You are currently viewing 2o μέρος Αφιερώματος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας στην ιστορία της Νέας Ιωνίας

2o μέρος Αφιερώματος της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας στην ιστορία της Νέας Ιωνίας

esp1

Με μεγάλη επιτυχία εκτελέσθηκε την περασμένη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013, το βράδυ στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, το δεύτερο μέρος του ιστορικού αφιερώματος της, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 90 χρόνων από της ιδρύσεως της Ν. Ιωνίας.

Αυτή τη φορά οι δυο ομιλητές: ο πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης κ. Χάρης Σαπουντζάκης και ο γεν. γραμματέας κ. Λουκάς Χριστοδούλου αναφέρθηκαν σε άλλες θεματικές για την εξεταζόμενη περίοδο του Μεσοπολέμου.

Ο κ. Σαπουντζάκης με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε σε τρεις τομείς: την Εκκλησία, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό αυτής της περιόδου στη Ν. Ιωνία ενώ ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, με την παράθεση εξαιρετικού εικονιστικού υλικού, εξέτασε τους τομείς: Ταπητουργία-Υφαντουργία-Δημόσιες υπηρεσίες.

Το ακροατήριο, παρά το γεγονός ότι η διάρκεια των δυο εισηγητών είχε περάσει το δίωρο παρέμεινε προσηλωμένο και χειροκρότησε θερμά την όλη προσπάθεια, που έγινε με αγάπη αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Όπως είχε γίνει και κατά το α΄ μέρος του αφιερώματος (27-2-2013), είχε οργανωθεί και λειτουργούσε Έκθεση ντοκουμέντων (φωτογραφιών, εγγράφων, χαρτών, σχεδιαγραμμάτων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων κλπ) της εποχής του Μεσοπολέμου στη Ν. Ιωνία(1922-1940).

esp2

Χειροκροτήθηκε ξεχωριστά η παρουσία των μελών του ερασιτεχνικού σχήματος «το συγκρότημα των φίλων» που είχε κάνει εμφανίσεις, λίγο πριν και λίγο μετά τον πόλεμο του ΄40 στη Ν. Ιωνία. Επρόκειτο για ένα σχήμα 8/μελές, του οποίου το μικρότερο σε ηλικία μέλος είχε περάσει τα 80 χρόνια. Εκπροσωπώντας το ο κ. Γιώργος Καμμένος, παρουσίασε και τα άλλα μέλη: Τάσος Λάσκαρης, Γιώργος Καλίνογλου, Στράτος Χρηστίδης, Παναγιώτης Καρανικόλας, Παντελής Σακουλάς, Τάκης Καλής και Κυριάκος Αργυρίου, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν μελωδίες και τραγούδια τους, που τραγουδούσαν όλοι στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Η όλη εντύπωση που ως συμπέρασμα προκύπτει από τις δυο αυτές εκδηλώσεις και την απήχηση στο κοινό της πόλης, και όχι μόνο, είναι ότι σπάνια οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα μόνον από συλλογικούς φορείς και ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να έχει συνέχεια, με την έκδοση ενός τόμου, γιατί μέρος μόνο της δουλειάς, λόγω της μεγάλης έκτασης των εισηγητών, έγινε δυνατό να παρουσιασθεί, ενώ όπως δήλωσαν οι εισηγητές το ολοκληρωμένο υλικό θα μπορούσε πλέον να δοθεί στο κοινό της πόλης, μόνον με την έκδοση ενός επίτομου έργου εκατοντάδων σελίδων.

Μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Κωνσταντίνος Ψαλτάκης, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, με τη σύζυγό του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Ιωνία, νέα άποψη» κ. Παναγιώτης Μανούρης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιλτιάδης Καναβός, ενώ το δήμαρχο Σπαρτιατών εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Πλαγιανάκος. Επίσης παρέστησαν: ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Παύλος Θωμόγλου, ο γεν. γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Νίκος Βικέτος κι ο ταμίας της κ. Νίκος Ισιγόνης, ο πρόεδρος του συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Άγγελος Μελεμενής και τα μέλη κυρίες Χρυσούλα Αθηνάκη και Έλσα Ανθρακίδου, η πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου  κ. Καλλιόπη Στεριάδου, η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών η «Καππαδοκία» κ. Μπρόλιου  και το μέλος κ. Όλγα Φτούλη. Ο πρόεδρος της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας κ. Όμηρος Ακιανίδης και το μέλος κ. Δημ. Κυρμιζάς, ο πρόεδρος του συλλόγου «Ανατολή» κ. Κώστας Τσαγκαράκης, ο πρόεδρος της Δ.Ι.Α.Π.Ε κ. Γιάννης Δαρμογιάννης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» κ. Γιώργος Τσομπανίδης, η εκρόσωπος του συλλόγου Προκοπιέων κ. Τσουλούφη, η εκπρόσωπος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Ζαχαρούλα Καραβά, ο ζωγράφος κ. Πασιρό, η κ. Λέλα Μπανούση, οι εκπαιδευτικοί κ. Μπίνου και κ.Μαγγανά, η θυγατέρα του παλιού δημάρχου Κ. Κιοφτερτζή, Αικατερίνη, ο εγγονός του Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, Ιωακείμ, πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και βέβαια μέλη και φίλοι της Ενώσεως Σπάρτης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

3  +  4  =