Σμυρναίικα σουτζουκάκια: η αυθεντική συνταγή

0
5022

Smyrna Meatballs

Σμύρνη χωρίς σουτζουκάκι δε λογίζεται.

Είναι μια από τις παραδοσιακές και σχετικά απλές συνταγές της.

Το μόνο ελάττωμα της συγκεκριμένης κατά τ’ άλλα γευστικότατης κουζίνας, είναι τα πολλά τζουμπλέκια, κοινώς κατσαρολικά, που χρειάζεσαι να λερώσεις.

Χαλάλι όμως, το αποτέλεσμα πάντα σε δικαιώνει.

 

Η συνταγή έχει ρίζες σε Ελλάδα και Τουρκία -απόλυτα φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς τα 400 χρόνια σκλαβιάς.

Η ονομασία προέρχεται από την Τουρκική λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο.

Η κατάληξη –ακι σημαίνει όπως γνωρίζουμε, «μικρό».

Όποτε η ετοιμολογία τους «είναι μικρό λουκάνικο».

 

Η Ελληνική παρέμβαση στο θέμα ήταν πως αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε ιστό εντέρου για να γίνει λουκάνικο, τον κράταγαν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κιοφτεδάκια τελειώνοντας το φαγητό με παχιά, μυρωδάτη σάλτσα.

Γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκαν Σμυρναίικα/Πολίτικα.

Η Τούρκικη λέξη για το κατά τ’ άλλα Ελληνικότατο φαγητό είναι «İzmir köfte» δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη.

 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν υπάρχει Έλληνας και όχι μόνο, που στο άκουσμα σουτζουκάκι δεν λιγουρεύεται τζιέρια μου.

Οπότε, άιντε πάμε στη συνταγή. Γιορτάρες μέρες έρχονται, να τα κάνετε, να χαρούν τα σωψυχα σας.

 

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Υλικά

Για τα κιοφτεδάκια:

-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και  με ½  μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)

-4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα

-2 σκελίδες σκόρδο

-1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη

-3 αβγά

-½ κ.σούπας βούτυρο

-2 κρεμμύδια τριμμένα

-1 κουταλιά της σούπας ξύδι

-1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

-1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό

-αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και  μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη.

Στη σύνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα.

Πρέπει να είναι πολύ λεπτός, αν δεν μπορείτε με μαχαίρι κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι.

Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε  ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια στάλα ελαιόλαδο για να μη καεί και ρίχνουμε το κύμινο.

Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του.

Έπειτα λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι.

Τα γυρίζουμε ελαφρώς.

Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί.

Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι (λίγο) και το  πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε έχει το σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Το κάνουμε αυτό για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά.

Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

 

Για τη σάλτσα

Υλικά

-1 κιλό τομάτες

-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

-1 ποτήρι Μαυροδάφνη

-1 φύλλο δάφνης

-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

-Λίγο λάδι

-Αλάτι και πιπέρι

Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη)  και τις κρατάμε σ’ ένα  μπολ στην άκρη.

Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί  κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε  1 ποτήρι Μαυροδάφνη.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και τη τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.

Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 ° C.

Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.

Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, ν ’αρχίσει να σιγοδένει.

 

…Κιμάς (η συνέχεια)

Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.

Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το ‘χουμε πασπαλίσει με αλεύρι.

Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.

Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.

 

Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το  καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα.

Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα.

Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.

 

Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με:

-Ρύζι

-Μακαρόνια

-Χυλοπίτες

-Πουρέ

-Αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα

-ή και σκέτα

 

Για τους Vegan φίλους μας : Μπορείτε να αλλάξετε τον κιμά με κιμά σόγιας και το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη.

 

Tip: Σε περίπτωση που δεν έχουμε Μαυροδάφνη, χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί.

Το ζεσταίνουμε απλώς σ’ ένα μπρίκι και βάζουμε μια κουταλιά μέλι.

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Υ.Γ.

Αν μας περισσέψει κρασί από το μουλιασμένο ψωμί δεν το πετάμε στο νεροχύτη αλλά στη γλάστρα του Βασιλικού, καθώς οι Σμυρνιές έλεγαν ότι είναι μεγάλη αμαρτία, γιατί το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού, την «Άμπελο την Αληθινή» 

Ιωάννα Kookie, eyedoll.gr

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here