By 15 Φεβρουαρίου 2012 3 Σχόλια

Σχετικά με την περιουσία των Προσφύγων και το ΤΑΠΑΠ

Τι ακριβώς  συμβαίνει σήμερα  με την ανταλλάξιμη περιουσία η οποία σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάνης έπρεπε να μοιραστεί στους Μικρασιατες πρόσφυγες και απο την οποία μόνο ένα μικρό ποσοστό αποδόθηκε στους δικαιούχους;

Σε  ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης  του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης, δημοσιεύουμε για πρώτη φορά την πρόχειρη και ενδεικτική αντιμετώπιση του θέματος από αρμόδιο φορέα και συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών δια του Υφυπουργού  Ι.Μουρμούρα.

Πρόχειρη γιατί ο αρμόδιος Υφυπουργός ερωτάται για την ανταλλάξιμη περιουσία και το ΤΑΠΑΠ (Ταμείο Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων) ενώ εκείνος απαντά για καποιο ΤΑΠΑΤ!!!  και ενδεικτική γιατί δεν δίνει σαφείς απαντήσεις,  αντίθετα δημιουργεί ερωτηματικά τα οποία όπως φαινεται  δεν πρόκειται να απαντηθούν όσες ερωτήσεις και να ξαναγίνουν για το θέμα.

Ας δούμε τι ρωτάει ο βουλευτής στις 21-12-11

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :

1. Ποια αρχή διαχειρίζεται τώρα την Ανταλλάξιμη Περιουσία και πώς αυτή η διαχείριση εξυπηρετεί το Μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο;

2. Γιατί έχει σταματήσει η οικονομική ενίσχυση των Προσφυγικών Πολιτιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Και τι απαντά ο καλα…ενημερωμένος υφυπουργός στις 17-1-2012

Σε απάντηση της ερώτησης σας γνωρίζουμε ότι:

Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.Δ 3713/57 ιδρύθηκε το ΤΑΠΑΤ; το οποίο καταργήθηκε με το ΠΔ 137/1998 και οι αρμοδιότητες και τα δικαιώματα αυτού περιήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται από το  Γ’ Τμήμα Ανταλλαξίμων Κτημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας.

Οι αρμοδιότητες του ΔΣ του ΤΑΠΑΤ; (το οποίο εκτός των άλλων ενέκρινε και όλες τις δαπάνες αυτού) ασκούνται από τον υπουργό Οικονομικών και το εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο.

Τα έσοδα του ΤΑΠΑΤ; εισπράτονται εφ εξής υπέρ του δημοσίου και οι καθε φύσης δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαταξεων του ΠΔ 137/1998 βαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στηρίζοντας την διάσωση του μικρασιατικού πολιτισμού  και τις μνήμες των χαμένων πατρίδων με επιχορηγήσεις των Προσφυγικών Σωματείων .

Τα ελεύθερα ανταλλάξιμα κτήματα διαχειρίζονταν από την ΚΕΔ η οποία συγχωνεύθηκε (2-12-11) με απορόφηση από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, η οποία και την αποκατέστησε πλήρως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

και

Β. Σχετικά με την διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης των προσφυγικών πολιτιστικών σωματείων της Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουμε ότι για το 2011:

δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα σωματείου για οικονομική ενίσχυση και δεν υπήρχαν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προυπολογισμό για τετοιου είδους επιχορηγήσεις.

Και τα ερωτήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

Με πόσα χρήματα στο ταμείο καταργήθηκε το ΤΑΠΑΠ;

Αφού η χρηματοδότηση των Μικρασιατικών Σωματείων διακόπηκε, το ΤΑΠΑΠ ή ΤΑΠΑΤ (κατά τον υφυπουργό) με ποιο τρόπο κάποια συνέχιζαν να ενισχύονται οικονομικά από το Υπουργείο Οικονομικών;

Πόσα χρήματα βάρυναν τον κρατικό  προυπολογισμό  εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών κατά έτος για την διασωση του μικρασιατικού πολιτισμού;

Αφού για το 2011 δεν ζήτησε κανένα σωματείο επιχορήγηση, ας ζητήσουν μαζικά τα σωματεία με αιτήματα επιχορήγηση για τον  προυπολογισμό του  2013!

Πόσα ήταν τα ελεύθερα ανταλλάξιμα κτήματα που διαχειρίζονταν η ΚΕΔ και τι παρέδωσε πρόσφατα στα ΕΤΑ;

Από ποιό ταμείο  κάθε ασχετος ή απόλυτα σχετικός  βουλευτής επιχορηγούσε την ασχετη γιορτή της τσιπούρας και την γιορτή της κατσαρίδας… στην εκλογική του περιφέρεια και στο χωριό του;

Το θέμα είναι και ποιος θα τα ρωτήσει αυτά…

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

About the Author:

3 Σχόλια "Σχετικά με την περιουσία των Προσφύγων και το ΤΑΠΑΠ"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Κυριάκος Βλασιάδης λέει:

    Τα χρήματα του πρώην ΤΑΠΑΠ ,τα διαχειριζόταν ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών και τα έδινε σε άσχετους με προσφυγιά, συλλόγους και φορείς της ιδιαίτερης περιοχής του. Έδινε και μερικά σε προσφυγικούς συλλόγους οι οποίοι είχαν πρόσβαση ,μέσω βουλευτών ,στο υπουργείο. Καταργήθηκε,με Π.Δ. παράνομα ,αφού ο Νόμος στον οποίο στηρίχθηκε αυτό το διάτυαγμα,καταργούσε Νομ. Πρόσωπα τα οποία επιχορηγούντο απο τον κρατικό Προυπολογισμό. Ενώ το ΤΑΠΑΠ ήταν αυτόνομο ,δεν επιχορηγείτο. Πέραν τούτου ,η κατάργηση του ΤΑΠΑΠ ,ήταν ωμή παραβίαση της Συνθήκης Λοζάνης,βάσει της οποίας έγινε το ΤΑΠΑΠ.Και μ’αυτό και μόνο ,παραβιάσθηκε η Συνθήκη .Δεν επιτρέπεται ,σύμφωνα με το διεθνές Δικιο η τροποποίηση ή κατάργηση άρθρων διεθνών συμβάσεων.

  2. Ο/Η ΡΙΖΕΣ λέει:

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΑΦΟΥ ΔΕ ΡΩΤΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ….

  3. Ο/Η Μαριάννα Μαστροσταμάτη λέει:

    Όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν πάρει διαφοροτρόπως χρήματα από αυτόν τον κωδικό, δυστυχώς με την ανοχή του προσφυγικού κόσμου ο οποίος μονίμως διασπάται σε αρχηγούς και ουραγούς, βόρειους και νότιους, elit και παρακατιανούς, βολεμένους και αβόλευτους. ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ ΠΟΤΕ! ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ και ως εκ τουτου «ΠΑΡΤΑΚΙΔΕΣ». ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ. Δείτε την ερώτηση του Κολοκοτρώνη: «Τα σωματεία της βορείου Ελλάδος….»

Post a Comment

Mikrasiatis.gr