“Μνήμες Γεύσης” βιβλίο Μαγειρικής από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών

kouzina

Κυκλοφόρησε το βιβλίο Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών

• Τα έσοδα θα διατεθούν για την ανέγερση του μνημείου Μικρασιατών στην ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης

«Ταξίδι» είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου.
Και εμπειρία.
Και καταξίωση αποτελεί για εκείνον, που έχει την ικανότητα να ερευνά και να καταγράφει με τη γραφίδα του, αν καταφέρει να σε συνεπάρει μέσα από την ανάγνωση στους δικούς του κόσμους είτε της φαντασίας, είτε της γνώσης.

Η ουσία κρύβεται στις εικόνες. Εκείνες που δημιουργείς στο μυαλό σου καθώς διαβάζεις. Δηλαδή αυτές που περιγράφονται με το μελάνι, όχι με τον χρωστήρα. Γιατί τότε ο συγγραφέας έχει πετύχει το στόχο του και έχει «κερδίσει» τον αναγνώστη του.

Στη «μαγική» αυτή «διαδρομή» της ανάγνωσης, σε οδηγεί με απόλυτη επιτυχία το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί με μέριμνα του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών «Μνήμες Γεύσης – Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής από τα Δυτικά Παράλια της Μικράς Ασίας».

Μόνο που από το βιβλίο αυτό δεν αντλεί ο αναγνώστης μόνο εικόνες και γνώσεις. «Οδηγείται» στην κουζίνα της Ελληνίδας της Ανατολής και «αρχίζει» να ασχολείται με τα τεντζερέδια της, τα χαβάνια της και τα ταψιά της για να «πλημμυρίσει» με αρώματα από τα μπαχαρικά, τα αρωματικά βότανα και τα φρέσκα υλικά της γης, που αποτελούν τη βάση για μια γαστρονομία μοναδική σε γεύσεις και μυρωδιές!

Ένα τέτοιο βιβλίο έλειπε. Αλλά μέσα από την έρευνα και την καταγραφή του Παρασκευά Συριανόγλου «έδεσε» και έδωσε υλικό πλούσιο, που περιλαμβάνεται σε καλαίσθητο τόμο.

Και επιτυγχάνεται, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου, να μπει ο αναγνώστης στην κουζίνα της Μικρασιάτισσας και μέσα από την αχνάδα του φαγητού της, να γνωρίσει στοιχεία προόδου και πολιτισμού, που μπολιάστηκαν στη νοικοκυρά της ελεύθερης Ελλάδας.

Το βιβλίο περιλαμβάνει τον πλούτο και τις διατροφικές συνήθειες της Ανατολής, μας ξεναγεί στο Μικρασιάτικο σπίτι και μας μυεί με επιτυχία σε συνταγές για ψωμί και αρτοσκευάσματα, διάφορα παρασκευάσματα, σαλάτες, λαχανικά, όσπρια, σάλτσες, φαγητά με αλεύρι ή τυρί, αυγά και ομελέτες, πίτες, σαλιγκάρια, κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά και ψάρια.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ζαχαροπλαστική με συνταγές για μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά, κουλούρια, πίτες, κρέμες και διάφορα άλλα γλυκίσματα όπως και για αναψυκτικά και ηδύποτα.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις συμβουλές μιας Μικρασιάτισσας, η οποία δίδει τα «μυστικά» μιας επιτυχημένης νοικοκυράς με αναφορά στην κουζίνα της, το σπίτι της αλλά και με οδηγίες για την υγεία και την ομορφιά της.

Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη και βεβαίως θα αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» για όλους όσοι ασχολούνται με την τέχνη της μαγειρικής.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές του τόμου που κυκλοφορεί, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν για την ανέγερση του μνημείου των Μικρασιατών, στην ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης.
goodnet.gr

 

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *