Καζάν Ντιπί, το μεγαλείο σου

0
761

kazandibi_tarifi

Χειμωνιάτικες μέρες με ήλιο , η νενέ έβαζε φωτιές στα τσικάλια της κουζίνας της, προκειμένου να επιδοθεί στις μαγειρικές της αλχημείες για να πετύχει το τέλειο επιδόρπιο.

Ένα γεγονός, που για κάποιο λόγο τον οποίο αγνοώ, λάμβανε χώρα πάντα στις ηλιόλουστες μέρες του κατά τ” άλλα κρύου Φλεβάρη.

Τέλειο και αγαπημένο επιδόρπιο, το οποίο με ίδια εμφάνιση, ίδια γεύση, αλλά διαφορετικό τρόπο παρασκευής και αλλιώτικο αξάντ,  θεωρείται χάι κλας.

Οι κυρίες των γειτονιών της Σμύρνης ήταν μεταξύ των άλλων και  γαλλομαθείς.

Το έδεσμα αυτό όμως, σπάνια ακουγόταν με το γαλλικό αξάν-τ «crème brule» στα λημέρια τους.

Αντ”  αυτού, το μεγαλείο του «Μαλεμπί Καζάν ντιμπί» αγόραζε και πούλαγε ουρανίσκους και ένστικτα, γιατί παρόλο την καμένη του εμφάνιση, η γιαγιά έλεγε ότι είναι, πρώτον, «το γλυκό του έρωτος» διότι έχει γλυκόπικρη καραμελένια γεύση σαν τον έρωτα και δεύτερον το «γλυκό των κιμπάρηδων ανθρώπων» για το λόγο ότι τότε το γάλα ήταν πανάκριβο και προκειμένου να γίνει το Καζάν ντιπί απαιτούσε αρκετή ποσότητα γάλακτος, η οποία έπρεπε ν” αφαιρεθεί από το γάλα του σπιτιού.

Άρα, κιμπάρης άνθρωπος και δη, κιμπάρης άρχοντας. 

 

Στο διά ταύτα, το Καζάν ντιμπί είναι  ένα γλυκό 100% φερμένο από την Ανατολή.

Η ετοιμολογία της λέξης του είναι ο πάτος του καζανιού.

Ονομάστηκε έτσι γιατί το καζάνι αντέχει στη δυνατή φωτιά και έτσι έριχναν ζάχαρη στον πάτο  του, ώστε να καραμελώσει και να πάρει τη μαύρη κρούστα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή.

 

«Μαλεμπί Καζάν ντιμπί»

 

Υλικά

Για την κρέμα:

-9 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες

-1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

-1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού corn flour ή νισεστέ

-1 σφηνάκι ροδόνερο

 

Για την καραμέλα:

-3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη

-1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

 

Εκτέλεση:

Διαλύουμε το corn flour σε 1 κούπα κρύο γάλα, ποτέ σε ζεστό!

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα να βράσει με τη 1 κούπα ζάχαρη.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Όταν δούμε ότι αρχίζει ο βρασμός, κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο ζεστό μείγμα το κρύο γάλα με το corn flour, που ανακατέψαμε στην αρχή.

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να πήζει και να έχουμε μια δεμένη κρέμα.

Όταν πάρουμε την υφή που θέλουμε, αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το ροδόνερο.

Η κρέμα μας είναι έτοιμη.

 

Συνεχίζουμε με την παρασκευή της καραμέλας.

Παίρνουμε ένα σκεύος της αρεσκείας μας (εγώ χρησιμοποιώ ένα μέτριο αντικολλητικό ταψάκι-τηγάνι, από αυτά τα χρωματιστά που είναι της μόδας τώρα) και αφού το βουτυρώσουμε καλά το πασπαλίζουμε με τις 3 κουταλιές ζάχαρη.

Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ίσα να λιώσει η ζάχαρη.

Έπειτα ρίχνουμε προσεχτικά σιγά-σιγά 7 κουταλιές της σούπας από την κρέμα.

Βάζουμε το σκεύος πάνω στη φωτιά για 35 λεπτά και γυρίζουμε γρήγορα τις πλευρές του, ώστε να σφίξει η κρέμα, να αρχίσει να δένει και να καίγεται ομοιόμορφα.

Η κρέμα δεν πρέπει να κοχλάσει, προσέχετε!

Κατεβάζουμε  από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει με την ησυχία της και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, για να γίνει υπέροχη.

Την επόμενη μέρα κόβουμε το Kazan Dibi οριζόντια και κάθετα σε κομμάτια.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναποδογυρίζουμε το γλυκό μας και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Είναι πανέτοιμο!

Αν επιθυμούμε το Ανατολίτικο σερβίρισμα, κόβουμε κάθετες λωρίδες στο ταψί και τις ρολάρουμε με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουμε τον κορμό ή το μωσαϊκό.

Καλή επιτυχία

Ιωάννα Kookie, eyedoll.gr

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ