By 20 Οκτωβρίου 2010 36 Σχόλια

Αναψηλάφηση της «δίκης των 6» αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Ογδόντα οχτώ χρόνια μετά την «δίκη των έξι» που αποτέλεσε την κορύφωση του εθνικού διχασμού των ετών 1915-1922 ο Άρειος Πάγος ξαναγράφει την ιστορία. Τα μέλη του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με απόφασή τους (1675/2010) τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης της «δίκης των 6», κρίνοντας ότι όντως έχουν αποκαλυφθεί νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις από τα οποία προκύπτει ότι ήταν αθώοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης και ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Χατζηανέστης. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής και εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου του 1922 στο Γουδί!

Κάνοντας δεκτή την αίτηση του κ. Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη ο οποίος είναι εγγονός του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη ο Άρειος Πάγος αποφάσισε αναψηλάφηση της δίκης και έπαυσε οριστικά η ποινική σε βάρος των «6», λόγω παραγραφής. Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης εποικαλείται στην αίτησή του νέα άγνωστα στοιχεία της περιόδου εκείνης όπως δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών της εποχής και ζητεί στην ιστορική αποκατάσταση του ονόματος του προγόνου του επισημαίνοντας ότι άδικα εκτελέστηκε ο παππούς του αλλά και οι άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες απέβαλαν την δήλωση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των «6» προκάλεσαν την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές ρίζες του, ύστερα από 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

της Βασιλικής Κόκκαλη
Πρώτο Θέμα online

Σχόλια από Facebook

Σχόλια

About the Author:

36 Σχόλια "Αναψηλάφηση της «δίκης των 6» αποφάσισε ο Άρειος Πάγος"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Ο/Η Π&Α λέει:

  Ο Άρειος Πάγος δεν αποφάσισε αναψηλάφιση αλλά ΑΘΩΩΣΗ.

  Ακύρωσε την απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου του ’22 και αποφάσισε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

  Η ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ύβρι προς τον προσφυγικό ελληνισμό, ο οποίος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο εχθρός είναι εντός των τοιχών.

  Ότι το έγκλημα της Μικρασιατικής Καταστροφής που προκάλεσαν οι τότε κρατούντες θεωρείται σήμερα από τον Άρειο Πάγο, ως μηδέποτε πραχθέν.

  Γι αυτό και εμείς στη σχετική μας ανάρτηση γράψαμε:

  «ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Αθώωσαν τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής Καταστροφής….

  ΑΝΑΘΕΜΑ!»

 2. Ο/Η Σωτήριος Γ. Αλεξόπουλος λέει:

  Νομίζω ότι οι απόγονοι των μελών της τότε κυβέρνησης θα πρέπει τουλάχιστον να σιωπούν! Από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών Ελλήνων (μικρασιατών, ποντίων και στρατιωτών από την «παλιά Ελλάδα»).
  Οι πρόγονοί τους είναι οι ηθικοί αυτουργοί του ξεριζωμού των προγόνων της συζύγου μου από τη Μικρασία και τον Πόντο. Τους δικούς μου προγόνους, τους «παλιολλαδίτες», τους έστειλαν πολεμώντας μέχρι την Άγκυρα, στην Κόκκινη Μηλιά. (ηθικός αυτουργός: Δ.Γούναρης πρωθυπουργός, Σύσκεψη Κιουτάχειας 15 Ιουλίου 1921, ένας από τους «Έξι»). Γύρισαν πίσω οι μισοί. Οι τυχεροί ανήκαν στο Σύνταγμα του Πλαστήρα. Οι άτυχοι αιχμαλωτίσθηκαν και βασανίστηκαν (ηθικός αυτουργός: αρχιστράτηγος Γ.Χατζηανέστης, ένας από τους «Έξι»).
  Τέλος οι πρόγονοί τους είναι οι ηθικοί αυτουργοί του διχασμού μεταξύ προσφύγων και ντόπιων, ο οποίος μόλις στις μέρες μας ξεπεράστηκε. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

 3. Ο/Η Πόντιος λέει:

  Δυστυχώς ακόμα υπάρχουν αμετανόητοι οπαδοί εκείνης της φρικτής κυβέρνησης που επέφερε τη Μικρασιατική Καταστροφή και επέτρεψε τους ηττημένους Τούρκους να γιορτάσουν τη νίκη τους με τις εκατόμβες των Ελλήνων..

  Εύγε κ. Αλεξόπουλε

 4. Προσωπικά Καταγγέλλω την απόφαση αθώωσης μετά την αναψηλάφιση της δίκης των έξι διότι:
  Πρώτον,έπρεπε να είναι ανοιχτή στο κοινό,προς ενημέρωση όλων για τα στοιχεία.
  Δεύτερον,ακόμη κι’αν δεν ήταν οι μόνοι υπαίτιοι της Καταστροφής ,με τις πράξεις και τα λόγια τους ,τους άξιζε ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ,άν όχι εκτέλεση.
  (παραθέτω από το βιβλίο της Γιαγιάς Φιλιώς Χαιδεμένου »ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ-ΜΙΑ ΖΩΗ »τα εξης:»Οι Δημογέροντες και ο Δεσπότης προειδοποίησαν τον Στεργιάδη ότι οι Τούρκοι δεν κρατιούνταν.Θα γινόταν μεγάλη σφαγή.
  »Βοήθησέ μας να διώξουμε τουλάχιστον τα γυναικόπαιδα»,τον παρακάλεσαν.»Δε θα γλυτώσουν ούτε αυτά.Κάνε κάτι!»
  »Δεν μπορώ να κάνω τίποτα»,απάντησε ο Στεργιάδης,αν δεν ειδοποιήσω την κυβέρνησή μου,τον Γούναρη».
  Έστειλε ένα τηλεγράφημα στην κυβέρνηση και ξέρετε ποια ήταν η απάντηση;Δεν ήταν τρομερή-ήταν ανεκδιήγητη.Ο Γούναρης απάντησε:
  »Πρόσεξε!Προτιμώ να πέσει και το τελευταίο μικρασιατικό κεφάλι από τον Κεμάλ παρά να μου στείλεις εδώ την αναρχία!»
  Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Γούναρης παινευόταν στο Χατζηανέστη πως για ό,τι πίστευαν και έπρατταν θα έμεναν στην αιωνιότητα καθώς και για το εσωτερικό δάνειο του Πρωτοπαπαδάκη πού διχοτόμησε τα ελληνικά τραπεζογραμμάτια…
  ΄Οταν η ΓΙΑΓΙΑ των Μικρασιατών,ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τους έξι,όπως και πλήθως άλλων Προσφύγων της Πρώτης Γενιάς,ποια άραγε στοιχεία είναι ικανά να τους αθωώσουν…

  Με Τιμή
  Τσουμαροπούλου Μαρία

 5. Ο/Η Αιρετικός λέει:

  Πρόκειται για επαίσχυντη απόφαση. Από πότε η δικαστική εξουσία κάνει τον ιστορικό; Μήπως η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι η πλειοψηφία των δικαστών, που σήμερα υπηρετούν στον Άρειο Πάγο, εισήλθαν στο δικαστικό σώμα επί χούντας ; Αλήθεια, πόσο αξιοκρατικές ήταν τότε οι εξετάσεις, ώστε αυτοί να βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης;

 6. Σέβομαι και κατανοώ την πικρία σας, διότι εχω αφήσει και εγώ αίμα στην Μικρασία, τον αδελφό της μητέρας μου, του οποίου φέρω το όνομα
  Νομίζω, όμως, ότι αξίζει να εξετασθεί, μήπως για τα γεγονότα που μας έχουν πικράνει, είναι υπεύθυνοι άλλοι, από εκείνους που μέχρι τώρα πιστεύαμε.
  Σχετικά έχει γράψει ο Σπύρος Χατζάρας στο βιβλίο του ΟΙ ΑΘΕΑΤΟΙ (εκδόσεις Ευρώτας) και ειδικά στο κεφάλαιο 3, που έχει τίτλο »ο υπερπράκτορας πάρβους και η Μικρασιατική Καταστροφή». Ο συγγραφέας παρουσιάζει κυρίως τον ρόλο της Ρωσίας.Παρακάτω προσθέτω και εγώ δικά μου ευρήματα από άλλους χώρους.
  Έτσι ή αλλοιώς,όποιος θεωρεί ότι κακώς αθωώθηκαν οι Έξι, πρέ πει να έχει παράπονο, όχι με τον Άρειο Πάγο, αλλά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, οι οποίοι πρώτοι τους αθώωσαν.
  Αν οι απόψδεις μου αληθεύουν, είναι άδικο να συκοφαντούνται νεκροί, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία αποδεικτικά για την ενοχή τους. Ζητώ συγγνώμη αν σας ενοχλώ με αυτά που γράφω, σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι τα γράφω με ειλικρινή αισθήματα κατανόησης προς τον πόνοσας, ο οπο΄πιος, όπως είπα, είναι και δικός μου.

  Η καταδικαστική απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου του 1922 που οδήγησε στην εκτέλεση των Έξι, αναφέρει ως αιτιολογικό της καταδίκης το ότι οι καταδικασθέντες διέπραξαν ‘‘εσχάτη προδοσία’’, με την διευκρίνιση ότι δήθεν προκάλεσαν την Καταστροφή ‘‘εν γνώσει και εκ προθέσεως’’.
  Η ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης από τον Άρειο Πάγο αίρει την βαρειά αυτήν κατηγορία. Δεν έχει, όμως, διατυπωθεί μέχρι σήμερα μια αντικειμενική άποψη, για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην φοβερή τραγωδία.
  Από τις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το θέμα, περισσότερο έγκυρη και αντικιμενική φαίνεται πως είναι εκείνη που διατύπωσε ο Λόρδος Birkenhead, Πρόεδρος της αγγλικής Βουλής των Λόρδων. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην συνεδρίαση της 8 Δεκεμβρίου 1922 της Βουλής.
  Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε :
  ‘‘Αν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα, θα είχαμε αποφύγει την αποτρόπαιη καταστροφή και θα είχαν γλυτώσει την ζωή τους οι Έλληνες πολιτικοί και ο Αρχιστράτηγος’’.
  Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από τον διεθνή τύπο ‘‘συγκλονιστική αποκάλυψη’’ και δημοσιεύθηκε την επομένη στις εφημερίδες, μέχρι στην μακρυνή Αυστραλία.
  Η παραπάνω ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Λόρδων μας οδηγεί να δούμε τον Μικρασιατικό Πόλεμο ως θέμα όχι ελληνοτουρκικό, αλλά διεθνές. Όλοι οι ‘‘ισχυροί της γης’’ ήθελαν να έχουν τον έλεγχο της Μικράς Ασίας.
  Στα πλαίσια του διεθνούς αυτού ανταγωνισμού, ο Άγγλος Πρωθυπουργός Λόυδ Τζωρτζ νόμισε πως μπορεί να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής από την χώρα του με την βοήθεια των Ελλήνων συμμάχων της.
  Έδωσε, λοιπόν, εντολή στον Έλληνα ομόλογό του να στείλει στρατό στην Σμύρνη. Έτσι, το ποθούμενο θα γινόταν με τρόπο ανώδυνο για την Αγγλία, αλλά προπάντων, χωρίς να φανεί ότι η Αγγλία κυρύσσει πόλεμο προς την Τουρκία παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες. Η κίνηση του ελληνικού στρατού έπρεπε να γίνει επειγόντως, για να προλάβει όμοια κίνηση, που ετοίμαζε ο Ιταλικός στρατός.
  Τυχόν άρνηση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τις βουλές του Άγγλου Πρωθυπουργού, θα μπορούσε να απομονώσει την Ελλάδα από τα δρώμενα στον διεθνή χώρο και να την οδηγήσει σε νέες περιπέτειες. Το ατυχές είναι ότι ο σύμμαχος που διαθέταμε δεν ήταν αρκετά ισχυρός για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους υπόλοιπους μνηστήρες της πανέμορφης Μικρασίας. Ήταν, μάλιστα, και αποδυναμωμένος, επειδή καμμία από τις επίσημες αρμόδιες αγγλικές αρχές δεν συμφωνούσε με την έμπνευση του Πρωθυπουργού. Ο Άγγλος Αρχιστράτηγος Ουίλσον είχε πει στον Πρωθυπουργό, ότι το σχέδιό του αυτό ήταν ‘‘μία τρέλλα’’.
  Έτσι, την επιχείρηση κατεύθυνε προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, με μοναδικό συνεργάτη του τον Υπουργό του των Εξωτερικών Λόρδο Κώρζον. Στην ουσία, οι δύο αυτοί άνδρες ήσαν άτυποι διοικητές της Μικρασιατικής Στρατιάς. Για τις αποφάσεις τους και τις εντολές τους προς αυτήν δεν έδιναν λόγο σε κανέναν.
  Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Λόρδων πως ‘‘Αν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα, θα είχαμε αποφύγει την αποτρόπαιη καταστροφή και θα είχαν γλυτώσει την ζωή τους οι Έλληνες πολιτικοί και ο Αρχιστράτηγος’’, ήταν μια μομφή προς τον προϊστάμενό του Πρωθυπουργό, για την μοναχική εκ μέρους του διαχείριση του σοβαρότατου αυτού εγχειρήματος. Την μομφή αυτήν συμμερίσθηκε ο αγγλικός λαός, και στις εκλογές που ακολούθησαν το 1923, καταψήφισε πανυγυρικά τον επιπόλαιο και ιδιόρρυθμο Λόυδ Τζωρτζ.
  Το αφελές λάθος των παραπάνω ‘‘διοικητών’’ του ελληνικού στρατού, ήταν πως αγνόησαν την υπεροχή των άλλων δυνάμεων, που διεκδικούσαν και εκείνες τον έλεγχο της περιοχής. Έτσι, ο ταλαιπωρημένος ελληνικός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις μεγάλες, γνωστές – άγνωστες δυνάμεις που ελέγχουν τις τύχες των λαών, και, φυσικά, νικήθηκε.
  Άλλωστε, το ελληνικό στοιχείο στην Μικρά Ασία αποτελούσε, από καιρό πριν το 1922, εμπόδιο στα σχέδια των δυνάμεων αυτών. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε επιστολή του που έγραψε το 1915, στην οποία παρατηρούσε : ‘‘Φοβούμαι, ότι, αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους’’.
  Τελικά, ο Λόυδ Τζώρτζ, όταν αντιλήφθηκε την αντίδραση των παραπάνω ισχυρών, παραιτήθηκε από την ‘‘διοίκηση’’ του ελληνικού στρατού και τον εγκατέλειψε στην τύχη του. Και σαν να μην έφθανε αυτό, άρχισε, με δηλώσεις του να καταφέρεται εναντίον της χώρας, της οποίας ο στρατός είχε πολεμήσει, για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Αγγλίας. Την απέλπιδα προσπάθεια του Λόυδ Τζωρτζ να κατακτήσει την Μικρά Ασία συνέχισε, μόνος τώρα, ο Κώρζον.
  Η Μικρασιατική Καταστροφή θυμίζει το πάθημα μιας μικρής γάτας, που βρέθηκε μπλεγμένη στα πόδια ανθρώπων που φιλονικούσαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθεί από αυτούς. Είναι αμφίβολο, αν οι ποδοπατητές έδωσαν σημασία σ’ αυτό που συνέβη.

  Ποιοί σκότωσαν τους Έξι.
  Λέγεται ότι η εκτέλεση των Έξι έγινε, για να ικανοποιηθεί η αγανάκτηση των τραγικών Μικρασιατών προσφύγων. Παράλληλα, έχει υποστηριχθεί, ότι επρόκειτο για μια πράξη εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.
  Είναι αλήθεια, ότι και οι δύο παραπάνω απόψεις δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Αν, όμως, λάβουμε υπόψη την αγόρευση του Βενιζέλου στην Βουλή, στην οποία είπε, ότι ‘‘ο Πρωτοπαπαδάκης πλήρωσε με την ζωήν του μίαν ανδροπρεπή πράξιν του, την διχοτόμησιν του χαρτονομίσματος’’, πρέπει αλλού να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια της εκτέλεσης των Έξι. Η διχοτόμηση του χαρτονομίσματος δεν πείραξε τους πρόσφυγες, ώστε να τους φέρει στο σημείο να ζητούν εκδίκηση γι’ αυτήν. Είναι, μάλιστα, αμφίβολο, αν εγνώριζαν τίποτε γι’ αυτήν. Η οδύνη της Καταστροφής, άλλωστε, είχε διαγράψει από την προσοχή του λαού το θέμα αυτό.
  Η πιό αληθοφανής ερμηνεία των παραπάνω λόγων του Βενιζέλου, είναι ότι τις εκτελέσεις προκάλεσαν κέντρα, που ενοχλήθηκαν από κάποιες πράξεις των εκτελεσθέντων. Η διχοτόμηση του χαρτονομίσματος πχ. είχε στερήσει από τους ‘‘ισχυρούς της γης’’ την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν την Ελλάδα χορηγώντας της δάνεια.
  Η παραπάνω άποψη είναι η μόνη που μας επιτρέπει να συνθέσουμε μια αξιόπιστη και αντικειμενική περιγραφή της Τραγωδίας και να δικαιολογήσουμε τις κραυγαλέες αντιφάσεις που βρίσκουμε, όταν μελετούμε το θέμα, χωρίς να λάβουμε υπόψη την αλήθεια αυτήν.
  Οι εκτελεσθέντες, λοιπόν, δεν ήσαν εξιλαστήρια θύματα. Ήσαν θύματα της τόλμης τους, να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στους παραπάνω ισχυρούς. Οι υπόψη ισχυροί, όπως πάντα, δεν χτύπησαν με το δικό τους χέρι. Χρησιμοποίησαν για το κτύπημα δύο ισχυρά στοιχεία : τον πόνο των προσφύγων και την αγωνία κάποιων λιποτακτών αξιωματικών, που τους περίμενε ποινή θανάτου. Μεταξύ των λιποτακτών ήσαν, κατά τους στρατηγούς Μαζαράκη και Δενδρινό καθώς και του Λευτέρη Σταυρίδη, ο Πλαστήρας και ο Γονατάς.
  Για να ενεργοποιήσουν τις παραπάνω δύο δυνάμεις και να τις στρέψουν προς την κατεύθυνση που ήθελαν, χρησιμοποίησαν καλά σχεδιασμένες κινήσεις : Για τους πρόσφυγες, διέδωσαν στους κλυκλους τους ότι αίτιοι της Καταστροφής ήσαν οι Έξι, και υπέβαλαν στο δυστυχισμένο αυτό πλήθος μια εκδικητική μανία.
  Παράλληλα, υπέβαλαν στους λιποτάκτες την σκέψη, πως η εκτέλεση των Έξι με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας, που δήθεν οδήγησε στην Καταστροφή, θα έβαζε την δική τους αταξία στο περιθώριο.
  Με τις δύο αυτές δυνάμεις, δημιούργησαν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, που οδήγησε στην κραυγή : ‘‘Θάνατος στους προδότες !’’. Η κραυγή αυτή του χειραγωγούμενου πλήθους θύμιζε το ‘‘Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν!’’
  Η επιχείρηση των ισχυρών της γης εκτυλίχθηκε με ακρίβεια, και απέφερε στους εμπνευστές της το ποθούμενο αποτέλεσμα, χωρίς να φανεί πουθενά το φονικό τους χέρι. Η τελειότητα του σχεδιασμού της επιχείρησης είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είχε σχεδιασθεί από Έλληνες. Στην χώρα μας δεν υπήρχε, ούτε σήμερα υπάρχει, αξιόλογη τεχνογνωσία και εμπειρία στον επηρεασμό των μαζών.
  Έτσι, ολοκληρώθηκε το δράμα. Εκτελεστές του ήσαν οι λιποτάκτες που αναφέραμε, οι οποίοι δέχθηκαν να παίξουν τον ρόλο του δήμιου μέσω του Έκτακτου Στρατοδικείου. Το στίγμα της πράξης τους βαρύνει την μνήμη τους. Βαρύνει και την κομματική παράταξη της οποίας ήσαν δυναμικά στελέχη. Για να διαγραφεί το στίγμα, πρέπει εκείνοι που υποστηρίζουν ότι διατηρούν την παράδοση της υπόψη παράταξης, να μιμηθούν το παράδειγμα εκλεκτών ομοϊδεατών τους, με πρώτον τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι οποίοι έχουν δηλώσει απερίφραστα, ότι ‘‘ουδέποτε πίστεψαν πως οι Έξι ήσαν προδότες’’.

 7. Ξέχασα να δηλώσω ότι ενδιαφέρομαι να ενημερώνομαι αν υπάρχει απάντηση στο παραπάνω σχόλιό μου. Παρκαλώ, λοιπόν, να διοθωθεί το λάθος μου.

 8. Αξιότιμε κε.Πρωτοπαπαδάκη Μ.
  κι’εγώ με τη σειρά μου κατανοώ πλήρως την ανάγκη σας να αποκαταστήσετε τη μνήμη του Προγόνου σας…πέρα όμως απ’αυτό οι θέσεις μου και οι απόψεις μου παραμένουν σταθερές!
  Μου παραθέσατε έγγραφα και στοιχεία με ελαφρυντικά για την κυβέρνηση Γούναρη,της οποίας ο πρόγονός σας υπήρξε μέλος,αντίστοιχα όμως έχω κι’εγώ το κατηγορητήριο της εποχής και τα επίσημα πρακτικά της τότε δίκης.Έχω βέβαια και μελέτες με κάποια ελαφρυντικά όχι όμως που να συνηγορούν στην αθώωση,όπως συνέβει τώρα…
  Δεν αρνούμαι ότι ο Βενιζέλος είπε κάποια καλά λόγια,όχι όμως την εποχή διεξαγωγής της δίκης αλλά το 1928!
  Δεν αρνούμαι επίσης ότι ίσως ο παππούς σας υπήρξε θύμα των περιστάσεων από τη μια αλλά ούτε ότι μαζί με τους συνεργάτες και ομοιδεάτες του διέπραξαν τραγικά λάθη από την άλλη…
  Διευκρινίζω ότι δεν έχω κάτι προσωπικά εναντίον του προγόνου σας…σίγουρα θα βρέθηκε στη δίνη πάρα πολύ άσχημων συγκυριών όμως γι’αυτό ακριβώς προέκυψαν και τραγικά λάθη,όπως η στήριξη ενός ανίκανου βασιλιά και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της εποχής,ενός δημοψηφίσματος που έστησε η κυβέρνηση Γούναρη βάζοντας τρικλοποδιά στο Βενιζέλο και παρουσιάζοντας στο Λαό τα αναξιόπιστα αποτελέσματα του…98% υπέρ του βασιλια!τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι ο Λαός ήταν Διχασμένος κατά το ήμισυ σε Βενιζελικούς και βασιλικούς!
  προκλήθηκε λοιπόν ένα φτιαχτό δημοψήφισμα με αναξιόπιστα αποτελέσματα…..
  Επιπλέον,ο περήφανος Ελληνικός Στρατός στο Μικρασιατικό Μέπτωπο αφέθηκε στη μοίρα του κια την εξαθλίωση ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ…
  Για να είμαι πιο αντικειμενική ,για μένα,ισόβια κάθειρξη αν όχι εκτέλεση,ήθελαν πρώτα-πρώτα ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ Στεργιάδης(το μόνο λάθος του Βενιζέλου)και ο ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟΣ βασιλιάς,Υπέρμαχος των ΠΡΟΔΟΤΡΙΩΝ μεγάλων δυνάμεων κι’έπειτα η κυβέρνηση Γούναρη.
  Εν κατακλείδι,χωρίς να θέλω να σας θίξω,σε καμιά περίπτωση ένας Λαός βασανισμένος,που τα λούστηκε ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ,δεν μπορεί να ήταν τόσο αφελής και χειραγωγούμενος και ούτε το »θάνατος στους προδότες»,όσο σκληρό κι’αν ακούγεται ταιριάζει με το »άρον-άρον Σταύρωσον ΑΥΤΟΝ»διότι Ο ΙΗΣΟΥΣ ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΘΩΟΣ όχι όμως και οι δικοί σας…
  Μάλλον ταιριάζει,κατ’εμέ,στη θέση ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΚΕ…!
  Συγχωρέστε μου την Πικρία και το ξέσπασμα…θεωρώ τιμή μου που ένας σπουδαίος άνθρωπος σαν κι’εσας ,γιατί έτσι διαισθάνομαι ότι είναι,απευθύνθηκε ειδικά σε μένα …δεν μπορώ όμως να μη φωναξω για τα ΔΙΚΑΙΑ και των ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΠΡΟΓΟΝΩΝ διότι ως ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ Τρίτης Γενιάς,μεγαλωμένη όμως από ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ,νιώθω να με πνίγει η απόφαση ενός δικαστηρίου στο οποίο δεν μπορούσα να είμαι παρούσα κι’ούτε να έχω πρόσβαση στα στοιχεία και πρακτικά του κι’αυτό βαραίνει στη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑ…
  Σας χαιρετώ και ειλικρινά χαίρομαι που ανταλλάξαμε τις απόψεις μας έστω κι’αν αυτό ήταν διαξιφισμός…
  (Τσουμαροπούλου Μαρία)

 9. Αγαπητή κυρία Τσουμαροπούλου,
  Το ευγενέστατο σχόλιό σας με κάνει να επιθυμώ να συνεχίσουμε τον διάλογο. Υπενθυμίζω ότι είμαι απόγονος θύματος Πρώτης Γενιάς.
  Συγχαίρω τους γονείς σας, που, όπως φαίνεται, σας έδωσαν πατριωτική ανατροφή, αλλά και ευγένεια.
  Στην ουσία, δεν διαφωνούμε, ούτε ανταλλάσσουμε διαξιφισμούς.Απλώς οι πληροφορίες που διαθέτουμε φαίνεται ότι διαφέρουν. Γι’ αυτό προτείνω να συναντηθούμε προσωπικά, μαζί και με άλλους από το περιβάλλον σας, και να ανταλλάξουμε τις πληροφορίες που διαθέτουμε, ώστε να ωφεληθούμε και οι δύο.
  Τώρα, το μόνο που θέλω να τονίσω, είναι ότι κανένας λαός δεν μπορεί να αποφύγει την χειραγώγηση από αθέατους επιτήδειους. Κι εγώ κι εσείς είμαστε από κάπου χειραγωγημένοι από αθέατους κερδοσκόπους διψασμένους για αίμα. Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο ή υποτιμητικό να θεωρούμε ότι και άλλοι είχαν χειραγωγηθεί.Η χειραγώγηση του πλήθους είναι επιστήμη. Είναι σατανική, αλλά υπάρχει.
  Τελειώνοντας, παραθέτω ένα κείμενο, που ίσως σας ενδιαφέρει.
  … η «Μικρασιατική Καταστροφή», ήταν προ¬σχεδιασμένη από «Εκείνους» και είχε Χορηγό. Συντονιστής ήταν ο αχυράνθρωπος «Εκείνων», ο Λόυδ Τζώρτζ, που έδινε εντολές και κατευθύνσεις και στην κυβέρνηση Βενιζέλου και στην Βασιλική κυβέρνηση Γούναρη, αλλά και στον άλλο πράκτορα «ΕΚΕΙΝΩΝ», τον Στεργιάδη. Το κύκλωμα των πρακτόρων των Πάρβους- Τρότσκυ-Ρακόφσκι, φρόντισε για το σαμποτάζ, και για την υποστήριξη του Κεμάλ, από τους μπολσεβίκους.
  Από το βιβλίο του Σπύρου Χατζάρα ‘‘Οι αθέατοι’’.
  Περιμένω ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου να συναντηθούμε.
  Με ειλικρινή εκτίμηση
  Μ. Πρωτοπαπαδάκης

 10. Αξιότιμε κε. Πρωτοπαπαδάκη,
  Ευχαριστώ Πάρα Πολύ γι’αυτή την Ευγενική χειρονομία,που δεν μπορώ να αγνοήσω αλλά οι συνθήκες δε μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ αφού ούσα σ’ενδιαφέρουσα δεν μπορώ να μετακινηθώ (ούτε μου επιτρέπεται) από το σπίτι για ικανό διάστημα.
  Επιπλέον δεν είμαι κάτοικος Αθηνών αλλά ζω στο Νομό Καστοριάς,κάτι που το καθιστά ακόμη δυσκολότερο,ειδικά αυτό το διάστημα.
  Ένας ακόμη σοβαρός λόγος είναι ότι ,ως Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου της περιοχής δε θα μπορούσα να μη θέσω το θέμα στο Δ.Σ κάτι πολύ δύσκολο αφού η Πικρία από την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι πολύ πρόσφατη και έντονη.
  Όσον αφορά τώρα το αν είμαι χειραγωγημένη από αθέατους κερδοσκόπους ,μολονότι είναι διαφωτιστικότατο το κείμενό σας και πράγματι πάρα πολύ ενδιαφέρον,για’μένα τουλάχιστον,πιστεύω ότι όχι γιατί ως πνεύμα άκρως ανήσυχο,φροντίζω να διασταυρώνω ό,τι μαθαίνω,από ικανές πηγές και τα συναισθήματά μου για την Πατρίδα είναι ας μου επιτραπεί ο παραλληλισμός Κολοκοτρωνέικα…δε σας κρύβω ότι θα έδινα και τη ζωή μου ακόμη γι’αυτό το κομμάτι της Υφηλίου ,που αναμφισβήτητα ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΟΥΝ…!
  Σας Εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ,ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2011!

 11. Ο/Η Μανήσαλης λέει:

  Κύριε Πρωτοπαπαδάκη, μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε για τη μνήμη του παππού σας!

  Όπως και κάθε ένας απόγονος καταδικασμένου και πολύ περισσότερο εκτελεσμένου. Ήδη αν ψάξετε στο διαδίκτυο, έχουν αρχίσει να επιζητούν τη δικαίωση και όλοι οι απόγονοι των δωσίλογων της Κατοχής, που πολλοί απ’ αυτούς βρήκαν το θάνατο είτε πολεμώντας μαζί με τους Γερμανούς ενάντια στην Αντίσταση, είτε σε μάχες με τον ΕΛΑΣ μετά την αποχώρηση των κατακτητών, είτε σαν τους απόγονους του Πούλιου που εκτελέστηκε μετά από δίκη.

  Όμως ο παππούς σας ήταν ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την εποχή που απεφασίστη ο αφοπλισμός τω Μικρασιατών, η απαγόρευση της δράσης της Μικρασιατικής Άμυνας, που ψηφίστηκε ο Νόμος της Ντροπής που απαγόρευε την έξοδο των χριστιανών από τη Μικρά Ασία, που διέλυσε το στράτευμα με την ανορθολογική πολιτική+εκστρατεία Κωσταντινουπόλεως, που διέταξε τον Στεργιάδη να μην επιτρέψει την αναχώρηση των Μικρασιατών μετά τη συντριβή του ελληνικού στρατού στο Μέτωπο και τους παρέδωσε έτσι στα τσέτες του Κεμάλ..

  Κατά συνέπεια, από εσάς ως απόγονο του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ της Καταστροφής, αλλά και απ΄όλους τους υπόλοιπους που συντάχθηκαν σε ένα μπλοκ που επιζητά τη δικαίωση των ενόχων και την ανάδειξή τους σε ήρωες (sic!) και επιδιώκει την ανακήρυξη του τόπου εκτέλεσής τους σε νεότερο εθνικό μνημείο, ΖΗΤΑΜΕ ως απόγονοι των θυμάτων σας πρώτα πρώτα μια ειλικρινή συγγνώμη.

  Και μετά μπορούμε να συζητήσουμε και να δούμε τα δίκια σας, με τον τρόπο που μπορούμε να συζητήσουμε και με τους πολιτικούς απογόνους των Νεότουρκων αλλά και των κεμαλικών δολοφόνων μας.

  Δεν το έχετε συνειδητοποιήσει φαίνεται, αλλά για μας σε πολιτικό επίπεδο ανήκετε στην ίδια κατηγορία θυτών!

 12. Ο/Η Ζ. λέει:

  Νομίζω ότι το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στου ‘Μικρασιάτη» τα λέει όλα:

  ΓΙΑΣΑΣΙΝ (ζήτω ο) ΓΟΥΝΑΡΗΣ | Toυ Βλάση Αγτζίδη

  http://mikrasiatis.gr/?p=3535

 13. Για τον/την Μανήσαλης
  Αν ο παππούς μου ήταν στ’ αλήθεια εχθρός σας, μπορώ να ζητήσω δημόσια συγγνώμη για το κακό που πιστεύετε ότι σας έκανε. Αφού, όμως, η Ιστορία δεν παραδέχεται πως εκείνος είναι ο αίτιος της καταστροφής, μήπως κάποιοι άλλοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη ; Το παρακάτω απόσπαμα, πχ. από το πρόσφατο βιβλίο του Σπύρου Χατζάρα ΟΙ ΑΘΕΑΤΟΙ, μας δίνει μιά εκδοχή για τα αίτια της Καταστροφής, που απαλλάσσει οποιονδήποτε Έλληνα από την κατηγορία του υπαιτίου του Δράματος :
  «… η «Μικρασιατική Καταστροφή», ήταν προ¬σχεδιασμένη από «Εκείνους» και είχε Χορηγό. Συντονιστής ήταν ο αχυράνθρωπος «Εκείνων», ο Λόυδ Τζώρτζ, που έδινε εντολές και κατευθύνσεις και στην κυβέρνηση Βενιζέλου και στην Βασιλική κυβέρνηση Γούναρη, αλλά και στον άλλο πρά¬κτορα «ΕΚΕΙΝΩΝ», τον Στεργιάδη. Το κύκλωμα των πρα¬κτόρων των Πάρβους- Τρότσκυ-Ρακόφσκι, φρόντισε για το σαμποτάζ, και για την υποστήριξη του Κεμάλ, από τους μπολσεβίκους.»
  Ελπίζω να μπορέσω να δημοσιεύσω σύντομα σε χωριστό σχόλιο, αποσπάσματα από άλλα αξιόπιστα βιβλία, που παρουσιάζουν ποικίλες εκδοχές για τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον, θα παρουσιασθούν και άλλες μελέτες για το ίδιο θέμα.
  Μου είναι,πάντως,δύσκολο να πιστέψω ότι ο Πρωτοπαπαδάκης ήταν εχθρός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αφού γνωρίζω καλά ότι τον Μάρτιο του 1922 πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα βάζοντας το σπίτι του υποθήκη, για να συμβάλει στην χρηματοδότηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Έτσι, έπεισε με το παράδειγμά του όλους τους Έλληνες, να υπακούσουν πρόθυμα στον Νόμο για το Αναγκαστικό Εσωτερικό Δάνειο, που θέσπισε ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών. Αν δεν εξασφαλιζόταν η χρηματοδότηση της εκστρατείας από την τσέπη των Ελλήνων της ελεύθερης Ελλάδας, ο στρατός μας θα έπρεπε να εγκαταλείψει άρον άρον την Μικρά Ασία και να διαλυθεί η στρατιά, αφού δεν θα υπήρχαν χρήματα για την συντήρησή της. Κανείς δεν ήξερε τότε, τι θα συνέβαινε μερικούς μήνες αργότερα.
  Για να συνεχίσουμε τον διάλογο, πράγμα που επιθυμώ πολύ, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν πιστεύουμε πως ο Πρωτοπαπαδάκης οδήγησε τον στρατό μας στην ήττα, ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με αντάλλαγμα την ικανοποίηση ταπεινών προσωπικών συμφερόντων.
  Ακόμη, θα ήθελα να γνωρίζω, αν πιστεύετε ότι η ενέργειά μου στον Άρειο Πάγο ήταν προσωπική, με σκοπό να προστατεύσω τα εγγόνια μου από άδικες και ανεπίτρεπτες ταπεινώσεις, όπως εκείνες που δέχθηκαν τα παιδιά μου από Μικρασιάτισσα καθηγήτρια της Ιστορίας, η οποία διακύρηξε μέσα στην τάξη, ότι τα παιδιά αυτά ήσαν απόγονοι ενός προδότη !!!
  Τέλος, πρέπει να διαχωρίσετε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ευθύνη για αποφάσεις σχετικές με την Εκστρατεία. Την πρώτη, ακύρωσε ο Άρειος Πάγος. Η δεύτερη δεν είναι θέμα που μπορεί να κριθεί από την Δικαιοσύνη. Είναι θέμα του χώρου της Ιστορίας. Σε επόμενο σχόλιό μου θα παραθέσω αποσπάσματα από αξιόπιστα βιβλία που μας δίνουν απόψεις γι’ αυτό.
  Αν συνεχίζω τον διάλογο, όταν μου κάνει κάποιος την τιμή να σχολιάσει τα πράγματα μαζί μου, το κάνω επειδή σέβομαι και νιώθω το δράμα σας (γι’ αυτό και δικαιολογώ τον προσβλητικό τρόπο με το οποίο μερικοί Μικρασιάτες μου απευθύνονται). Άλλωστε, αισθάνομαι αλληλέγγειος μαζί σας, επειδή έχει χυθεί και δικό μου αίμα στον δυστυχισμένο αλλά πανέμορφο – από όλες τις απόψεις – εκείνον τόπο. Οι διαφορές μας, αγαπητέ/ή Μανήσαλη, δεν είναι ιδεολογικές. Οφείλονται μόνον σε διαφορές πληροφόρησης.

 14. Γενικό σχόλιο :
  Πιστεύω πως αν αντιληφθείτε ότι η απόφαση του 1922 που ακυρώθηκε, αναφερόταν αποκλειστικά και μόνον στην «εσχάτη προδοσία» και ότι αυτό και μόνον έκρινε η Δικαιοσύνη, ενώ το γενικότερο θέμα της πολιτικής που ασκήθηκε τότε, είναι ακόμη ανοικτό καιερευνάται από την Ιστορία,τα αρνητικά σας αισθήματα για τον Άρειο Πάγο θα αμβλυνθούν. Το θέμα είναι νομικό και θα περίμενα από τους Νομικούς Μικρασιατικής καταγωγής να σας έχουν ενημερώσει σχετικά.
  Σας εύχομαι καλή χρονιά

 15. Ο/Η Μ. Πρωτοπαπαδάκης λέει:

  Αγαπητή κ. Τσουμαροπούλου,
  Το γεγονός ότι ειστε έγγυος μου γεννά ιδιαίτερο σεβασμό για το πρόσωπό σας, Εύχομαι να πάει καλά η εγγυμοσύνη και ο τοκετίς και ο καινούριος χρόνος να σας φέρει ένα υγιέστατο μωρό, που είμαι βέβαιος ότι θα το μεγαλώσετε σωστά(στην έννοια του »σωστά» έχουμε τις ίδιες απόψεις).
  Για την πικρία του Δ.Σ. γράφω στο παραπάνω γενικό σχόλιο.
  Σας συγχαίρω που αναζητείτε πηγές και πληροφορίες για κάθε θέμα, ώστε να μπορείτε να σχηματίζετε προσωπική γνώμη για τα διάφορα θέματα. Ετοιμάζω τώρα μια σειρά από τέτοιες πηγές για το θέμα των ευθυνών για την Καταστροφή. Όταν είμαι έτοιμος, θα τις αναρτήσω εδώ με την ελπίδα ότιν θα ενδιαφέρουν εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες αυτού του ιστότοπου.
  Σας εύχομαι καλή χρονιά.

 16. Ο/Η Μανήσαλης λέει:

  Κ Πρωτοπαπαδάκη, μας φέρνετε σαν παράδειγμα το έργο ενός δημοσιογραφίσκου της πλάκας που έγλειφε παλιά το ΠΑΣΟΚ και σήμερα υποδύεται τον Σουσλώφ της ακροδεξιάς για να μας πείσετε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και οι Εβραίοι. Και ότι ΚΑΚΩΣ η Ελλάδα παρενέβη στη Μικρά Ασία, ΚΑΚΩΣ προσπάθησε να υπερασπίσει τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής από τη Γενοκτονία που ήδη είχε ξεκινήσει ο τουρκικός εθνικισμός.

  Αν νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός αποτελείται από βλάκες είστε πολυ γελασμένος. Και ειδικά εμείς οι Μικρασιάτες να ξέρετε ότι δεν έχουμε απεμπολήσει ούτε ίχνος της εθνικής μας Μνημης. Για μας, όσοι διαχειρίστηκαν τη Μικρασιατική Εκστρατεία με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι εθνικοί προδότες. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι τεράστια είναι και οι ευθύνη του Ελ. Βενιζέλου αλλά και του ΚΚΕ.

  Αλλά όμως η τότε Δεξιά και η Μοναρχία -που τόσο πολύ θέλετε να απαλλάξετε απ’ τις ευθύνες της ένεκα του παππού σας- είναι αυτή η πολιτική δύναμη που διαχειρίστηκε τη μικρασιατική πρόκληση για δύο ολόκληρα χρόνια. Που απαγόρευσε στους παππούδες μας να εξοπλιστούν, δεν έστειλε ούτε μια σφαίρα στους Πόντιους αντάρτες και παρέδωσε με τον επαίσχυντο εκείνο νόμο του Ιουλίου του 1922 τους Μικρασιάτες στο μαχαίρι του Κεμάλ.

  Συγχωρήσετε μου το ύφος, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για κάποιον εκπρόσωπο των κεμαλικών που θα έρθει να υποστηρίξει αντίστοιχες ανοησίες.

  Με δύο λόγια για μας, τους απογόνους των προσφύγων του ’22, οι πολιτικοί απόγονοι τόσο των Εξ, όσο και των κεμαλικών βρίσκονται στην ίδια αντίπαλη όχθη.

  Καλύτερα θα ήταν να είχατε ακολουθήσει την στάση της αιδήμονος σιωπής παρά να προσπαθήσετε να αποδείξετε ότι ό ήλιος κινείται γύρω απ’ τη γη…

 17. Αξιότιμε κε.Πρωτοπαπαδάκη,
  Ευχαριστώ Πολύ για τις Ευχές σας και με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε την ανάρτηση των άρθρων που λέτε.
  Ως εκπαιδευτικός σας διαβεβαιώ ότι λυπάμαι που η καθηγήτρια στην τάξη σας αντιμετώπησε με τον τρόπο που περιγράψατε διότι έτσι κι’αλλιώς δε φταίνε σε τίποτε τα παιδιά και τα εγγόνια για τυχόν σφάλματα των προγόνων τους…
  Ο Εκπαιδευτικός οφείλει να είναι ακέραιος απέναντι στα παιδιά ακόμη κι’οταν τρέφει συναισθήματα οργής απέναντι στους προγόνους τους…

 18. Αγαπητή κυρία Τσουμαροπούλου,
  Η καθηγήτρια δεν έπρεπε…Όμως το έκανε, και οδήγησε στην αθώωση όχι μόνον του παππού, αλλά και των άλλων πέντε.Βλέπετε πόσο σας έρχονται μπούμεραγκ οι ακραίες θέσεις κάποιων συντοπιτών σας;
  Προχωρώ σε αυτά που υποσχέθηκα. Πιστεύω ότι εσεις, όπως και άλλο騴Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κείμενα, για λόγους που θα σας αναφέρω άλλη φορά.
  Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
  Από το βιβλίο του Μανούσου Π. Κούνδουρου (1860-1933, πολιτικός και διπλωμάτης από την Κρήτη, εμπνευστής και αγωνιστής στην μάχη απελευθέρωσης της Κρήτης)
  «…ο εν Νεαπόλει της Ιταλίας Πρόξενος των Η.Π.Α.ειδοποίησεν εις Παρισίους τον Πρόεδρο Η.Π.Α. Ουίλσων ότι, καθά αντελαμβάνετο ιταλικός στρατός παρεσκευάζετο όπως αποβιβασθή εις Σμύρνην. Και ομ Ουίλσονσυνεννοηθείς μετά των Κλεμανσώ και Λόυδ Τζωρτζ, εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών του δευτέρου, ώρισαν να μεταβή εκεί ελληνικός στρατός, δια να προκαταλάβουν την απόβασιν των Ιταλών και ματαιώσουν τας υφισταμένας υπέρ αυτών συνθήκας»
  Από το ΙΔΙΟΓΡΑΦΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ,6/5/1922
  «…Ολίγα λεπτά μετά την άφιξίν μου εις το Quai d’ Orsay Έφθασεν ο Λόυδ Τζωρτζ και πλησιάσας μ’ ερωτά :
  -Έχετε διαθέσιμον στρατόν;
  -Έχομεν (εννούσε μια μεραρχία που ήταν ετοιμοπόλεμη για να πάει σε επιχείρηση στην Ρωσία).Περί τίνος πρόκειται;
  -Απεφασίσαμεν σήμερον μετά του Προέδρου Ουίλσωνος και του κ. Κλεμανσώ ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην.»
  ο καθηγητής κ. Ε.Γ. Πρωτοψάλτηςσημειώνει στην αρχή του Ημερολογίου ότι η εντολή για κατάληψη της Σμύρνης περιλάμβανε και την κατάληψη της ενδοχώρας.
  Από το βιβλίο του Στρατηγού ε.α.(δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα βιβλιοπωλεία):
  «Η απόβαση στη Σμύρνη δεν έγινε για τη Μεγάλη Ιδέα. Έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Αγγλίας, της Γαλλίας και των Η.Π.Α.»
  Θα συνεχίσω με άλλα θέματα, όπως η υποστήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν έγινε ποτέ,η εχθρική στάση της Ρωσίας, η κατάρρευση του μετώπου, δημοσιεύσεις στον διεθνή τύπο κ.ά.

  Πριν προχωρήσω στην ανάρτηση των στοιχείων που έχω υποσχεθεί (ελπίζω να είμαι έτοιμος γι’ αυτό σε λίγες μέρες) επιθυμώ να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις, για ενημέρωσή σας.
  1)Γράφετε ότι ‘‘προσπαθώ να αποσείσω ευθύνες από τον πρόγονό μου.
  Απαντώ : Αυτό το έχουν κάνει άλλοι. Αυτό που προσπαθώ είναι να σας δώσω πληροφορίες στις οποίες ούτε εσείς, ούτε οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πρόσβαση. Έτσι, πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε φίλοι, είτε συμψωνείτε, είτε όχι, με τα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν από τις πληροφορίες αυτές. Υπενθυμίζω ότι στην πανέμορφη και περιζήτητη δυστυχώς από πολλούς, ιδιαίτερη πατρίδα σας έχει χυθεί και δικό μου αίμα. Άλλωστε, δεν είναι σωστό να μεταφέρεται ένα μίσος από γενεά σε γενεά.
  2) Για τον νόμο που χαρακτηρίζετε ‘‘νόμο της ντροπής’’ : Παρακαλώ να ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής. Εκεί θα δείτε το μεγάλο λάθος που έκαναν εκείνοι που σας τον παρουσίασαν, και μάλιστα σε πλαστογραφημένη μορφή.
  Θα διαπιστώσετε, ακόμη, ότι ο νόμος συντάχθηκε και ψηφίσθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα, σε εποχή που ακόμη νικούσαμε και κανείς δεν υποπτευόταν ότι θα συμβούν τα φοβερά πράγματα που συνέβησαν αργότερα. Η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε τον Ιούλιο, λόγω της γραφειοκρατικής καθυστέρησης.
  Τέλος, θα διαπιστώσετε ότι ψηφίσθηκε εμβόλιμα σε Συντακτική Συνέλευση, σε εφαρμογή της αντίστοιχης συζήτησης, που δεν είχε καμμία σχέση με την Μικρασιατική Εκστρατεία. Τέλος, ερωτώ : η εντολή που δόθηκε σε όλα τα ελληνικά εμπορικά πλοία να σπεύσουν στα παράλια της ιδιαίτερης πατρίδας σας για να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες, πιστεύετε ότι δόθηκε χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού;
  3)Κανείς δεν έχει σχολιάσει το γεγονός στο οποίο έχω αναφερθεί, ότι ο Πρωτοπαπαδάκης, ως Υπουργός Οικονομικών, έβαλε υποθήκη το σπίτι του, για να πάρει δάνειο, το οποίο προσέφερε για την ενίσχυση της Εκστρατείας. Και ότι με τον τρόπο αυτόν έδωσε παράδειγμα στους πολίτες να κάνουν το ίδιο στα πλαίσια του αναγκαστικού δανείου.
  Τέλος, ότι οι Ιστορικοί συμφωνούν με την άποψη του Βενιζέλου, πως η πράξη του αυτή εξόργησε τους διεθνείς τοκογλύφους, που έχασαν την ευκαιρία να δανείσουν στην Ελλάδα με τις γνωστές συνέπειες, και γι’ αυτό, όχι η αγανάκτηση του λαού, αλλά εκείνοι, προκάλεσαν την εκτέλεσή του.
  Σας χαιρετώ με πολύ φιλικά και ειλικρινή συναισθήματα.
  Μ. Πρωτοπαπαδάκης

 19. Ο/Η Μανήσαλης λέει:

  Κύριε Πρωτοπαπαδάκη, γράφοντας χαιρέκακα:

  «Βλέπετε πόσο σας έρχονται μπούμεραγκ οι ακραίες θέσεις κάποιων συντοπιτών σας;»

  Πιστεύετε ότι για μας τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας ο παππούς σας και ο Δημήτριος Γούναρης, αυτός ο άθλιος δολοφόνος των Μικρασιατών από το 1916 ακόμα, θα πάψουν να είναι προδότες;

  Αν το πιστεύετε γελιέστε απολύτως.

  Και αν νομίζετε ότι τα ηθικά πρότυπα σε μια κοινωνία, όπως και η κρατούσα ερμηνεία για τα ιστορικά γεγονότα καθορίζεται από Αρεοπαγίτες σαν τον Τσάγγα και τους ομοίους του είστε ακόμα πιο γελασμένος!

 20. 2. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΕΣΜΕΎΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
  Έχει κυκλοφορήσει η άποψη ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις έπαψαν να μας υποστηρίζουν, από την στιγμή που επανήλθε στον θρόνο ο Κωνσταντίνος, και μάλιστα ότι αυτή ήταν η αιτία που έφερε την ήττα και την καταστροφή.
  Τα παρακάτω κείμενα διαψεύδουν την άποψη ότι η επάνοδος του Κωνσταντίνου έγινε αιτία να διακόψουν οι Δυνάμεις την βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού πολύ πριν γίνει αυτό, είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν, όπως και έγινε. Για τα αίτια της ήττας θα γράψουμε σε επόμενο δημοσίευμα.
  Στο κείμενο του Ημερολογίου του Βενιζέλου η μόνη αναφορά στην ‘‘συμπαράσταση’’ της Αγγλίας προς τα ελληνικά δίκαια στην Μ. Ασία είναι η εξής :
  «…Την εσπέραν της Παρασκευής 9 Μαϊου συνεφωνήθη να δειπνήσει παρ’ εμοί ο Λόυδ Τζωρτζ … Διαρκούσης της συνομιλίας ο κ. Λόυδ Τζωρτζ μοι παρατηρεί : Υπάρχουν δια την Ελλάδα μεγάλες δυνατότητες εν τη Εγγύς Ανατολή και πρέπει να είσθε όσον το δυνατόν πρισσότερον ισχυροί στρατιωτικώς, δια να δυνηθείτε να επωφεληθείτε αυτών.»
  Πληροφορίες για την απόφαση της Αγγλίας να μην ενισχύσει την Ελλάδα στον Μικρασιατικό αγώνα, αλλά να διεκδικήσει η χώρα μας τα δίκαιά της με τον δικό της ιδρώτα και αίμα, βρίσκουμε και στο προσωπικό ημερολόγιο του Άγγλου Αρχιστρατήγου Ουίλσον (συνωνυμία με τον Αμερικανό Πρόεδρο), που δημοσιεύονται στο βιβλίο ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σελ.326, του Sir Basil Thomson, Αρχηγού τηςναγγλικής υπηρεσίας κατασκοπείας στην Ελλάδα,στην υπόψει εποχή :
  «Σήμερα τό άπόγευμα (19/3/1920) ο Ουίνστον (εννοεί τον Τσώρτσιλ) κι εγώ διαθέσαμε μία ώρα γιά νά μιλήσουμε με τόν Βενιζέλο. Του ξεκαθαρίσαμε, πως δέν υπήρχε περίπτωση νά βοηθήσουμε τους Έλληνες ούτε μέ άντρες, ούτε μέ χρήματα, ούτε στήν Θράκη, ούτε στήν Σμύρνη, γιατί είχαμε ήδη επωμισθεί περισσότερα από όσα θά μπορούσε νά αναλάβει ο μικρός στρατός μας. Του είπα ότι θά κατέστρεφε τήν χώρα του, ότι θά βρισκόταν επί χρόνια σε πόλεμο μέ τήν Τουρκία καί τήν Βουλγαρία κι ότι οι απώλειες σέ άντρες καί σέ χρηματικά ποσά θά ήσαν συντριπτικές γιά τήν Ελλάδα….Ο ταλαίπωρος υπέδειξε ως αιτίαν το ότι η Γαλλία είχε συνάψει ειρήνη με τους Τούρκους .»
  Σημειώνουμε ότι η ημερομηνία της συνάντησης των Άγγλων αξιωματούχων με τον Βενιζέλο είναι κατά πολύ προγενέστερη της ανάληψης της εξουσίας από την Κυβέρνηση Γούναρη και την επάνοδο του Κωνσταντίνου. Ακόμη, σημειώνουμε ότι υπήρχε έντονη διαφωνία της στρατιωτικής ηγεσίας της Αγγλίας με τον Πρωθυπουργό, για την σκοπιμότητα της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

 21. Εφιστώ την προσοχή των φίλων χρηστών του ιστότοπου στο ότι η ύβρις εις βάρος νεκρών αποτελεί ηθικό ατόπημα και ποινικό αδίκημα, που μπορεί να βαρύνει τον υβρίζοντα ή τον ιστότοπο

 22. Αγαπητή κυρία Τσουμαροπούλου,
  Έχω καιρό να διαβάσω τα γεμάτα ανθρωπιά μηνύματά σας και τα έχω επιθυμήσει.
  Πώς πάει η εγγυμοσύνη σας; Μήπως έχει γεννηθεί το ευλογημένο από τον Θεό μωρό σας;
  Συνεχίζω σε χωριστό μήνυμα τα άρθρα που είχα υποσχεθεί

 23. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
  Επιβάλλεται να ξαναμελετηθεί η ιστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας

  3.Ο ΛΟΥΔ ΤΖΩΡΤΖ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  Τα κείμενα που ακολουθούν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη για την εξέλιξη της Μικρασιατικής Εκστρατίας είχε αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόυδ Τζωρτζ. Η δράση του γινόταν με απόλυτη μυστικότητα και οι εντολές του προς την ελληνική Κυβέρνηση δίνονταν με απόρρητη προσωπική αλληλογραφία, για την οποία δεν λάμβανε γνώση ούτε το Φόρεϊν Όφις (Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας), ούτε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία.
  Την σχετική αλληλογραφία διατηρούσε ο Γούναρης με πολλή προφύλαξη στο αρχείο του. Λεπτομέρειες για την σχέση αυτήν δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές, εκτός αν βρεθεί το αρχείο του Γούναρη, που κατασχέθηκε και εξαφανίσθηκε από την Επαναστατική Επιτροπή.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δικαζόμενοι από το Έκτακτο Στρατοδικείο κράτησαν το μυστικό μέχρι το τέλος, για να μην διαταραχθεί η σχέση της Ελλάδας με την Αγγλία, πράγμα που θα είχε δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα. Αυτό, παρόλο που η χρησιμοποίηση των υπόψει στοιχείων από τους δικαζόμενους, θα έφερνε τους Στρατοδίκες στην δύσκολη θέση, να μην μπορούν να τους καταδικάσουν εις θάνατον. Οι παραπάνω πληροφορίες οφείλονται σε μαρτυρίες στενού συγγενή του Γούναρη, που, ως έφηβος, είχε ακούσει σχετικές συζητήσεις στο οικογενειακό του περιβάλλον.
  Η προσωπική ευθύνη του Λ.Τζωρτζ για την Καταστροφή προκύπτει από δημοσίευμα που παραθέτω παρακάτω. Κορυφαίο σημείο της δημοσίευσης είναι η εξής δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Λόρδων :
  «Αν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα, θα είχαμε αποφύγει την αποτρόπαιη καταστροφή και θα είχαν γλυτώσει την ζωή τους οι Έλληνες πολιτικοί και ο Αρχιστράτηγος.»
  ( Δήλωση του Προέδρου της αγγλικής Βουλής των Λόρδων, Λόρδου Birkenhead, στην συνεδρίασή της 8/12/1922.)
  Η δήλωση του Προέδρου δημοσιεύθηκε την επομένη στον διεθνή τύπο, ο οποίος την χαρακτήρησε ‘‘συγκλονιστική (sensational)’’. Πραγματικά, ήταν συγκλονιστική, επειδή, μέχρι την στιγμή εκείνη, κανείς δεν γνώριζε την σχέση του Λόυδ Τζωρτζ με τις Κυβερνήσεις Βενιζέλου και Γούναρη.
  Παραθέτω σε ελληνική μετάφραση το σχετικό δελτιο που εκδόθηκε από τον ‘‘Αργό του Τύπου’’ της Μελβούρνης (Αυστραλία). Η γνώση του θέματος περιήλθε στον Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων, όταν αποκαλύφθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα LONDON SUNDAY EXPRESS η τελευταία μυστική επιστολή του Γούναρη προς τον Υπουργό Εξωτερικών Κώρζον (15/2/1922) μαζί με την απάντηση του Υπουργού. O Κώρζον ενεργούσε, τότε, ως τοποτηρητής του Πρωθυπουργού.

  ΤΗΕ ΑRGUS
  Μελβούρνη, Βικτώρια, αρχείο 1848-1954
  Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 1922,σ.35

  CURZON TO GOUNARIS
  SURPRISING SUGGESTIONS
  LORD BIRKENHEAD’S ATTACK
  SENSATIONAL DEBATE IN THE LORDS

  ΑUSΤRΑLIΑΝ ΡΕSS ΑSS0CΙΑΤΙΟΝ
  Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 1922
  Ο Λόρδος Birkenhead, που ήταν πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων στην κυβέρνηση του Λόυδ Τζωρτζ , απέσπασε την προσοχή της Βουλής των Λόρδων χθες το βράδυ, αναφερόμενος στην μυστική αλληλογραφία μεταξύ του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών (Λόρδου Κώρζον) και του Δ. Γούναρη, ο οποίος, ενώ πέθαινε από τύφο την ώρα της καταδίκης του με την κατηγορία ότι συνέβαλε στην ήττα της Ελλάδας στα χέρια των Τούρκων στη Μικρά Ασία, σύρθηκε από το κρεβάτι του στον τόπο της εκτέλεσης όπου τουφεκίσθηκε, μαζί με άλλους τέσσερις πρώην Υπουργούς και τον Στρατηγό Χατζανέστη.
  Η τωρινή συζήτηση, είπε ο Λόρδος Βirkenhead, αφορά στον ισχυρισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι έθεσε στον Λόρδο Κώρζον το γεγονός, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση της στην Μικρά Ασία χωρίς οικονομική βοήθεια και εξοπλισμό μηχανικών όπλων και αεροπλάνων. «Εάν η Βρετανική Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια τέτοια βοήθεια,» έγραφε ο Δ. Γούναρης, «να μας το πείτε εγκαίρως προκειμένου να αποσυρθούμε αξιοπρεπώς.»
  Ο Λόρδος Βirkenhead είπε ότι αυτό το γράμμα ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, διαφορετικά, η τραγωδία της ήττας της Ελλάδας στη Μικρά Ασία και η εκτέλεση των πρώην Υπουργών θα είχε αποφευθχεί.
  Ο Λόρδος Salisbury απoδοκίμασε αυτήν την επίθεση κατά του Λόρδου Kώρζον. Δήλωσε ότι ο Λόρδος Βirkenhead μπορεί να είχε άγνοια της ελληνικής επιστολής αλλά, ότι ο κ. Λόυδ Τζωρτζ ήταν συνυπεύθυνος του χειρισμού της, όπως φάνηκε από την ομιλία του στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 4 Αυγούστου.
  Η επιστολή του Δ. Γούναρη ζητούσε επίσης ενισχύσεις σε στρατό, ικανές για να συμπληρώσουν την δύναμη ορισμένων Ελληνικών μονάδων, προκειμένου να εξουδετερώσουν την Τουρκική αριθμητική υπεροχή.
  Σε μια σειρά διασταυρούμενων ερωτήσεων με τον Λόρδο Salisbury, ο Λόρδος Βirkenhead είπε : «Ο κ. Λόυδ Τζώρτζ μου είπε κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν είχε δει αυτά τα γράμματα, ούτε και ο Λόρδος Λη» Ο Λόρδος Βirkenhead προσέθεσε ότι είχε ένα αντίγραφο της απάντησης του Λόρδου Κώρζον προς τον Δ. Γούναρη, την οποία διάβασε στην Βουλή:
  «Απλώς εκφράζω την ελπίδα ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Μικρά Ασία είναι λιγότερο κρίσιμη απ’ ότι το σημείωμα σας με αφήνει να εννοώ. Πιστεύω ότι ο αξιοσημείωτος πατριωτισμός και η πειθαρχία του ελληνικού στρατού, ο οποίος θαυμάσθηκε τόσες φορές τα τελευταία χρόνια, δεν θα λείψει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
  Ο Λόρδος Κώρζον, είπε ο Λόρδος Βirkenhead, αναφέρθηκε στην συνέχεια στην αποτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνάψει ένα μεγάλο δάνειο στο Λονδίνο, και είπε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, των οποίων η αποτυχία οφειλόταν σε οικονομικά θέματα μάλλον, παρά στις πολιτικές πτυχές του ζητήματος. Σε αυτές τις συνθήκες, προσθέτει στην επιστολή του ο Λόρδος Κώρζον, η σοφότερη επιλογή θα ήταν η επιδίωξη μιας διπλωματικής επίλυσης της «αγχώδους θέσης στην οποία όλοι βρισκόμαστε.» Η επιστολή του Λόρδου Κώρζον συνεχίζεται ως εξής :
  «Έχω ζητήσει την άμεση σύγκλιση ενός συνεδρίου στο Παρίσι στις 13 Μαΐου 1923, για να συζητήσουμε τη Μικρά Ασία. Η Κυβέρνηση σας έχει ήδη τοποθετηθεί, όπως σας προέτρεψα το Φθινόπωρο, στα χέρια των Συμμάχων. Δεν αμφιβάλλω ότι με το ίδιο πνεύμα εμπιστοσύνης και καλής πίστης θα είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε τη συμβουλή που σας προσφέρεται τώρα.»
  Ο Λόρδος Βirkenhead παρατήρησε, «εάν αυτή η συμβουλή δεν σημαίνει, «παραμείνετε στην Μικρά Ασία, τουλάχιστον προς το παρόν,» τότε τα λόγια δεν έχουν κανένα νόημα. Εάν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε τη δυνατότητα να ανακαλύψει την αλληλογραφία, θα συμβούλευα την Ελλάδα να αποσυρθεί από τη Μικρά Ασία άμεσα με την εποπτεία μας. Έτσι θα είχαμε αποφύγει τη φοβερή τραγωδία και θα είχαμε σώσει τις ζωές των Ελλήνων Υπουργών.»
  Ο Λόρδος Salisbury απάντησε, «είναι προφανές ότι ο σκοπός του αξιότιμου Λόρδου είναι να προβάλλει τον Λόρδο Κώρζον ως υπεύθυνο της καταστροφής, αλλά ο Λόρδος Βirkenhead είναι επίσης υπεύθυνος ως μέλος της Κυβέρνησης του Λόυδ Τζωρτζ.»
  Ο Λόρδος Βirkenhead απάντησε : Αυτά τα έγγραφα ποτέ μέχρι τώρα δεν μας εστάλησαν. Πρόκειται για μια επιστολή (εννοεί την επιστολή του Γούναρη) την οποία, όποιος και αν την ελάμβανε, δεν θα μπορούσε να την λησμονήσει.
  Η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο.

 24. Ο/Η Ουφφφ! λέει:

  Κύριε Πρωτοπαπαδάκη δεν βαρεθήκατε ακόμα να έρχεστε σε ένα μικρασιατικό ιστολόγιο και να προσπαθήσετε να μας πείσετε ότι ήταν χαμένο το μικρασιατικό από χέρι, οπότε καμιά ευθύνη δεν έχουν οι αχρείοι και ανόητοι του Λαϊκοί Κόμματος που ονειρεύονταν τη «μικρά πλην έντιμο Ελλάδα» και έστειλαν τα παιδιά του κοσμάκη να σκοτωθούν πέρα απ’ την Αλμυρά Έρημο.. Ότι δικαίως η κυβέρνηση Πρωτοπαδάκη εγκατέλειψαν και με τη βούλα του νόμου τους Μικρασιάτες στο έλεος του Κεμάλ αφού πρώτα τους αφόπλισαν. κλπ.

  Δεν έχετε καθόλου τσίπα πάνω σας;

 25. Ο/Η Ουυυυυφ λέει:

  «να μας το πείτε εγκαίρως προκειμένου να αποσυρθούμε αξιοπρεπώς» έγραφε ο άθλιος ο Γούναρης προς τους Βρετανούς.

  Δηλαδή να αποσυρθεί η Ελλάς από την Ιωνία, αντί να δώσει τον υπέρ πίστεως και πάντων αγώνα.

  Οι εθνοπροδότες!

 26. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν δεν απέσυρε τον στρατό. Έδωσε τον υπερ πίστεως και πάντων αγώνα. Μπόρεσε να το κάνει χάρις στην οικονομική επάρκεια που είχε δημιουργήσει για τον σκοπό αυτόν ο Πρωτοπαπαδάκης με την Διχοτόμηση του Χαρτονομίσματος. Και αυτή η ανδροπρεπής, όπως δήλωσε ο Βενιζέλος, πράξη του, είχε ως αποτέλεχμα να χάσει την ζωή του. Επομένως, κατά τον Βενιζέλο, ο Πρωτοπαπαδάκης έπεσε μαχόμενος στον μικρασιατικό αγώνα.Η φράση «…προκειμένου να αποσυρθούμε αξιοπρεπώς» γράφθηκε στις 15/2/1922,όταν είμασταν ακόμη νικητές και είχαμε την δύναμη να διαπραγματευθούμε, πράγμα που εμπόδισε ο Κώρζον με την απάντησή του.
  Δεν βαρέθηκα, ούτε θα βαρεθώ να γράφω προς τους αγαπητούς μου Μικρασιάρες, επειδή τις ιστοσελίδες δεν τις διαβάζουν μόνον εκείνοι που αρνούνται να ανοίξουν τα μάτια τους στην αλήθεια. Τις διαβάζει και η σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία ζητά ιστορικά ντοκουμέντα που να αποκαλύπτουν ποιός ή ποιοί πραγματικά προκάλεσαν το δράμα.

 27. Ο/Η Ι.Αλατζόγλου λέει:

  ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ,ΓΙΑΤΙ,ΔΕΝ ΑΡΚΕΣΤΗΚΑΝ, ΟΙ ΤΟΤΕ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ (Λ.Κ.)
  ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ,ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΎ΄ΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ???ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ,ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΗΤΑΝ «ΟΙΚΑΔΕ».
  ΜΗΠΩΣ ΑΝ….,ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ(ΠΙΘΑΝΗ)ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ….ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ???

 28. Ο/Η ΣΤΕΛΛΑΚΩΝ λέει:

  ΜΗΠΩΣ…..ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ….ΑΜΟΙΒΕΣ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΣΑΣ ?ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ?
  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ Κ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ Κ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΩΝ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩ.
  ΟΙ ..».ΠΑΛΙΟΛΛΑΔΙΤΕΣ «ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ,ΧΑΘΗΚΑΝ,ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ,ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ ΚΛΠ,ΔΕΝ …ΠΡΟΚΑΜΑΝ.

 29. Με τιμά που δαπανήσατε χρόνο για να ασχοληθείτε με το θέμα που έθεσα. Όμως, αυτά που γράφετε δεν σχολιάζουν το θέμα. Τα βλέπω, μάλλον,σαν έκφραση του βαθυτάτου δικαιολογημένου πόνου σας, άσχετα αν τα ιστορικά στοιχεία που επικαλείσθε δεν είναι ορθά. Αν κατορθώσετε να τα ξαναδείτε με ηρεμία (καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δύσκολο)το θέμα, θα αντιληφθείτε τι λέγω. Η ζωή συνεχίζεται, αγαπητοί μου. Αν δεν την αντιμετωπίζουμε κατάματα, πράγμα που στην αρχή πονάει, δεν μπορύμε να βρούμε γαλήνη στον κόσμο αυτόν.

 30. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
  Επιβάλλεται να ξαναμελετηθεί η ιστορία της Μικρασιατικής Εκστρατείας

  H Μικρασιατική Εκστρατεία δεν ήταν πόλεμος ελληνοτουρκικός, αλλά παγκόσμιος. Όταν ασχολούμαστε με το τι έκανε ο Βενιζέλος ή Γούναρης ή όποιοσδήποτε άλλος δικός μας πολιτικός ή στρατιωτικός, μοιάζουμε με τα μικρά παιδιά, τα οποία όταν βρουν ένα ωραίο πετραδάκι στην ακρογιαλιά, νομίζουν πως βρήκαν κάτι σπουδαίο. Δεν γνωρίζουν, όμως, πως στα βάθη των ωκεανών υπάρχουν χιλιάδες πιο σπουδαίες πέτρες.
  Πίσω από τις εχθροπραξίες στην Μικρά Ασία ήταν ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής. Έπαιζαν ποδόσφαιρο μεταξύ τους κι εμείς ήμασταν η μπάλα.
  Άλλωστε, το ελληνικό στοιχείο στην Μικρά Ασία αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια των δυνάμεων αυτών. Η απομάκρυνσή του από εκεί είχε αποφασισθεί από αυτές πολύ νωρίτερα από το 1922, όπως παρατηρεί με πόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε επιστολή που έγραψε το 1915 : ‘‘Φοβούμαι, ότι, αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους’’. Το 1922 βρέθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες εκείνων, χτυπώντας, όπως συνηθίζουν, με χέρι άλλου.
  1. Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
  Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάληψη της Σμύρνης έγινε με την κάλυψη των Μεγάλων Δυνάμεων σε εφαρμογή της συνθήκης των Σεβρών, ως ανταμοιβή για την συμμετοχή μας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό τους. Τα παρακάτω κείμενα δίνουν διαφορετική εικόνα για το γεγονός.
  Διαβάζουμε στο βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, σελ.287, του Μανούσου Ρ. Κούνδουρου (1860-1933, Κρητικός, πολιτικός και διπλωμάτης, εμπνευστής του αγώνα απελευθέρωσης της Κρήτης) :
  «…ο εν Νεαπόλει τής Ιταλίας Πρόξενος τών Ηνωμένων Πολιτειών είδοποίησεν εις Παρισίους τόν Ουίλσων (Πρόεδρο Η.Π.Α.) ότι, καθά άντελαμβάνετο, ιταλικός στρατός παρεσκευάζετο όπως άποβιβασθή εις Σμύρνην. Και ο Ούΐλσων συνεννοηθείς μετά των Κλεμανσώ και Λόϋδ Τζώρτζ, εν αγνοία τοϋ Υπουργείου των Εξωτερικών, ώρισαν να μεταβή εκεί ελληικός στρατός, δια νά προκαταλάβουν την άποβίβασιν τών Ιταλών και ματαιώσουν τάς ύφισταμένας υπέρ αυτών συνθήκας.»
  Στο ΙΔΙΟΓΡΑΦΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, στην ημρομηνία 6/5/22, διαβάζουμε, για το ίδιο θέμα :
  «…Ολίγα λεπτά μετά την άφιξίν μου εις το Quai d’ Orsay έφθασεν ο Λόυδ Τζωρτζ και πλησιάσας μ’ ερωτά :
  -Έχετε διαθέσιμον στρατόν;
  -Έχομεν. Περί τίνος πρόκειται ;
  -Απεφασίσαμεν σήμερον μετά του Προέδρου Ουίλσωνος και του
  κ. Κλεμανσώ ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην.
  -Είμεθα έτοιμοι.
  -Πόσον στρατόν δύνασθε να στείλετε αμέσως ;
  -Μιαν μεραεχίαν, 15000 ανδρών περίπου, οίτινες ήσαν έτοιμοι να μεταβούν εις Ρωσσίαν.
  -Έχει καλώς».
  Ο καθηγητής κ. Ε.Γ.Πρωτοψάλτης σημειώνει στην εισαγωγή του Ημερολογίου, ότι η εντολή που δόθηκε στον Βενιζέλο για την κατάληψη της Σμύρνης περιλάμβανε και την κατάληψη της ενδοχώρας.
  Μετά τα παραπάνω, δικαιολογείται η άποψη που διατυπώνει στο υπό έκδοση βιβλίο του ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Αϋφαντής :
  « Η απόβαση στην Σμύρνη δεν έγινε για την Μεγάλη Ιδέα. Έγινε για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Αγγλίας, της Γαλλίας και των Η.Π.Α.»

 31. Ο/Η Σμυρνιός λέει:

  Γράφοντας τα παρακάτω, γράφεις για άλλη μια φορά ανοησίες κύριε Πρωτοπαδάκη, προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα εγκλήματα του παππού σου -γιατό υπήρξε ο πρωθυπουργός της Ήττας- και τους άθλιου Γούναρη:

  «Η απομάκρυνσή του από εκεί είχε αποφασισθεί από αυτές πολύ νωρίτερα από το 1922, όπως παρατηρεί με πόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε επιστολή που έγραψε το 1915 : ‘‘Φοβούμαι, ότι, αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους’’. Το 1922 βρέθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες εκείνων, χτυπώντας, όπως συνηθίζουν, με χέρι άλλου.»

  Το 1915 η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο φιλογερμανισμός, με τον Ιωάννη Μεταξά να πιστεύει ότι θα νικήσουν οι Γερμανοί. Ο Βενιζέλος, ο οποίος έχει κάνει επίσης πολλά λάθη, γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι μετά το 1908 είχε έλθει η περίοδος της τελικής διαμόρφωσης της περιοχής μας και της δημιουργίας εθνών-κρατών.

  Μετά το τέλος του Α’ ΠΑγκοσμίου Πολέμου, για πρώτη φορά φάνηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενσωματώσει και τις αναπτυγμένες αστικές περιοχές του ελληνικού κόσμου που βρισκόταν έως τότε υπό νεοτουρκική κυριαρχία. Για πρώτη φορά, τα συμφέροντα του ελληνισμού ταυτίστηκαν τόσο πολύ με τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτήν ακριβώς τη σύμπτωση συμφερόντων διέλυσε η άφρων πολιτική του Λαϊκού Κόμματος και οδήγησε στην ήττα με την χωρίς έρεισμα πολιτικής τόσο επί του διπλωματικού και πολιτικού, όσο και επί του στρατιωτικού πεδίου.

 32. Ο/Η Ι.Αλατζόγλου λέει:

  ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΝΑΖΗΤΩ ΠΑΛΙΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΗΝ ΑΙΤΙOΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛ.ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ,ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ «Λ.Κ» ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ …ΑΓΚΥΡΑ ,ΠΑΡ¨ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ….ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ «ΟΙΚΑΔΕ»,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΖΩΝΗ.
  ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ,ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΜΑΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧ/ΤΗΤΑ ?
  ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΑΛΛΑ ΣΤΡΥΦΟΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ,ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ…..

 33. ΣΤΕΛΛΑΚΩΝ:Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς θα υποστηριζόταν ο Κωνσταντίνος, αν οι »άθλιοι»Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης κλπ προκαλούσαν, εν γνώσει ή από αμέλεια,καταστροφή στον τόπο όπου εκείνος βασίλευε.
  Σμυρνιός:Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω εγώ τις πράξεις του παππού μου. Τις έχει κρίνει και εγκωμιάσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Ελλάδας, και μάλιστα υπό δύο αντίπαλες Κυβερνήσεις και με υπογραφές τριων δικαστηρίων με διαφορετική σύνθεση (το ένα ήταν η ολομέλεια). Τις έχει ακόμη αναγνωρίσει όλος ο τύπος (αθηναϊκός και περιφεριακός)και τα τηλεοπτικά κανάλια καθώς και το σύνολο του ελληνικού λαού με ελάχιστες εξαιρέσεις.
  Τέλος, νομίζω ότι θα ΄ήταν πιό πολιτισμένο αντί να γράφετε την λέξη »ανοησίες»,να λέγατε πως οι πληροφορίες που έχετε διαφέρουν από τις δικές μου.
  Ι. Αλατζόγλου: Αν διαβάσετε με προσοχή τα τρία παραπάνω δημοσιεύματά μου, θα δείτε ότι και στον Μικρασιατικό Αγώνα εφαρμόσθηκε η αλήθεια, ότι τις τύχες των λαών δεν ορίζουν οι Κυβερνήσεις τους, αλλά κάποιοι άλλοι. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις θεωρούμενες ως παντοδύναμες Η.Π.Α.Όποιος εναντιωθεί τιμωρείται με θάνατο (Λίνκον, Κέννεντυ, Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης κ.ά.)εθνικά δε με σοβαροές απώλειες (Κύπρος, Σερβία, Ελλάδα-βλ.θέμα Σκοπίων, οικονομική κρίση κλπ)
  Το ΟΙΚΑΔΕδεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 18 Αυγούστου 1922 με πρόθεση να μας κάνει να αντικρύσουμε κατάματα την πικρή αλήθεια.

 34. Στο σχόλιό μου με τίτλο «Η απόβαση στην Σμύρνη» γίνεται παραπομπή στο Ιδιόγραφο Ημερολόγιο του Βενιζέλου με ημερομηνία 6/5/1922. Η σωστή ημερομηνία είναι 6/5/1919.

 35. Ο/Η Prin λέει:

  Πως δε βαριέστε κ. Πρωτοπαπαδάκη. Θα ήθελα πάντως και εγώ να έχω τέτοιο εγγονό!!

  Πάντως ότι και να κάνετε ως καλός εγγονός, για μας τους Μικρασιάτες που η κυβέρνηση του παππού σας μας άφησε άοπλους να μας κατασφάξει ο Κεμάλ, εκείνοι οι κυβερνήτες θα είναι αιώνια καταραμένοι και μηδέποτε δικαιολογημένοι για τις πράξεις τους, ασχέτως του πόσα ανώτατα δικαστήρια συνοδοιπορήσουν.

 36. Ο/Η Φωτης Κ. λέει:

  Ας μου επιτραπεί να εκθέσω συνοπτικά μία άποψη ως πρωην στρατιωτικός και Μικρασιάτης 3ης γενιάς: Ο αντικειμενικός σκοπός της εκστρατείας για τη δική μας (Ελληνική) πλευρά ήταν εξαρχής και παρέμενε πάντα ανέφικτος. Δυστυχώς ο Βενιζέλος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ούτε καν να αντιληφθεί τις ισορροπίες και τις πιθανές εξελίξεις στη περιοχή στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος, κυρίως των στενών (Δαρδανέλια)αλλά και των πετρελαίων. Αργότερα ο Μακάριος και ο Ιωαννίδης ενήργησαν παρομοίως κάτω από ιδεοληψίες που ουδεμία σχέση είχαν με τη διεθνή πραγματικότητα και συσχετισμούς. Αλλά και η άλλη (Ελληνική) πλευρά που υπερασπίζεται ο κ. Πρωτοπαπαδάκης υπέκυψε στο λαϊκισμό και συνέχισε ακόμη πιο καταστροφικά το «όραμα» του Βενιζέλου. Εμείς οι απόγονοι των προσφύγων (τον πατέρα μου 87 χρόνων σήμερα το φώναζαν τουρκόσπορο μικρό) και όλοι οι άλλοι Έλληνες ας είμαστε λιγότερο αφελείς. Είμαστε θύματα των λαθών και των δύο παρατάξεων. Στην πολιτική λένε «το λάθος είναι χειρότερο από έγκλημα». Σίγουρα, ουδείς από όσους προανέφερα ήταν προδότης.

Post a Comment

Mikrasiatis.gr