Μήνυμα Εφορίας Κεντρικής Ελλάδος της ΟΠΣΕ και Δραστηριότητες για την 91η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

19.05.2010

Την 19η Μαΐου ο Ελληνισμός όλου του κόσμου αποτείνουμε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τις 353.000 ανθρώπινες ψυχές που σφαγιάσθηκαν με απάνθρωπες μεθόδους και τα παιδιά τους που δεν γεννήθηκαν ποτέ. Έχουμε χρέος να διατηρούμε στη μνήμη ότι οι Πόντιοι αδελφοί μας υπήρξαν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κι ένας από τους ιστορικούς λαούς που ανέπτυξε μακραίωνο πολιτισμό στα πανάρχαια πατρογονικά εδάφη. Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πρωτοφανή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Έχουμε χρέος να μην αποσιωπούμε την τραγωδία που συντελέσθηκε σε καιρό ειρήνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα που εξαθλιώθηκαν εξαιτίας των ιδεολογιών που αποφασίζουν να τιμωρούν τους αδύναμους και αθώους όχι για κάτι που πράττουν αλλά για το ότι «υπάρχουν». Οι Πόντιοι Μικρασιάτες υπήρξαν Έλληνες και Χριστιανοί. Οι γενοκτονίες προηγήθηκαν αλλά και δυστυχώς συνεχίσθηκαν.

Σήμερα, ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο, έχει επιτύχει να διεθνοποιήσει το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, να το καταστήσει ζήτημα δημοκρατίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν αφορά πολιτικές κρατών αλλά αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το Ελληνικό κοινοβούλιο θέσπισε το 1994 την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Σε διεθνές επίπεδο, εκτός της Ελλάδας, μέχρι σήμερα την γενοκτονία των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ψηφίσματα υιοθέτησης της ημέρας μνήμης έχουν εκδοθεί από Πολιτείες των ΗΠΑ, το ζήτημα έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, καθώς και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Τον Απρίλιο του 2009, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε ότι η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Οθωμανικό κράτος μεταξύ 1915- 1923 εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στη Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Στις 11.3.2010 η Γενοκτονία των Ελλήνων και των λοιπών χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, αναγνωρίσθηκε και από το Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων βρίσκεται πάντοτε κοντά στην διεθνή αυτή προσπάθεια, του πνευματικού κόσμου. Η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ενημέρωση της κοινής γνώμης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Στηρίζουμε τους Πόντιους αδελφούς μας στο αίτημά τους για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.

Ζητούμε την αναγνώριση ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της αποφυγής των ίδιων λαθών στο μέλλον.

Ζητούμε τη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και όλου του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας.

Έχουμε το χρέος να παραδώσουμε τις παρακαταθήκες μας στην ανθρωπότητα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες Γενοκτονίες και τα Ολοκαυτώματα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Π.Σ.Ε.)

ΕΦΟΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Κ.Ε.)

Μαρία Παπαδοπούλου,

πρόεδρος ΕΚΕ της ΟΠΣΕ

Δραστηριότητες της  ΕΦΟΡΙΑΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΕ) ΤΗΣ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΣΕ)

για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο.

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

, , , ,

2 thoughts on “Μήνυμα Εφορίας Κεντρικής Ελλάδος της ΟΠΣΕ και Δραστηριότητες για την 91η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 1. Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας την Τετάρτη 19 Μαΐου,η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής…Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου …«Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. […]
  ——————————————————————————————————————–
  «Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

  «Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.
  —————————————————————————————————————–Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

  Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.

  Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

 2. Είναι καιρός πια οι Διακρίσεις να σταματήσουν από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας και η Συναίσθηση της Ευθύνης να Επικρατήσει…

Απάντηση