10 χρόνια Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

estouestou

Πριν από δέκα χρόνια στην ελληνική – κυρίως – μουσική σκηνή εμφανίσθηκε ένα μουσικό «συγκρότημα», μια ορχηστρα βγαλμένη από την ανάγκη του κοινού για επιστροφή στις ρίζες του μικρασιάτικου πολιτισμού και της βαλκανικής παραδοσιακής μουσικής.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας μας εξέπληξε ευχάριστα αφού ανέλαβε να αναστήσει μια μουσική που ακουγόταν μόνο στους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους της χώρας και με περιορισμένο κοινό. Η συνεργασία τους με γνωστά ονόματα του αποκαλούμενου έντεχνου λαϊκού χώρου τους έδωσαν την ευκαιρία να πουλήσουν μαζικά διασκευασμένα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, απαλλαγμένα από τα αλλοιωμένα λαϊκά μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Δέκα χρόνια λοιπόν πέρασαν από τη στιγμή που συστήθηκαν στο κοινό, και αυτά τα δέκα χρόνια μας καλούν να τα γιορτάσουμε μαζί τους στο θέατρο Badminton.

Η πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή (20/11) . Ο τίτλος της βραδιάς, Balkan Express υποσχόταν πολλά. Μάλιστα, η συμμετοχή των Ionika Minute από τη Ρουμανία και του Petar Ralcher από τη Βουλγαρία αλλά και οι guest τραγουδιστές όπως η Merita Halili από την Αλβανία και οι «δικοί μας» Θοδωρής Μέρμηγκας και Ασπασία Στρατηγού δημιούργησαν την προσδοκία για μια αμιγώς βαλκανική μουσική βραδιά.

Την Παρασκευή (20/11) ο κόσμος ήταν πολύς. Φτάνοντας στο θέατρο, για πρώτη φορά το είδα τόσο γεμάτο με ανθρώπους που περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσει η παράσταση.

Το ξεκίνημα με την παρουσίαση των τριών ορχηστριών και του κάθε οργάνου ξεχωριστά είχε όντως βαλκανικό DNA, εντυπωσιακό τόσο σε χρονική έκταση όσο και σε νεύρο, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από τεχνικής άποψης.

Άγγελος Ανδρέου

Πηγή: Cosmo.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

  +  84  =  93