By 27 Δεκεμβρίου 2010 2 Σχόλια

Αίτημα για επανέκδοση από την Βουλή του τόμου για την Γενοκτονία των Ποντίων

Αίτημα 114 βουλευτών από όλες τις πτέρυγες τη Βουλής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο είχε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον οποίο και επέδωσε επιστολή που υπογράφουν 114 βουλευτές όλων των κομμάτων για την επανέκδοση από το «Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» του τόμου που τεκμηριώνει με ντοκουμέντα τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που υπήρξαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Μετά τη συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Χαρακόπουλος, που μαζί με τον βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκο Αθανασιάδη είχαν την πρωτοβουλία σε συνεννόηση με τον συγγραφέα, καθηγητή κ. Κώστα Φωτιάδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χρέος της Πολιτείας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των πολύτιμων διδαγμάτων που αντλούμε από αυτή. Γι’ αυτό και 114 βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων με επιστολή μας στον Πρόεδρο κ. Πετσάλνικο ζητούμε η εθνική αντιπροσωπεία να προχωρήσει στην επανέκδοση του τόμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την αποστολή του στα κοινοβούλια όλου του κόσμου».

Η επιστολή των 114 βουλευτών έχει ως εξής:

«Μετά την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων ανέθεσε στον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη τη συγγραφή ενός τόμου για την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Η έκδοση αυτή ολοκληρώθηκε το 2004, με την παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου και των μεταφράσεών του, στη Βουλή των Ελλήνων, εφ’ όρου ζωής. Παράλληλα η Βουλή προχώρησε στη μετάφραση αυτού του τόμου σε έξι γλώσσες με σκοπό τη διανομή του σε κοινοβούλια, διπλωματικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

Ωστόσο, επειδή τα αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης έχουν εξαντληθεί και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα μεταφρασμένα κείμενα, παρακαλούμε για την επανέκδοση του τόμου στην ελληνική καθώς και την έκδοση των μεταφράσεων με άμεση προτεραιότητα την έκδοση του τόμου στα Αγγλικά και στα Ρωσικά.»

newsbeast.gr

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

About the Author:

2 Σχόλια "Αίτημα για επανέκδοση από την Βουλή του τόμου για την Γενοκτονία των Ποντίων"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Ο/Η Mikrasiatis λέει:

  Λάθος αίτημα, αν όχι απαράδεκτο μετά από τόσα χρόνια ερευνών πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας…. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ.

  Η Γενοκτονία αφορά όλο τον ελληνισμό της Ανατολής και τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα από τον αριθμό που αναφέρεται και για την περιοχή του Πόντου ήταν μικρότερος.

  Επιτέλους, ας ξεπεράσουμε τον τοπικισμό και ας πορευτούμε ενιαία με βάση την ιστορική αλήθεια και όχι τα ψεύδη, τις πλαστογραφίες και τα οικονομικά συμφέροντα μερικών επιτήδειων…

 2. Ο/Η Berktay VS Φωτιάδης λέει:

  Ήδη οι σοβαροί Τούρκοι αντικεμαλικοί ιστορικοί περιγράφουν με σαφήνεια και με θάρρος το τι έγινε στην Ανατολή. Και οι περιγραφές τους βρίσκονται στον αντίποδα της μίζερης, τοπικιστικής και συμφεροντολογικής στάσης τινών Ελλαδιτοποντίων ιστορικών. Στάση που ενισχύει το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που είναι φτηνό στο στάρι κι ακριβό στο άχυρο.

  Δείτε μια πολύ ενδιαφέρoυσα αναφορά από το σημαντικό ιστορικό Halil Berktay:

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370429&dt=29/11/2010#ixzz16lgbXIMq

  O Berktay ΔΕΝ αποδέχεται ότι έγιναν πολλές γενοκτονίες απ’ τους Νεότουρκους, αλλά ΜΙΑ. Δηλαδή υποστηρίζει ότι οι Νεότουρκοι, οι Τούρκοι εθνικιστές δηλαδή, αποφάσισαν και πραγματοποίησαν ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ εις βάρος των μη μουσουλμανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας :

  «Όπως λέει, η ομαλοποίηση της συζήτησης για την Γενοκτονίας, θα επιλύσει οριστικά το αρμενικό ζήτημα. «Η αλήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως μπορεί να διδαχθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια η συμπεριφορά γύρω από την Γενοκτονία έχει μαλακώσει» εξηγεί. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάχρηση της λέξης Γενοκτονίας, την αποδυναμώνει και προκαλεί αγανάκτηση. «Ο όρος είναι δύσκολος και επικίνδυνος» σχολιάζει. «Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της επιτροπής Ένωσης και Προόδου, κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας. Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό» υπογραμμίζει…»

Post a Comment

Mikrasiatis.gr