Καταγραφή των Μνημείων της καθ’ ημάς Ανατολής

5
778

TRIGLEIA PANTOVASILISSA

Αποκάλυψη και Υπεράσπιση της Πολυπολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανατολής.

AGIOS VERIKIOS

Το Ίδρυμα Χράντ Ντίνγκ[1], με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος ΙΙΙ του Διαλόγου της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, έχει ανακοινώσει την έναρξη του Προγράμματος με τίτλο:  «Αποκάλυψη και Υπεράσπιση της Πολυπολιτισμικής Κληρονομιάς της Ανατολής».

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί την εύρεση της ονομασίας και της τοποθεσίας με την χαρτογράφηση των εκκλησιών, σχολείων,μοναστηριών, κοιμητηρίων και νοσοκομείων (πρόσθετα και άλλων ευαγών ιδρυμάτων όπως π.χ. πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, ορφανοτροφείων, γηροκομείων, πτωχοκομείων κτλ.) στην Ανατολή που έχουν ανεγερθεί από Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους και Ασσύριους (σημ. Προφανώς η διάθεση φωτογραφιών των αναφερόμενων μνημείων έχει μεγάλη σημασία). Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό στην αναζωογόνηση και την διατήρηση της μνήμης των λαών αυτών και την ανοικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.  Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν την βάση της γνώσης για την ανάδειξη  της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Ανατολής και θα συμβάλλουν με την κινητοποίηση της Κοινωνίας για την προστασία  όσων μνημείων έχουν διασωθεί  μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό. Ο αλληλεπιδραστικός χάρτης προβλέπεται να είναι διαθέσιμος από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Χραντ Ντίνγκ σε 15 μήνες, στο τέλος του Προγράμματος .

Το Πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με την συνεργασία του Ιδρύματος  Χράντ Ντίνγκ και της   Europa Nostra Τουρκίας.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (OIOΜΚΩ), καλεί  τα Σωματεία Μέλη της και κάθε πολίτη που διαθέτει περισσότερα στοιχεία για μνημεία της Καθ΄ημάς Ανατολής (όνομα μνημείου, χρήση, περιοχή,τοποθεσία, ιστορικό του μνημείου αν είναι γνωστό, παλιές και σημερινές φωτογραφίες του) να τα καταγράψει  στο επισυναπτόμενο έγγραφο και να τα αποστείλει στο mail της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) opsehellas@gmail.com με  θέμα: Καταγραφή Μνημείου

Ονομασία του μνημείου

[1]Αρμένιος  υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δολοφονήθηκε αρχές του 2007 από το βαθύ κράτος της Τουρκίας

 

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάρα Πολύ Αξιόλογη και Σημαντικότατη Ενέργεια , που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό αλλά ποτέ δεν είναι αργά, ΕΥΓΕ!
    Και’ μεις ψάξαμε στο χωριό μας τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΒΑΘΥ-Τουράν σήμερα ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ) αλλά δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε, δυστυχώς, μήπως μπορούμε να ενταχθούμε ως Σύλλογος σ’αυτή την ενέργεια προκειμένου να βοηθήσουμε αλλά και να βοηθηθούμε προς αυτή την ενέργεια;
    (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ »Η ΚΥΖΙΚΟΣ»ΆΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  2. @ Τσουμαροπούλου Μαρία, βεβαίως μπορείτε να πάρετε μέρος ως Σύλλογος. Η φιλοσοφία της ΟΠΣΕ είναι πως είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, όλους του Συλλόγους (είτε είναι μέλη της είτε όχι) τους ενημερώνει και συνεργάζεται μαζί τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here