By 17 Φεβρουαρίου 2010 9 Σχόλια

Συγκρότηση επιτροπής της Ο.Π.Σ.Ε για το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής

Το Δ.Σ./Ο.Π.Σ.Ε. κατά την υπ΄ αριθμ. 2/16.01.2010 συνεδρίασή του και αφού έλαβε υπ’ όψη του το ΚΕΦ. Θ΄ Άρθρον 29 του καταστατικού της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, προέβη στην συγκρότηση επιτροπής που εξουσιοδοτήθηκε να υλοποιήσει την σύσταση Ιδρύματος και τη στέγαση «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» στις υπό διεκδίκηση Πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας.

Τα μέλη της παραπάνω επιτροπής αποτελούν:

1.- ΛΑΓΟΔΗΜΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Πρόεδρος Ο.Π.Σ.Ε.

2.- ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ Μέλος Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.

3.- ΒΑΡΝΑΛΙΔΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ Μέλος Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε.

4.- ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Αρχιτέκτων Μηχανικός

Αναπαλαιώσεις Διατηρητέων Κτιρίων

5.- ΚΑΠΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγο

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είχαμε αναγγείλει και σε προηγούμενη επικοινωνία μας, η Ο.Π.Σ.Ε. έχει κάνει όλες τις δικές της ενέργειες, έχοντας τη συμπαράσταση και άλλων δευτεροβαθμίων οργανώσεων, για την απόδοση τουλάχιστον μίας από αυτές, προκειμένου να δημιουργηθεί Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής, αναμένοντας τις εξελίξεις αλλά και την εκπλήρωση των υποσχέσεων, τόσο από τον Δήμο της Αθήνας (αφορά το θέμα της διπλής ανάπλασης) όσο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της σύστασης ενός Ιδρύματος και έχει προσυπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για την συμμετοχή και των άλλων Προσφυγικών δευτεροβαθμίων Οργανώσεων από τον Νοέμβριο του 2008 και είχε δεσμευτεί στην υλοποίηση αυτού του Χρόνιου αιτήματος.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, της δράσης και της υλοποίησης αυτού του Κορυφαίου έργου για τον Ελληνισμό της Καθ’ ημάς Ανατολής.

Η Ομοσπονδία έχει και σχέδιο και θέση αλλά και τα κατάλληλα μέσα για την υλοποίηση αυτού του σκοπού και καλεί όλους να συστρατευθούν και συσπειρωθούν γύρω από την Ο.Π.Σ.Ε. και στηρίξουν αυτή την προσπάθεια συντονισμένα και αποφασιστικά.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ας το πράξουν έμπρακτα και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σ’ αυτήν την προσπάθειά μας έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση σύσσωμης της Παμπροσφυγικής κοινότητος.

Κάθε άλλη πρωτοβουλία έξω από τους κόλπους αυτών των δευτεροβαθμίων οργανώσεων, θα θεωρηθεί ως προσπάθεια υπονόμευσης αυτού του Κορυφαίου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό έργου και θα μας βρει αντίθετους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λοιπόν καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τις υστεροβουλίες και τις προσωπικές αυτοπροβολές και να συνστρατευθούμε όλοι γύρω από την επιτροπή, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις σ’ αυτές μας τις Πρωτοβουλίες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, παρά τις όποιες αντιξοότητες προκύπτουν, ακόμη και στις ύπουλες και υπόγειες μεθοδεύσεις ορισμένων για την μη πραγματοποίηση αυτού έργου.

Επίσης θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι από 18-20 Σεπτεμβρίου 2010. Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Παγκόσμιο συνέδριο από όλες τις προσφυγικές οργανώσεις (Ο.Π.Σ.Ε. – Π.Ο.Ε.– Π.Ο.Θ.Σ. – ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ, – ΕΝΩΣΗ ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.α.). Όταν ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός από την Οργανωτική Επιτροπή θα επανέλθουμε και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με το πρόγραμμα, αλλά και για τις παράπλευρες εκδηλώσεις.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το

Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΓΟΔΗΜΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

About the Author:

9 Σχόλια "Συγκρότηση επιτροπής της Ο.Π.Σ.Ε για το Μουσείο του Ελληνισμού της Ανατολής"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Ο/Η Μαριάννα Μαστροσταμάτη λέει:

  Χαιρετίζω και συγχαίρω το Δ.Σ. της Ο.Π.Σ.Ε. για την πραγματοποίηση της απόφασής τους περί συγκρότησης επιτροπής, με βάση την ίδρυση οργανισμού αίτησης για διεκδίκηση ‘’μίας τουλάχιστον’’ εκ του ιστορικού συγκροτήματος πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Το ίδιο έχω πράξει προσωπικά υπογράφοντας στη λίστα που η Ένωση Σμυρναίων δημιούργησε πριν από καιρό στην ιστοσελίδα τους αναλαμβάνοντας τη σεβαστή για μένα πρωτοβουλία στο χρόνο που προηγείται αυτής της δημοσίευσης. Ως γραμματέας της γενικής συνέλευσης της Ο.Π.Σ.Ε. που πραγματοποιήθηκε την 12/12/2009 με θέματα εκλογοαπολογιστικά, έχω καταγράψει το περιεχόμενο του λόγου του κ. Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, εκπροσώπου της Ένωσης Σμυρναίων, που τον ζήτησε ακριβώς για να θίξει το θέμα των πολυκατοικιών. Ο λόγος του διακόπηκε από τον πρόεδρο ως ‘’θέμα που δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη’’. Πρόταση του προέδρου αποτέλεσε η διατύπωση της σκέψης του για μία άλλη συνέλευση της Ο.Π.Σ.Ε. που θα περιλάμβανε και αυτό το θέμα αλλά που δεν έγινε.
  Ως εκπρόσωπος δευτεροβάθμιου οργάνου απαντώ θετικά στο κάλεσμα, θεωρώντας την Ο.Π.Σ.Ε. ως το καθ’ ην υπεύθυνο όργανο – κέντρο, για αυτήν τη συσπείρωση. Γνωρίζοντας όμως το εύρος της επισκεψιμότητας του mikrasiatis.gr που επέλεξαν για αυτή τη δημοσίευση, υποθέτω ότι κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο είναι άγνωστα σε πρόσωπα ή δευτεροβάθμια όργανα που δεν ανήκουν στη δύναμή της. Μια περαιτέρω αναλυτική ενημέρωση με τα σχετικά έγγραφα αυτά, περί ων ο λόγος, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτής της δημοσίευσης, όπως το κείμενο της ‘’αναγγελίας’’ τους που έγινε στο παρελθόν και την αλληλογραφία που θα περιλαμβάνει την κύρια πρόταση της Ο.Π.Σ.Ε. και τις απαντήσεις που έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές. Αποτελούν την εμφανή πληροφόρηση του προσφυγικού κόσμου για το αντικείμενο της συσπείρωσής του έναντι αυτής της συγκαλυμμένης που αναφέρεται στο κείμενο ως ‘’υστεροβουλίες και προσωπικές προβολές’’.
  Η αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων είναι στο DNA του προσφυγικού κόσμου και είναι εποικοδομητική όταν αγωνίζεται. Ας ξεκινήσουμε όμως χωρίς ανταγωνισμούς. Όλοι είμαστε χρήσιμοι αν είμαστε μαζί.
  Μαριάννα Μαστροσταμάτη
  Πρόεδρος Δ.Σ.
  Ένωσης Μικρασιατών
  Δήμου Βύρωνα, Αττική

 2. Ο/Η Κυριάκος Βλασιάδης λέει:

  Προσωπική γνώμη θα εκφράσω,πέραν από το οτι είμαι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου » Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ».Χαιρετίζω τη σύσταση επιτροπής της ΟΠΣΕ για τη ίδρυση Μουσείου Μικρασίας στις Προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ .Αλεξάνδρας (Αμπελόκηποι).Ο Μικρασιατικός Πολιτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο του Ελληνισμού και πρέπει να διασωθεί και να προβληθεί,για την Ιστορία και τις επερχόμενες γενειές.Καλύτερα να γίνει μουσείο Μικρασίας παρά μουσείο νεότερης τέχνης κ.λ.π. Αλλά πιστεύω οτι θα πρέπει, για την οικονομική κάλυψη της όλης δαπάνης,να φροντίσει η ΟΠΣΕ στην αναζήτηση των κεφαλαίων από το (πρώην) ΤΑΠΑΠ, που κακώς καταργήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα.Ο Νόμος που βασίσθηκε η τότε Κυβέρνηση,καταργούσε Νομικά Πρόσωπα τα οποία εχορηγούντο από τον Προυπολογισμό,ενώ το ΤΑΠΑΠ λειτουργούσε με δικά του κεφάλαια και κακώς καταργήθηκε. Ένας δικηγόρος από την ΟΠΣΕ,θα μπορέσει εύκολα πιστεύω να λύσει το λεπτό αυτό θέμα.

 3. Ο/Η Μιχάλης Βαρλάς λέει:

  Καλημέρα
  χαίρομαι που τόσο η ΟΠΣΕ όσο και επιμέρους Σωματεία, όπως η Ένωση Σμυρναίων, κινούνται για να ξαναζωντανέψουν το όραμα του Μουσείου για τον Ελληνισμό της Ανατολής. Μπορούμε να θυμηθούμε παλιότερες προσπάθειες που τελικά εγκαταλείφθηκαν γιατί έλειπαν οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις, οι μελέτες – που τώρα έχουν προχωρήσει περισσότερο- και, τέλος, η συνεργασία των σωματείων. Ας κρατησουμε τις συζητήσεις σε ένα δημιουργικό πλαίσιο που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του σχεδίου της δημιουργίας του Μουσείου και να μην εγκλωβιστούμε σε ζητήματα προσωπικών ή σωματειακών αντιπαραθέσεων. Ένα τέτοιο Μουσείο δεν είναι υπόθεση ενός Σωματείου, αλλά ακόμα δεν μπορεί παρά να τεθεί υπό την αιγίδα μιας ή περισσοτέρων Ομοσπονδιών. Κάθε Μουσείο εκτός από την πολιτική και κοινωνική στήριξη απαιτεί γνώσεις και εμπειρία που νομίζω ότι δεν υπάρχουν στους φορείς που εμπλέκονται και όραμα σαφές που δεν έχει ακόμα εκτεθεί από καμιά πλευρά.
  Τέλος, επειδή η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε καλό είναι οι δύο (τρεις, τέσσερις, πέντε …) πλευρές να συζητήσουν πρώτα ήρεμα με ένα καφεδάκι και μετά να προβούν σε ανακοινώσεις και αντιπαραθέσεις.
  Με εκτίμηση για όλα τα πρόσωπα και τους θεσμούς που συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο.

 4. Ο/Η Μαριάννα Μαστροσταμάτη λέει:

  Εκτιμώντας αυτήν την υπέροχη δουλειά του Δημητρού, ενισχύω την προσπάθεια ‘’εξωστρέφειας’’ που χαρακτηρίζει το site αλλά και γενικά τις δημοκρατικές διαδικασίες μιας έγκυρης και σωστής πληροφόρησης της οποίας τυγχάνω δέκτης.

  Σύμφωνα με το άρθρο 11, ΚΕΦ. Δ΄. παράγραφος β του καταστατικού της ΟΠΣΕ, είναι η Γενική Συνέλευση εκείνη που καθορίζει την πορεία της προς επίτευξη τέτοιων σκοπών και όχι το Δ.Σ.

  Το περιεχόμενο του άρθρου 29. ΚΕΦ. Θ΄ όπως και κάθε άρθρο λαμβάνεται υπ’ όψη καθ’ ολοκληρίαν και όχι επί μέρους.

  Και εν πάση περιπτώσει πώς θα επικοινωνήσουμε, θα συμπαρασταθούμε, θα αγωνιστούμε, θα ανταποκριθούμε τελικά σε αυτό το κάλεσμα αν η ΟΠΣΕ δεν μας δώσει το λόγο?

 5. Ο/Η Μιχάλης Βαρλάς λέει:

  Υπάρχουν κάποια πράγματα που συμφωνούμε και κάποια που πρέπει να συμφωνήσουμε.
  Το πρώτο είναι ότι ο Δημήτρης προσφέρει εξαιρετικό έργο και έχει δημιουργήσει ένα όμορφο βήμα διαλόγου κι γι αυτό γράφουμε και εδώ. Το δεύτερο είναι ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη μελέτη και την προβολή της ιστορίας των προσφύγων και του Ελληνισμού της Ανατολής χρειάζεται την ενθάρρυνση και την υποστήριξη όλων μας γιατί σημασία έχει τί θα γίνει και ποιους σκοπούς θα κληθεί να υπηρετήσει.
  Από κει και πέρα ας συμφωνήσουμε ότι τα εσωτερικά των θεσμών -σωματείων, ομοσπονδιών κλπ – πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας των θεσμών ή το πολύ πολύ ως ζητήματα σχέσεων μεταξύ προσώπων, ομάδων και συλλογικών σωμάτων. Η ιστορία όμως, η παράδοση, ένα μουσείο για τους Έλληνες της Ανατολής κοκ είναι ζητήματα ευρύτερα που αφορούν και τους απόγονους των προσφύγων (πρωτίστως) και τον κάθε έλληνα πολίτη γενικότερα και έτσι πρέπει να τίθενται. Ο διάλογος λοιπόν ας έχει αντικείμενο το χαρακτήρα και τους σκοπούς του προγράμματος για το Μουσείο και η ενεργητικότητα μας ας ξοδευτεί για να γίνει ένα Μουσείο αντάξιο της ιστορίας που καλείται να εκπροσωπήσει και να αφηγηθεί. Σ αυτό πρέπει να συμβάλλουμε και τα σχόλια μας εδώ πρέπει να γράφονται και να διαβάζονται ως δήλωση ενδιαφέροντος και προσφοράς.
  Όσον αφορά στο καταστατικό, στα εύσημα, στις διαφωνίες εγώ δε μπορώ να υπεισέλθω γιατί θεσμικά δεν νομίζω ότι έχω το δικαίωμα. ΑΝ όμως ένα Μουσείο με τόσο σημαντικό θέμα θέλει να πετύχει πρέπει να συσπειρώσει κάθε πρόσωπο και φορέα που μπορεί και επιθυμεί να προσφέρει.
  Φιλικά
  Μιχάλης

 6. Ο/Η Κυριάκος Βλασιάδης λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Βαρλά και στις δύο παρεμβάσεις του.Ας μείνουν έξω από την ίδρυση του Μουσείου τα μέλη των Δ.Σ. των διαφόρων Συλλόγων, και να αναλάβουν την ‘ολη οργάνωση,διοίκηση και λειτουργία του Μουσειου, είδήμονες (Μουσειολόγοι,Λαογράφοι,Ιστορικοί κ.λ.π.)για να προχωρήσει το πράγμα και γι’αυτό πιστεύω οτι πρέπει να καταρτισθεί οπωσδήποτε πρώτα-πρώτα Κανονισμός Λειτουργίας,που να στηρίζεται σε Νόμο και Προεδρικό Διάταγμα.Αλλά ας εγκριθεί πρωτίστως η παραχώρηση των ακινήτων και βλέπουμε!!!

 7. Ο/Η Παρασκευή Παπαγεωργίου λέει:

  Θα συμφωνήσω και εγώ με τους κυρίους Βαρλά και Βλασιάδη.Αυτές οι ενέργιες που αναφέρουν είναι οι σωστές.Και πράγματι, θα ήταν καλό επιτέλους να αφήσουμε τα πιθανά αδελφικά μαχαιρώματα και να κοιτάξουμε το καλό του σκοπού τον οποίο υπηρετούμε.Μέχρι τώρα δεν έχω αντιληφθεί κάποια αγαθά συναισθήματα μεταξύ πολλών αδελφών συλλόγων και αυτό με γεμίζει θλίψη.
  Ευχή μου και ευχή πολλών άλλων συμπατριωτών μας είναι όλο αυτό το κλίμα που κυριαρχεί ανάμεσά μας να αλλάξει για το καλό όλων μας.
  Είμαι βεβαία ότι με καταλαβαίνουν πολλοί φίλοι τι ακριβώς εννοώ.
  11 Ιουνίου 2010 ώρα 21:50

 8. Ο/Η Κυριάκος Βλασιάδης λέει:

  Πιστεύω ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη Επιτροπή για το Μουσείο και εκπρόσωπος της Ένωσης Σμυρναίων (Αθηνών),η οποία έχει κάνει πολλή δουλειά πάνω στο θέμα, πχ.Σχέδιο καταστατικού λειτουργίας. Εάν θέλουμε να μιλάμε για σύμπνοια και ενότητα,συντονισμό ,συσπείρωση και συστράτευση όλων των Μικρασιατικών δυνάμεων. Γιατί πραγματικά είναι μεγάλος ο σκοπός!!!

 9. Αγαπητοί κύριοι
  Παρακολουθώντας τήν ανταλλαγή απόψεων όλων σας,χαίρομαι πραγματικά για τις πολύ ωραίες ιδέες που έχετε, αλλά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής κανένας, προφανώς διότι δεν το γνωρίζετε.Επειδή τυγχάνει να έχω σπίτι σε μία άπό τις προσφυγικές της λεωφόρου Αλεξάνδρας,(έκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα) δυστυχώς, και λέω δυστυχώς διότι τώρα κάθε φορά που περνάω από το σπίτι μου, το οποίο δεν πούλησα στην ΚΕΔ για συναισθηματικούς λόγους,πικραίνομαι και εξοργίζομαι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα επικρατεί ένα εφιαλτικό καθεστώς το οποίο δεν τολμάει κανείς να ακουμπήσει. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πριν κάνετε οποιεσδήποτε σκέψεις θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί να φύγουν όλοι οι καταληψίες που βρίσκονται σε αυτά τα διαμερίσματα, σε αυτά τα μνημεία θα έλεγα εγώ, στα όποία σημειωτέον στην πληοψηφία τους είναι τούρκοι.Ναι καλά διαβάζετε.Είναι τούρκοι.Οι λεπτομέρειες είναι εφιαλτικές.Είμαι στην διάθεσή σας όποτε θελήσετε να σας ενημερώσω.Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα.Φοβάμαι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να αδειάσουν αυτά τα διαμερίσματα.Και το τραγικό είναι ότι έχουν την κάλυψη του κράτους, όπως δήλωσε κάποια καταληψίας από την Άγκυρα, η οποία έφερε και όλους τους συγγενείς της όπως με πληροφόρησαν και σκοπεύω να το ελέγξω.

Post a Comment

Mikrasiatis.gr