Η γιαγιά μου η Ευτυχία. Μουσική Παράσταση με τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

0
632

«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΕΥΤΥΧΙΑ…» Μια μουσική παράσταση με τα πιο γνωστά τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και τους μανεδες που αγαπούσε, Αργυρώ Καπαρού – Θεολόγος Παπανικολάου Αφηγήτρια η ηθοποιός Άννα Ψαρρά.

Η Ευτυχία Χατζηγεωργίου-Οικονόμου, αργότερα Νικολαΐδου και τελικά Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (1893 – 7 Ιανουαρίου 1972) ήταν Ελληνίδα στιχουργός, μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Η εγγονή της , Ρέα Μανέλη , κόρη της Μαίρης Νικολαΐδου -Λαΐου , ήταν ο άνθρωπος που μεγάλωσε δίπλα στην Ευτυχία και στάθηκε ως την ύστατη στιγμή της ζωής της κοντά της. Η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού γνώρισε την εγγονή της το 1997 στην Νέα Υόρκη. Όταν την άκουσε την κάλεσε στο σπίτι της και της χάρισε έναν στίχο της Παπαγιαννοπούλου που είχε η ίδια η στιχουργός γράψει με τον γραφικό της χαρακτήρα , πίσω από μία μεγάλη φωτογραφία οικογενειακή. … Θέλω να το τραγουδήσεις της είπε και έτσι ξεκίνησε μια φιλία που κρατά ως σήμερα και με τον σύζυγο της Ρέας , Περικλή Στεργιόπουλο .

Η Ρέα Μανέλη απεβίωσε στην Αμερική το 2005. Αυτός λοιπόν ο στίχος έγινε το τραγούδι ο Παναγής , σε μουσική Τάσου Γκρούς. Ο Θεολόγος Παπανικολάου έχει μελετήσει και ερμηνεύει τους αγαπημένους Μανέδες όπως ακριβώς τους άκουγε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Σ αυτή την παράσταση η Αργυρώ με καταγωγή από την Καππαδοκία και την Πόλη, συναντιέται με τον Θεολόγο Παπανικολάου έναν ερμηνευτή και μουσικό , δεμένο με τα ακούσματα της Μικράς Ασίας και τους μανέδες της. Τα τραγούδια της Παπαγιανοπούλου που αγαπήθηκαν από το κοινό και μπήκαν στα σπίτια στα χείλη των ανθρώπων , στις καρδιές τους ,…έρχονται στη σκηνή για να τα ξανατραγουδήσουμε όλοι μαζί.

Ο Γυάλινος κόσμος, Δυο πόρτες έχει η ζωή. Τα αλάνια, Είμαι αητός χωρίς φτερά, Πήρα τη στράτα κι έρχομαι, Αντιλαλούνε τα βουνά, Ηλιοβασιλέματα , Πήρα απ τη νιότη χρώματα , Μου σπάσανε το μπαγλαμά ,Όνειρο απατηλό κι άλλα πολλά της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ακούγονται ανάμεσα σε μία αφήγηση του ταξιδιού της ζωής της ,όπως το αφηγείται η εγγονή της η Ρέα ,…που ξεκινά από το Αιδίνι της Μικράς Ασίας και μέσα από ισχυρές δοκιμασίες , καταλήγει στην Αθήνα. Επιμέλεια των κειμένων και αφήγηση , η ηθοποιός Άννα Ψαρρά. Συνοδεύει ορχήστρα με Κανονάκι, Μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο, Κρουστά και βιολί.

Αναστασία Παπαγεωργίου, Κιν. 6932740751

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here