You are currently viewing Πανελλήνιο Καππαδοκικό Αντάμωμα – 16ο Γαβούστημα Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων

Πανελλήνιο Καππαδοκικό Αντάμωμα – 16ο Γαβούστημα Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων

neokaisareia i

16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΑΒΟΥΣΤΙΜΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23, 24 και 25 Αυγούστου 2013.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ:  Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Δήμου Ιωαννιτών’.

Διοργάνωση του Πανελλήνιου 16 ου Γαβουστήματος Καππαδοκών.

 

Σας Ενημερώνουμε ότι ο Μικρασιάτικος Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων και με την στήριξη της ομάδας τέχνης «Α.ΔΩ» (το Ανατολικό της Δωδώνης) έχουν αναλάβει να διοργανώσουν το τριήμερο Πανελλήνιο Αντάμωμα Καππαδοκών, «16ο ΓΑΒΟΥΣΤΗΜΑ», στις 23 – 24 – 25 Αυγούστου 2013.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων. Ευελπιστούμε να είστε κοντά μας, έτσι ώστε και με τη δική σας συνεργασία να αναδείξουμε τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοσή μας.

Να ταξιδέψουμε εκεί, στις ρίζες μας, στα μέρη που άνθισε ο ελληνισμός αλλά και ο χριστιανισμός· στον τόπο που ανέδειξε εκατοντάδες αγίους, από την αρχή του χριστιανισμού μέχρι και την τελευταία μέρα της ύπαρξης του, το 1924, οι οποίοι ακολουθώντας κι αυτοί το δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, μας συνόδευσαν σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι, ως προστάτες Άγιοι, όπως ο πάτερ Αρσένιος, αλλά και ο Γέροντας Παϊσιος.

Να ταξιδέψουμε το μήνα Αύγουστο εκεί… για να μη ξεχάσουμε ποτέ ότι αυτόν το μήνα, τα περισσότερα από τα χωριά μας, είχαν ξεκινήσει την μεγάλη πορεία, με οποιοδήποτε κόστος, για να μη χάσουν την Ελληνικότητα τους αλλά και την Ορθοδοξία τους.

 

Η γνωστοποίηση αυτή, αποτελεί την 1η επικοινωνία μαζί σας καθώς θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη διοργάνωση. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε σχετικά με το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες του Γαβουστήματος. Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας, σχετικά με τις ημερομηνίες και τον τόπο διεξαγωγής του .

 

Η πρόεδρος                                           Η γραμματέας

Αναστασία Παπάζογλου               Ευφροσύνη Καραπέτρου

 

τηλέφωνα επικοινωνίας

Αναστασία 6943055028 Vodafone ,6977629774 cosmote,

2651304728

Ευφροσύνη 6946112236

Email: msnioa@gmail.com

 

Καλή Επιτυχία!!! Και καλή Αντάμωση σε όλους μας!

Δήλωση συμμετοχής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ

ΓΑΒΟΥΣΤIΜΑ

 

To 1997, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μιστιωτών Μάνδρας Λάρισας και την συμπαράσταση και των άλλων Εν Ελλάδι Συλλόγων Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας, πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Πανελλαδική Συνάντησή τους, στη Μάνδρα Λάρισας. Έχει, πλέον, καθιερωθεί με την ονομασία ”Γαβούστιμα’’ που στην Καππαδοκική διάλεκτο σημαίνει ‘’Αντάμωμα, Συνάντηση, Σμίξιμο’’.

Τα Γαβουστίματα, ‘’υπό αυτήν την μορφήν’’, δηλαδή με την περιορισμένη συμμετοχή Καππαδοκικών Συλλόγων, και μόνο αυτών, των καταγομένων από τα τέσσερα προαναφερθέντα χωριά της Καππαδοκίας, συνεχίστηκαν μέχρι και το 2008. Σε αυτά τα 11 χρόνια, από το 1997 έως και το 2008, ολοένα και περισσότεροι Καππαδόκες, οιασδήποτε καταγωγής, Καισαρείς, Νεαπολίτες, Νιγδελήδες, … τιμούσαν με την παρουσία τους τα Γαβουστίματα. Έτσι, από το 2009 διευρύνθηκε και επίσημα πλέον, από τους έως τότε διοργανωτές των Γαβουστιμάτων, η συμμετοχή και άλλων Καππαδοκικών Συλλόγων. Τα της πρώτης περιόδου Γαβουστίματα των Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας έγιναν ”Παγκαππαδοκικά Γαβουστίματα”, κι έτσι περάσαμε στη δεύτερη περίοδο μας, όπου τα Γαβουστίματα είναι πλέον όλων των Καππαδοκών κι έτσι θα συνεχίζονται και στο μέλλον.

 

Όλοι οι Καππαδόκες, συναντιόνται σε διαφορετικό μέρος, σε μία γιορτή αναβίωσης εθίμων παρουσίασης χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες και γνωριμίας με νέους Καππαδόκες. Ο ήχος της μουσικής, οι κινήσεις των χορευτών , τα λόγια που ακούγονται, από τις μεγάλες προσωπικότητες, αλλά και από τα δρώμενα που διαδραματίζονται, η ζεστασιά των ανθρώπων που συμμετέχουν και που απλόχερα μοιράζουν ευγένεια, καλοσύνη και φιλικότητα, διαχέουν στην ατμόσφαιρα συναισθήματα που κάνουν τα σωματεία και τον κόσμο που συμμετέχει, να δίνουν με περισσό ζήλο, το δυναμικό παρόν τους σε κάθε συνάντηση.

Το αξιοσημείωτο των Γαβουστιμάτων είναι η επικοινωνία των ανθρώπων που συμμετέχουν σ’ αυτές και η συνεχή γνωριμία συγγενών που λόγω τις εγκατάστασης των προγόνων τους σε διαφορετικούς τόπους μετά την μικρασιατική καταστροφή, δεν είχαν την ευκαιρία της επαφής με αποτέλεσμα την αποξένωσή τους. Πέραν όμως των ουσιαστικών λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους των πόλεων στις οποίες φιλοξενούνται, να γνωρίσουν μία πλούσια παράδοση, από μια περιοχή άγνωστη σε πολλούς, που ήταν το ακροπύργιο του ελληνισμού στην καρδιά της Ανατολής, η πατρίδα της θρησκευτικής έκστασης και μοναστηριακής παράδοσης, αλλά και ο τόπος που εδραιώθηκε η ελληνοχριστιανική παράδοση από τους φωτισμένους Μεγάλους Πατέρες της εποχής .

Τα συνέδρια που γίνονται στα πλαίσια των Γαβουστιμάτων, στα οποία συμμετέχουν τα Δ.Σ. των Συλλόγων, δίνουν την ευκαιρία στους Καππαδοκικούς Συλλόγους να ορίζουν την πορεία τους θέτοντας από κοινού στόχους για την καλύτερη ανάδειξη του Καππαδοκικού στοιχείου τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο χώρο.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

1. 1997 – ΜΑΝΔΡΑ Ν.ΛΑΡΙΣΗΣ

2. 1998 – ΞΑΝΘΗ Ν.ΞΑΝΘΗΣ

3. 1999 – ΚΟΝΙΤΣΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

4. 2000 – ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

5. 2001 – ΑΝΩ ΜΑΥΡΟΛΟΦΟΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

6. 2002 – ΞΗΡΟΧΩΡΙ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7. 2003 – ΝΕΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ Ν.ΚΙΛΚΙΣ

8. 2004 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ

9. 2005 – ΜΑΝΔΡΑ Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ

10. 2006 – ΚΡΗΝΙΔΕΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

11. 2007- __________________________

11. 2008 – ΠΛΑΓΙΑ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

12. 2009 – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

13. 2010 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ

14. 2011- ΝΕΟΣ ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ Ν. ΠΕΛΛAΣ

15. 2012- NΕΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

16. 2013- NEOKAIΣΑΡΕΙΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23-24-25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  3  =  9