You are currently viewing 2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Ψυχικό

2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Ψυχικό

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σάββατο 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2017 

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου – Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Νέο Ψυχικό

 

Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Η επιτυχής διοργάνωση της συναυλίας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό από τον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ, ήταν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι Μικρασιάτες του Δήμου μας,  τόσο για τη δημιουργία του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος»,  όσο και για την οργάνωση Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Τιμώντας τις ρίζες μας, λοιπόν, και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού,  ο  ΟΚΑΠΑ,  η Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», με την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Μακαντάση), διοργανώνουν το 2o «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου 2017. Τόπος διεξαγωγής, ο Ιερός Ναός & η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, του προστάτη των Προσφύγων του Δήμου μας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την 1η ημέρα την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» της Μαρίας Ηλιού, και την 2η ημέρα την μουσική παράσταση «Το Ταξίδι του Καραγκιόζη», σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, με την πολύτιμη σύμπραξη του καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη.

Με την ετήσια, πλέον, θεσμοθέτηση της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», στόχος μας είναι να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού, να  ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας και αυτά με τη σειρά τους τις μέλλουσες γενιές, ώστε να μεταλαμπαδεύεται άσβεστη  η φλόγα των Αλησμόνητων Πατρίδων, να καταλάβουμε πως η μουσική παράδοση των Μικρασιατών αποφόρτιζε δημιουργικά τον καταπονημένο συναισθηματικό τους κόσμο, γνωρίζοντας ότι η υπερήφανη πορεία και η αισιοδοξία των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή, μπορεί να αποτελέσει για όλους μας δίδαγμα ζωής και πρότυπο μίμησης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

 

Ø  19:30  –  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Χαιρετισμοί & Σύντομες Ομιλίες

 

Ø  20:00  –  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ “Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922”

Πως ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στα παράλια της Δυτικής Ανατολίας, στις αρχές του 20ου αιώνα; Πως ζούσαν οι Έλληνες, η πιο μεγάλη Χριστιανική κοινότητα, δίπλα στους Μουσουλμάνους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους και τους Εβραίους; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου , στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατοριάς, που ακόμη και σήμερα, 95 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία και παρουσιάζουν ένα ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, το οποίο τεκμηριώνεται με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία, τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε το 1922, και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη (παράλληλα με μια φωτογραφική έκθεση) το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2012. Στη συνέχεια, το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει την ταινία σε επιλεγμένες αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διοργανώθηκε επίσης μια σειρά από ειδικές προβολές για σχολεία στην Ελλάδα, καθώς και σε Πανεπιστήμια με Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαρία Ηλιού

Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY Inc.

Στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους

Διάρκεια: 87’

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  80  =  89