«1922. Οι Πρόσφυγες στην Πάτρα»

Λευτέρη Χρ. Μαρινέλλη

«1922. Οι Πρόσφυγες στην Πάτρα»

prosfyges-patra-marinellis

Το βιβλίο του Λευτέρη Χρ. Μαρινέλλη «1922. Οι Πρόσφυγες στην Πάτρα» εξέδοσε η Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αχαΐας (ΝΕΠΑ).

Πρόκειται για μια εξαιρετική έρευνα, η οποία ανατυπώθηκε για τρίτη φορά  σε χίλια αντίτυπα για λογαριασμό της ΝΕΠΑ με χορηγό της έκδοσης την WIND. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι σύνθεση και προσφορά του ζωγράφου και ποιητή Βασίλη Χρυσανθακόπουλου που διαμένει στην Καβάλα.

Μια σημαντική εμπεριστατωμένη μελέτη μνήμης για τον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που μας «ξεναγεί» στις πρώτες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καθημερινότητά τους και στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και άλλων φορέων για την αποκατάσταση και ενσωμάτωσή τους στην τοπική Πατραϊκή κοινωνία.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Οι Έλληνες που ξεριζωθήκαν από τη Μικρασία και ακολούθησαν τον χωρίς επιστροφή δρόμο της προσφυγιάς, βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο, όχι πάντοτε χωρίς προβλήματα. Στην εν λόγω μελέτη ανιχνεύεται και ερευνάται το προσφυγικό στοιχείο της Πάτρας, ζωντανό, δημιουργικό, ανήσυχο. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «τις πληροφορίες αυτές και τα στοιχεία, μαζί μ’ ένα άλλο πλήθος από άγνωστες, στους νεότερους προσφυγόπαιδες και Πατρινούς συμπολίτες, πτυχές της ζωής των προσφύγων της πόλης μας, θέλησα να μεταφέρω, με κάθε δυνατή συντομία, στα παιδιά μου, στα παιδιά των παιδιών της προσφυγιάς για να γνωρίσουν πως “οι πατέρες ημών πάντες υπό την νεφέλην” του Πατραϊκού ουρανού βρεθήκανε και της πλούσιας πατρινής φιλοξενίας ετύχανε μέχρις ότου μπορέσουνε στα δικά τους τα πόδια να σταθούνε και τις τύχες τους στις δικές τους τις πλάτες να σηκώσουνε».

Στην έκδοση καταγράφονται επίσης τα ονόματα των οικογενειών, που συγκρότησαν τους προσφυγικούς συνοικισμούς, καθώς και των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αρρένων Προσφύγων της Πάτρας και Αιγίου.

Ο Λευτέρης Χρ. Μαρινέλλης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1934 από γονείς φερμένους εδώ από τη Μικρασία το 1922. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, που έλαβε εργαζόμενος, το 1957 τέλειωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας, το 1976 πήρε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1985 έβγαλε τη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών. Δoύλεψε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Έχει γράψει ένδεκα βιβλία με λαογραφικά θέματα, θέματα τοπικής ιστορίας και παιδαγωγικής. Από αυτά, τέσσερα έχουν κυκλοφορήσει σε δεύτερη έκδοση και ένα (το παρόν) σε τρίτη ανατύπωση. Μένει με την οικογένειά του στην Πάτρα.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

64  +    =  71