου συλλόγου θα παρουσιάσει μαρτυρίες και στοιχεία με γενικό τίτλο « Από τον παλιό στον Νέο Γέροντα»

• Αριστογείτονα Β. Κώτσας «Η μουσική και τα τραγούδια των Γεροντιανών Προσφύγων σε όλη την Ελλάδα»

• Κώτσα Πόπη θα μας παρουσιάσει την εισήγηση με θέμα «Εγκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας 1923-1927 και η καλλιέργεια του καπνού».

• Τανή Σοφία θα μας παρουσιάσει την εισήγηση με θέμα «Πρόσφυγες στην Καβάλα του Μεσοπολέμου Υγιεινή και περίθαλψη των προσφύγων».

• Επίσης θα μιλήσουν ερευνητές από (Αθήνα-Θήβα-Σάμο-Κω-Λέρο-Κρήτη-Μύκονο-Πάρο) που αποτέλεσαν τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων αλλά και μόνιμη κατοικία για αρκετούς από αυτούς.

• Παιδική παράσταση με θέμα τα παιχνίδια των παππούδων μας και τίτλο «Ήμασταν κάποτε παιδιά…»

• Παρουσίαση του λογισμικού Απόλλων. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων η οποία έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία του αρχείου του συλλόγου μας τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί και μέσω φόρμας αναζήτησης ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τους προγόνους του.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παλιός και Νέος Γέροντας με τον φακό του Μιχάλη Πατσούρα.

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΩΝ

Θα παρουσιαστούν χάρτες του αρχείου μας από το 1814 έως και σήμερα

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Γεροντιανοί λογοτέχνες.

Ο Γέροντας στην λογοτεχνία.

Μικρά Ασία (γενικά).

Φωτογραφίες απο το 1ο Συμπόσιο το 2009

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  6  =