Η κουζίνα της Σμύρνης από το τετράδιο της Ερατώς

newego_LARGE_t_641_105879773Μετά τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τα παράλια της Μικράς Ασίας καθώς και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, είναι ελάχιστα τα γραπτά που σώθηκαν και αφορούν συνταγές. Ένα από αυτά, To τετράδιο της Ερατώς, περιέχει τις χειρόγραφες σημειώσεις της Ερατώς Νομικού-Λημνίου μιας αυθεντικής Σμυρνιάς αρχόντισσας τα οποία διασώθηκαν στα αρχεία της οικογένειας Λημνίου, αποτελεί μια πολύτιμη γραπτή μαρτυρία για την τέχνη της μαγειρικής -που έχει μεταδοθεί προφορικά μόνο- και περιέχει Σμυρναίικες συνταγές από το 1867 ως το 1919.

Οι συνταγές αυτές είναι ένα κομμάτι Ιστορίας: μέσα από τις οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση ενός φαγητού ή ενός γλυκίσματος, προκύπτουν πληροφορίες για τις γευστικές συνήθειες του ελληνισμού της Σμύρνης.

Στο Τετράδιο της Ερατώς, η συγγραφέας Λίζα Μιχελή μεταφέρει ευχάριστα το υλικό της έρευνάς της για τα ήθη και έθιμα του ελληνισμού, πέραν όσων σχετίζονται άμεσα με το ίδιο το φαγητό, παρουσιάζοντας πολλές πτυχές από την καθημερινότητα της πλούσιας ελληνικής κοινότητας την εποχή που η Σμύρνη ήταν «η ξενόφιλος, η ξενομάνα Σμύρνη» -όπως αναφέρεται σ’ αυτήν ο Σ. Σολομωνίδης στα 1889. Γιατί η Σμύρνη τότε ήταν η πρωτεύουσα της Μικράς Ασίας και τόπος-μαγνήτης για Έλληνες, Ευρωπαίους (Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς, Ολλανδούς και Γερμανούς), Τούρκους, Αρμένιους και Εβραίους, με το εμπόριο να ανθεί και τα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, μπαχαρικά, αρώματα, υφάσματα, σκεύη και αντικείμενα κλπ) να συρρέουν από κάθε γωνιά της γης.

To τετράδιο της Ερατώς είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ή έχουν Σμυρνιά γιαγιά, για την αυθεντικότητα των συνταγών που η Σμυρνιάς αρχόντισσας Ερατώ χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της και κατέγραψε σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 50 χρόνων.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *