1922 η ταινία του Νίκου Κούνδουρου για τη μικρασιατική καταστροφή

You are currently viewing 1922 η ταινία του Νίκου Κούνδουρου για τη μικρασιατική καταστροφή

Η ταινία 1922 , βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη, Το Νούμερο 31328, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου, παραγωγής 1978 από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καταφέρνει να αναπαραστήσει με ακρίβεια τα δραματικά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής, με λεπτομερείς σκηνές της βαρβαρότητας του ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Το ελληνικό κοινό καθηλώθηκε από τις ερμηνείες της Μπέτυ Βαλάση και της Αντιγόνης Αμανίτου, προβληματίστηκε από την παρουσίαση των γεγονότων της καταστροφής της Σμύρνης και του ξεριζωμού των Ελλήνων και η Τουρκία ενοχλήθηκε δημιουργώντας διπλωματικό επεισόδιο, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την απαγόρευση της.

Η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του δόγματος της ελληνοτουρκικής φιλίας, υπέκυψε στην πίεση και έτσι η ταινία 1922 απαγορεύτηκε για πολλά χρόνια.

Σήμερα, το 1922 η ταινία του Νίκου Κουνδουρου, εξακολουθει να αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την αναδειξη της ιστορίας μας, που αξίζει να ανακαλύψουν οι νεότερες γενιές.

Δείτε την ταινία 1922

Αφήστε μια απάντηση