You are currently viewing 12η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου – Άσπρο Χωριό Πάρου  «Τι να θυμηθώ – τι να ξεχάσω»

12η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου – Άσπρο Χωριό Πάρου «Τι να θυμηθώ – τι να ξεχάσω»

paros16

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης της 12ης Μικρασιατικής συνάντησης στο Άσπρο Χωριό Πάρου γνωστό για τις μικρασιατικές του ρίζες, εκεί που τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται η Πανήγυρη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης σ’ ένα από τα λίγα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη του. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου με παράσταση Καραγκιόζη που πρόσφερε δωρεάν για μικρούς και μεγάλους ο θίασος θεάτρου σκιών του Αργύρη Αθανασίου. Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου το βράδυ η χορωδία του Συλλόγου γυναικών Νάουσας Πάρου έκανε ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγουδώντας παλιά ρεμπέτικα τραγούδια υπό την διεύθυνση του κ. Μένεγου Μαύρη και με μουσικούς τους κυρίους Γιάννη Κατσαρό και Μιχάλη Τσουνάκη, ενώ η κ. Γιώτα Κατσαρού έκανε μία όμορφη παρουσίαση της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το τριήμερο του εορτασμού 9-11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Γιάννη Ρουσσουνέλο με τον τίτλο «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Το άστρο της Ανατολής που έσβησε» με αναφορά στην ζωή και την δράση του Αγίου Εθνομάρτυρα Ιεράρχη. Στην συνέχεια της βραδιάς η χορωδία του Συλλόγου γυναικών Μάρπησσας Πάρου υπό την διεύθυνση του κ. Αστέριου Ρήγα απέδωσε άψογα τραγούδια που ταίριαζαν με το κλίμα της βραδιάς με ταυτόχρονη προβολή οπτικού Μικρασιάτικου υλικού. Τον κ. Ρήγα στο μπουζούκι συνόδευσε με την κιθάρα του ο Νίκος Παπαδάκης.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το βράδυ και αμέσως μετά τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό προβλήθηκε βίντεο με την βιογραφία του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.

paros167

Το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες  του φετινού φιλοξενούμενου Συλλόγου που ήταν το Εργαστήρι Πολιτισμού «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Νέας Αρτάκης Ευβοίας και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας Πάρου  πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

paros1654

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου όπου δόθηκε η ευκαιρία στον πολύ κόσμο που παραβρέθηκε να παρακολουθήσει μια πανδαισία μουσικής, χορών, θεατρικών δρώμενων και τραγουδιών της Μικράς Ασίας, της Εύβοιας και της Πάρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε  από τον Σύλλογο της Νέας Αρτάκης αναπαράσταση του Αρτακινού γάμου και χορούς της Αρτάκης και της Εύβοιας. Από την άλλη πλευρά η Χορωδία Νάουσας, υπό την διεύθυνση της κ. Φένιας Θεοφίλου, απέδωσε με ευαισθησία Μικρασιάτικα τραγούδια ενώ το Χορευτικό του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας Πάρου χόρεψε χορούς της Ερυθραίας και της Πάρου. Μουσική στην εκδήλωση έπαιξαν ο Μανώλης Δελέντας βιολί, οι Χάρης Κόχυλας και Παναγιώτης Μενέγος, λαούτο, η Φένια Θεοφίλου τουμπερλέκι, και η Άννα Ρούσσου τραγούδι. Στην τσαμπούνα με το τουμπάκι ήταν οι Βασίλης Τριαντάφυλλος, Γιώργος Κυδωνιεύς και Πέγκυ Ρούσσου.

Οι εκδηλώσεις της κάθε βραδιάς έκλειναν με τις ανταλλαγές δώρων και με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν στα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών ομάδων από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων και ο οποίος ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

2  +  2  =