Η παρουσία των Μικρασιατών στην εκδήλωση της ΝΔ για τις Γενοκτονίες

Μετά και την προχθεσινή εκδήλωση  που διοργάνωσε η Γραμματεία Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων;; της Νέας Δημοκρατίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα Ελληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, 3 Γενοκτονίες Ιστορική Μνήμη -Στρατηγική Αναγνώρισης, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η απουσία του οργανωμένου Μικρασιατικού στοιχείου από τέτοιας κρισιμότητας ζητήματα.

 

Για άλλη μια φορά είμασταν οι “φτωχοί συγγενείς” σε μια σημαντικη ημερίδα που διοργάνωσε ένας πολιτικός φορέας και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές, με μοναδική μας συμμετοχή, ένα παράπονο του προέδρου της ΟΠΣΕ, ο οποίος διάβασε ενα  τυπικό χαιρετισμό περί δράσης της Ομοσπονδίας σε ένα… φάσμα πεδίων; και την υποτυπώδη παρουσία εκπροσώπων 4-5 Μικρασιατικών Σωματείων. Την ίδια ώρα ο Ποντιακός Ελληνισμός εκπροσωπήθηκε  με δυναμική και αριθμητικά στιβαρή παρουσία, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των Ασσυρίων και των Αρμενίων.

 

Κι ενώ από την πλευρά των διοργανωτών φάνηκε πως υπήρχε ως ενα βαθμό σχεδιασμός της εκδήλωσης με θέμα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων (όλων των Ελλήνων της Ανατολής) εξαρχής ο επισκέπτης και το κοινό “θεωρούσε” ότι το θέμα για άλλη μια φορά αφορούσε αποκλειστικά την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και μόνον.

 

Από την είσοδο της αίθουσας υπήρχαν δεξιά και αριστερά ειδικά σταντ με φωτογραφίες και κείμενα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενική και Ασσυριακή γωνιά, βιβλία για την γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων, ενώ ακόμα και η πληροφοριακή πινακίδα του Ξενοδοχείου προς την αιθουσα, αναφερόταν σε Εκδήλωση Ποντίων!!!

Δεν υπήρχε καμιά αναφορά ή παρουσία με φωτογραφικό υλικό της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Προποντίδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ανατολικής Θράκης κι αυτό είναι μεγάλη ευθύνη των δευτεροβάθμιων οργάνων του Προσφυγικού Ελληνισμού και ειδικά της ΟΠΣΕ, η οποία έδειξε ανίκανη να κάνει το ελάχιστο και αυτονόητο, να ενημερώσει , έστω, τα σωματεία που εκπροσωπεί και να τα παροτρύνει να στηρίξουν τουλάχιστον με την παρουσία τους  μια σημαντική  εκδήλωση για τη γενοκτονία.

 

 

Ακόμα και ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Προέδρου της ΝΔ Α.Σαμαρά, τομεάρχη Εξωτερικών και κάκιστα ενημερωμένου Πάνου Παναγιωτόπουλου, υπήρξε  προσβλητικός ( τα βίντεο που ανέβηκαν στο mikrasiatistv.gr  αποτελούν αδιάψευστους μαρτυρες)  προς τους Μικρασιάτες, καθώς χαιρέτισε μόνο…τα Ποντιακά Σωματεία, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, ενώ συνέχισε στο ίδιο μοτίβο τις δηλώσεις του, δίνοντας και την είδηση ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της ΝΔ Α.Σαμαράς έλαβε την διαβεβαίωση ότι η Ισραηλινή Βουλή (Κνεσετ) είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα  της Γενοκτονίας…των Ποντίων, αρκεί να βρεθεί έστω και ένας βουλευτής που θα προωθήσει το ζήτημα στη βουλή!

 

Εξαίρεση αποτέλεσε ο λόγος του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ.Παρχαρίδη,  ο οποίος, ιδιαίτερα προσεκτικός και ενωτικός, προς τιμήν του, σε καθε αποστροφή του λόγου του αναφερόταν τουλάχιστον στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Κι αυτό από ένα δευτεροβάθμιο όργανο όπως είναι η ΠΟΕ,  το οποίο έχει επιδείξει ένα τεράστιο  έργο  για την ανάδειξη του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας  όλα αυτά τα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό σε αντίθεση με μας, οι οποίοι μην έχοντας να επιδείξουμε ανάλογο,  αρκούμαστε μόνο στις διαμαρτυρίες και στα μνημόσυνα…

 

Το συμπέρασμα είναι  ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός, έτρεξε όλα αυτά τα χρόνια το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το τεκμηρίωσε, το ανέδειξε, ωστόσο η σημερινή προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση του ζητήματος, προυποθέτει και τη συμμετοχή των υπολοίπων Μικρασιατών, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια διακριτικά σιωπούσαν.

Ετσι φτάσαμε σήμερα  να μιλάμε για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής μαζί με του Αρμένιους και τους Ασσύριους, βασιζόμενοι στην εργασία για την τεκμηρίωση ουσιαστικά της γενοκτονίας του  Πόντου, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να καλύψουν οι υπόλοιποι  Μικρασιάτες το χαμένο έδαφος. Βρισκόμαστε  στο στάδιο  των προσπαθειών για διεθνοποίηση της  αναγνώρισης  των γενοκτονιών και ήδη έχουμε αργήσει σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της Ποινικοποίησης τους.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο οργανωμένος προσφυγικός κόσμος αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναδείξει τα ζητήματα που μας αφορούν, να εμπνεύσει, να οργανώσει και να διεκδικήσει!

 

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς που παρακολουθούμε με θλίψη τα τεκταινόμενα στο χώρο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε  στρατηγική και δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε την παρούσα ομάδα, η οποία εκπροσωπεί τον Προσφυγικό Ελληνισμό σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη  χρονική συγκυρία.

 

Τα Μικρασιατικά Σωματεία, πρέπει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να ενεργοποιηθούν σύντομα,  ώστε  να αποτελέσουν μία υπολογίσιμη δύναμη και όχι μία αναλαμπή του παρελθόντος,  που σαν τους Ποσειδωνιάτες του Καβάφη, συγκεντρώνονται για να κάνουν γιορτές και να θυμηθούν τις ρίζες τους, αλλά δεν έχουν ορμή και δυναμισμό για να διεκδικήσουν τα ουσιώδη!

Δημήτρης Παντέλας
Γ.Γ.Ενωσης Μικρασιατών Θήβας
Δ.Δικτύου Μικρασιάτης

 

 

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

, ,

7 thoughts on “Η παρουσία των Μικρασιατών στην εκδήλωση της ΝΔ για τις Γενοκτονίες

 1. “Τα Μικρασιατικά Σωματεία, πρέπει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να ενεργοποιηθούν σύντομα, ώστε να αποτελέσουν μία υπολογίσιμη δύναμη και όχι μία αναλαμπή του παρελθόντος…”
  Συμφωνοῦμε ἀπολύτως. Ὁ συντονισμός καί ἡ συνεργασία τους σέ ἐπίπεδο ὁμοσπονδιῶν εἶναι ἀνύπαρκτος. Αὐτό φαίνεται σέ κάθε παρόμοια ἀφορμή. Βλέπε καί ὅλες τίς ὑπόλοιπες ἐκδηλώσεις περί Γενοκτονίας τοῦ Μικρασ/κοῦ Ἑλληνισμοῦ ἀλλά καί σέ ἄλλες ἐκδηλώσεις. Ἐμεῖς, σάν τοπικοί σύλλογοι, θά θέλαμε τό αὐτονόητο: Νά τούς βλέπουμε ὡς συνδιοργανωτές τέτοιων πρωτοβουλιῶν καί ὅχι ἁπλούς θεατές. Πόσο δέ μᾶλλον ὡς “ἀθέατους κόσμους”…
  Γεωργία Χριστοδούλου-Τερζῆ
  Ἕνωση Συλλαίων
  Θεσσαλονίκη

 2. Ηρθε η ωρα να γινουμε ολοι οι Ιωνες μια γροθια κατα του κατεστημενου.Συλλογοι δυνατοι με δραση και με αποψη που πηγαζει απο την φλογα για το αιμα μας.Συλλογοι ζωντανοι και οχι σφραγιδες οπως εχουν καταντησει οι περισσοτεροι.Ηρθε η ωρα να μας ακουσουνε δυνατα χωρις κανενα καπελωμα απο καμια ομοσπονδια.Ασ παρουμε την κατασταση στα χερια μας.

 3. Ισως ετσι ασχοληθει καποιος και με το Μουσειο στα προσφυγικα της Λεωφορου Αλεξανδρας.

 4. Ωραία όλα αυτά που αναφέρονται πιο πάνω από τους κυρίους περί μιας γροθιάς όλων των Μικρασιατικών Συλλόγων κ.λ.π.Όμως όλα αυτά παραμένουν μόνο στα λόγια….Διότι είναι πλέον διαπιστωμένο ότι υπάρχει μεγάλη αχαριστία, και το λέω αυτό γιατί όταν βοηθάς κάποιο σύλλογο να φανεί ότι έκανε μια επιτυχημένη εκδήλωση, χωρίς κανένα συμφέρον, απλά γιατί θέλεις να βοηθήσεις να ακουστεί και να σταθεί στα πόδια του ένας νέος σύλλογος και τελικά σου φέρονται απρεπώς, αχάριστα, εξοργιστικά, όταν δημιουργούνται μικρές κλίκες υποστήριξης και προβολής συγκεκριμένων συλλόγων τους οποίους ηρωποιούν, θεοποιούν και με αρκετή δόση υπερβολής , ενώ άλλους τους αφήνουν στην απομόνωση……αν συνεχιστούν αυτά τα καμώματα, δεν πρόκειται να πετύχει κανείς και ποτέ τίποτα.Οι Ποντιακοί σύλλογοι είναι ενωμένοι, δεν ΄συμπεριφέρονται αχάριστα και άσχημα μεταξύ τους, δεν προβάλουν επιλεκτικά συλλόγους, δεν φαίρονται γενικώς απαράδεκτα.Λυπάμαι που τα γράφω όλα αυτά. Στην αρχή πίστεψα ότι κάτι θα γίνει και με τους δικούς μας συλλόγους (Μικρασιατικούς), αλλά όταν έχουν και πάλι δημιουργηθεί κλικες, όταν το τίποτα κάποιων….το κάνουν μεγάλο γεγονός……(και ο νοών νοείτο…), όταν σε άλλους συλλόγους δίνουν δημοσιότητα μεγάλη και σε άλλους δεν πατάνε καν και πολλά αλλα……, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα!ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ….Και τελικά σε αναγκάζουν με την συμπεριφορά τους να αποφασίσεις να μην ξαναβοηθήσεις ποτέ κανένα……..Και ελπίζω να μην σβηστεί το σχόλιο μου.

 5. ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΥΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΣΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ…ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ

 6. ΟΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ SITES ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.

 7. Δυστυχώς ισχύει και στην περίπτωση της προεκλογικής σύναξης της Ν.Δ. αυτό που αναφέρθηκε και αλλού: “Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια η Ομάδα Χαραλαμπίδη και Φωτιάδη καλλιέργησαν την λανθασμένη ενύπωση ότι Γενοκτονία έγινε μόνο στον Πόντο ενώ στην υπόλοιπη Μικρά Ασία είχαμε τα δικαιολολογημένα τουρκικά αντίποινα εξαιτίας της κατοχής της Σμύρνης από τον ελληνικό στρατό. Κάτι που δεν είναι απλώς λάθος της Ομάδας αλλά συνιστά και εγκληματικό δόλο κατά της ιστορικής μας Μνήμης.”

  Όσον αφορά την παρέμβαση του Παρχαρίδη, πρέπει να ξέρετε ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος που η ΠΟΕ δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση με την οποία να ξεπερνά τις τοπικιστικές καθηλώσεις και να αντικαθιστά πλέον τον όρο “ποντιακή γενοκτονία” με τον όρο “Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής” και να αντικαθιστά τον πλαστό αριθμό “353.000” με τον αληθινό “800.000”.

Απάντηση